Berta Sándor

Costa Rica: látogatók a számítógépházban

Végtelen tengerpartok, pálmafák és gyakorlatilag zavartalan napsütés. A legtöbb embernek ez jut eszébe a Karibi-térségről. A helyi számítógép használók közel sem osztják ezt az egyoldalú véleményt.

80 százalékos páratartalom, stressz, erős rozsdásodás és bogarak - talán így foglalhatók össze a legjobban a Costa Ricában és a más környező országban PC-n vagy laptopon dolgozók tapasztalatai. Matthias Knecht újságíró a családjával a Costa Rica-i Punta Uvára költözött 2005-ben és azt remélte, hogy paradicsomi állapotokat talál. Nos, ez részben igaz is lett. A problémák akkor kezdődtek, amikor a család kedvenc számítógépe, Knecht munkaeszköze, egy Macintosh iBook G4 egy év után megadta magát. Az ok: a magas páratartalom miatt bedöglött az alaplap.

"Pedig minden lehetséges óvintézkedést megtettem. Egy száraz szekrényben tároltam a gépet. A barométer szerint a kintinél tíz százalékkal kevesebb pára érte" - emlékezett vissza a riporter. A barométer fél év múlva szintén elromlott, egyszerűen megette a rozsda és a magas páratartalom is besegített. A gitárok, az akkumulátorok, az elemlámpák és az elektromos készülékek mindegyikét érintette a probléma.


Playa Samara
Antje Müller-Menckens, egy szintén a Karibi-térségben élő állampolgár hasonló élményekről számolt be. Négy éve lakik Playa Sámarán, a számítógépét Mexikóban vásárolta, ahol zökkenőmentesen működött. Costa Ricán viszont mindez megváltozott. Mint utólag kiderült, a gond az volt, hogy állandóan lekapcsolta a gépet. A masina javítása végül fél évig tartott. Mióta visszakapta, eszébe sem jutna kikapcsolni, legfeljebb hibernálja.

A számítógépek legnagyobb ellenségei nem csak a magas páratartalom, de a homok és a sós levegő is. A PC-ket rendszeresen sűrített levegős palackokkal kitisztítják. Szintén gyakoriak a 3-4 órás áramkimaradások. Costa Rica fővárosában, San Joséban - amely ezer méterrel fekszik a tengerszint felett - ezek jelentik a fő problémát. Doris Brattig, aki 11 éve él és dolgozik fordítóként a városban, ezért kénytelen volt egy mini-aggregátort beszerezni.

A szintén San Joséban élő Alfredo Jimenéz IT-szakértőnek az áramszüneteken kívül teljesen más gondokkal kell megküzdenie: a porral és a bogarakkal. "Minden PC-t vagy laptopot legalább három havonta ki kell tisztítani sűrített levegővel. A készülékeket nem szabad a padlóra vagy a fal mellé állítani, mivel akkor gyorsan rozsdásodnak és a vásárlásnál ügyelni kell arra, hogy a ház minél jobb minőségű anyagból készüljön" - összegezte tapasztalatait a férfi. Jimenéz azonban más élményeiről is mesélt. Egy, a hegyekben lévő hotel tulajdonosának a számítógép darázsfészek lett, ugyanis a darazsak úgy gondolták, ez lesz számukra az ideális otthon.

A computer-bug kifejezés ilyenkor nyer újra értelmet. Eleinte ugyanis az 1940-es években azért terjedt el, mert molyok, csótányok és más bogarak, valamint gyakran egerek fészkelték be magukat a szobaméretű berendezésekbe. A costa ricaiak a bogarak ellen miniatűr hálós ketrecekkel védekeznek. Azonban volt már példa arra is, hogy egy gekkó keveredett a hardverek közé és kétségbe esésében rövidzárlatokat okozott. Ezt tanúsíthatja Udo Mössner, aki 3 éve menedzserként dolgozik Playa Uvitán, és akinek a HiFi-je szabályos gekkófészek lett.

Végül, legalább két olyan hangyafaj él a szigeten, amelyeknek tagjai kifejezetten a 110 voltos hálózatok közvetlen közelében érzik jól magukat. Egyes példányok a konnektorokban élnek, de néha belátogatnak a kenyérpirítókba, a fényképezőgépekbe és az elektromos fogkefékbe. Van ugyanakkor egy másik érdekes hangyafaj is Puerto Viejón. "Ezek a hangyák egy bizonyos nyomtatógyártó termékeit szeretik. Megeszik a nyomógombokat és a látogatásuk után eldobható az egész készülék" - szögezte le Matthias Knecht, aki nemrég Mexikóvárosba költözött. Azóta zökkenőmentesen működik a laptopja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Basic #16
    Azért ennyire nem kell lemondani egy cikket. Ha nem érdekel, akkor nem kell elolvasni. Attól még, hogy téged nem érint a probléma, nem árt tudni, hogy ilyen is előfordulhat a világban.
    Szóval szerintem a cikk jó, amiről ír, azt jól leírja, érdekesnek találtam.
  • fv #15
    Hát... Én se értem ezt a cikket.

  • formatuq #14
    pontosan

    a gep hazat meg ki kell kenni vastagon zsirral :)
  • NEXUS6 #13
    Attyaúristen!

    Hát ehhez meg mi a faxközünk van!?;)))
    Legközelebb meg a Horn-fok közelében tevékenykedő bálnavadászhajók legénységének mobilozási problémájával kapcsolatban kapunk infókat. Vagy hogy a mélytengeri nehézbúvárok ipdojainak milyen elviselhetetlen körülményeket kell kiállnia, és az a q/a Apple még garanciát sem ad nekik.
    Esetleg a maszáj tehénpásztorok laptopjainak drasztikusan csökkenő üzemidejéről is szívesen látnék cikket.
  • viizo #12
    panasonic toughbook a megoldás :)

    link
  • Csaba42 #11
    Na várjunk csak! A hibernálás során is kikapcsol a gép (kiírja a memóriák tartalmát a lemezre, majd shut up/down, ahogy tetszik)! Vagy tévednék, esetleg csak nálam? Nem inkább alvó (sleep) üzemmódba állítja a gépét?
  • stain #10
    Ha a majom nem a barométerről olvasta volna le a páratartalmat, akkor lehet, hogy kiderült volna, hogy a szekrényben is ugyanannyi, mint kind.
  • atlagember #9
    Nekem a mobiltelefonom fülhalgató csatlakozójába fészkelte be magát egy hernyó.
  • Aspirin #8
    Inkább a gyártóknak gáz. A 3 év garanciájukkal ott feltörölhetik a raktáraikat.
  • rohamkukac83 #7
    "A masina javítása végül fél évig tartott. Mióta visszakapta, eszébe sem jutna kikapcsolni, legfeljebb hibernálja."
    Fél év...
    Nálunk ha egy két napon belül nincs kész már jönnek a telefonok, hogy jöhetnének-e érte.