Gyurkity Péter

Megbünteti az Intelt az Európai Unió

Az Európai Bizottság megküldte döntésének előzetes változatát a tagállamoknak, így várhatóan néhány héten belül megszületik a végleges ítélet - az Intel komoly büntetésre számíthat a kontinensen.

A processzorgyártó piaci helyzete és magatartása körüli huzavona még az ezredfordulón kezdődött, amikor is az első számú vetélytárs szerepét betöltő AMD azzal vádolta meg a céget, hogy visszaélt kiemelt pozíciójával és megpróbálta kiszorítani őket, pontosabban a konkurens termékeket. Maga a vizsgálat négy évre rá, 2004-ben kezdődött meg, miután a rivális újabb panaszt nyújtott be, kiemelve, hogy a különböző megállapodásokkal és kedvezményekkel az Intel igyekszik rábírni a forgalmazókat saját termékei kizárólagos alkalmazására.

Ezt követően hosszas vita indult meg, nem kizárólag Európában, hanem a tengerentúlon, sőt Ázsiában is - Japán és Dél-Koreában sor is került az Intel helyi irodáinak razziájára és tüzetes átkutatására. 2007 júliusában az Európai Bizottság is lépett az ügyben, és kijelentette, hogy az Intel a PC-gyártók segítségével igyekezett kiszorítani az AMD fejlesztéseit, amivel persze a vállalat nem értett egyet, és igyekezett a megfogalmazott vádakat minden lehetséges európai fórumon megsemmisíteni. Az USA-ban ezalatt szintén az AMD által indított ügyben védekeznek, amely 2005 óta fenyegeti komoly büntetéssel a céget.

A Reuters az ügyhöz közel álló forrásoktól megtudta, hogy az Európai Bizottság már megküldte előzetes döntését a tagállamoknak, így várhatóan néhány héten belül kihirdetik a végleges verziót - erre igen nagy az esély, már csak azért is, mert korábban a hasonló ügyekben mindig gyorsan jóváhagyták a tervezeteket. Amint erre sor kerül, az egyeztetéseken rábólintanak majd a büntetés mértékére is - ezt szándékosan kihagyták a megküldött példányokból, elkerülve annak kiszivárogtatását.

Az Intel nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, arra hivatkozva, hogy mindez egyelőre spekuláció, az EU részéről pedig csak annyi hangzott el, hogy valóban folyamatban van egy vizsgálat a cég ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #25
    Remélem megbüntetik az Intel, rájuk férne. A felsőbb kategóriában nagyon el vannak szállva az áraik. Arról ne is beszéljünk mit össze szívatják a felhasználokat a különböző platformjaikkal (1366 / 1156). Miért nem kompatibilis 1366 és 1156 hütője (csak 2mm a difi)? Nem lehetett volna a 1366 platformjára kihozni az olcsobb szériát is mint ahogy 775-nél elmegy a 2 és a 4 magos is. Mi értelme van ennek ha nem a pénzlehuzás? Nem a termékeikkel van gond, csak az üzleti stratégiájukkal. Mert ha procit cserélsz akkor nehogy már ne kelljen lapot is cserélned hozzá (amin persze szintén intel chip van, dupla haszon).
  • richi105 #24
    Áh az Intel ki tiltása nem lesz monopol helyzet az AMD-nek picit se á dehogy. A másik meg sokba került az EU választási kampány és még tart szóval kell a pénz. Az AMD meglepődnék, ha egy árva kanyit is kapna a nagy büntiből. Nem baj csak tegye tönkre a politika a nagyokat Microsoft, Intel majd utána jön a többi máshoz úgyse értenek akkor legalább nem lesz semmi és milyen boldogok leszünk de várom.
  • lyzzard #23
    nahát, én ezt már évekkel megtettem :D mármint kitiltottam az Intelt a házamból :D
    najó. hazudok. van egy atomos netbookom. szánom is... :D
  • Abu85 #22
    Magamat javítottam rosszra. Tovább már nem akartam javítani.

    De köszi a végleges formát.
  • Alvarez999 #21
    "hagy=had :D "

    had = hadd :DDD

    Ha már ellenállhatatlan kényszert érzel arra, hogy kijavíts valakit, akkor ne egy másféle rosszra...
  • A1274815 #20
    "Jó két év, meg vannak mások ... de ha én Intelt akarok venni, akkor mi van?"

    Így jártál vegyél AMD-ét vagy VIA-t és kész.

    "Húzzak le őket pénzel, abból van nekik elég."

    Az nem jó, mert ha csak nem adják oda az AMD-nek nem segít a piaci verseny javításán. Esetleg konstans megnövelt vám még szóba jöhet az Intellel szemben, csak az meg a csempészek melegágya lenne. Különben is 3G€-ró nem nagy bűntetés, sokkal többet "szereztek" csalással.
  • Abu85 #19
    Jó két év, meg vannak mások ... de ha én Intelt akarok venni, akkor mi van? Az Intel kitiltása ilyen esetben a felhasználóknak büntetés.
    Az NVIDIA meg semmit sem kezdhet licensz nélkül.

    Húzzak le őket pénzel, abból van nekik elég. Ha kiszednek belőlük egy 3 milliárd júros bírságot, akkor mindenki happy lesz.
  • A1274815 #18
    "Nem hiszem, hogy a vásárló jól járna a kitiltással, hagy vegyék meg a júzerek amit akarnak."

    Ad. 1, Csak 2 évre szólna
    Ad. 2, Választhatna AMD és VIA között, sőt hamarosan itt lesz az NVidia is.
  • Adenoma #17
    a két ügy annyiban hasonlít, hogy az eu megbüntetett egy céget.
  • Sanyix #16
    Ez valószínű kamu adat, ugyanis minden szart megvesznek bizonyos emberek, akármi is legyen, na meg lehet tölteni jó rég óta ennek a werzióit, ami azt jelenti hogy az első aki feltette az bizony megvette :)