Gyurkity Péter

Hitachi-vezetőt vádolnak árrögzítéssel

A cég ugyan már korábban elismerte szerepét az LCD-monitorok árainak rögzítésében, most azonban egyik vezetőjüket vádolták meg, amiért részt vett az ezt lehetővé tévő tárgyalásokon.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményéből kiderül, hogy az illető a vád szerint 2001 és 2004 között, vagyis három éven át folytatta ezirányú tevékenységét: meg nem nevezett társaival együtt előkészítő tárgyalásokon vettek részt, amelyek elsődleges célja az volt, hogy meghatározott áron adják el a Dell noteszgépeibe szánt LCD-kijelzőket. A PC-gyártó persze nem nyugodott bele ebbe, a jelek szerint pedig megérte kitartani saját igazuk mellett.

A vádlott Japán, Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok területén jelent meg ilyen tárgyalásokon, ezeken pedig közvetlenül is részt vett a megállapodások megkötésében, amelyek a kijelzők árainak megszabására vonatkoztak. A riválisokkal több alkalommal fontos információkat osztottak meg saját, a Dell felé irányuló forgalmukról, emellett pedig igyekeztek mindvégig érvényben tartani a titkos megállapodást. A nem igazán versenyképes, mesterségesen megállapított árakért cserébe pénzt fogadott el, ezt követően pedig megpróbálta eltüntetni a nyomokat.

Az egykori cégvezető a Sherman-törvény alapján kaphatja meg büntetését, ez pedig elérheti az 1 millió dollárt, és akár 10 évet is leülhet majd. A törvény emellett lehetővé teszi, hogy a pénzbüntetés mértékét az üzleti manőverek által behajtott nyereség kétszeresére növeljék. Amennyiben valóban ilyen komoly ítélet születik, nem ez lesz az első eset az ügyben, hogy börtönbe kerül egy vezető: a Chungwa cég vezérigazgatójára, valamint két vezetőjére már februárban letöltendő börtönbüntetést szabtak ki, az LG részéről pedig egy vezető kapott hasonló penitenciát.

A minisztérium eddig összesen 585 millió dollárra büntette az árrögzítésben részt vevő cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!