Gyurkity Péter

Két évig vizsgálták az ATI és az nVidia árait

Az amerikai igazságügyi minisztérium értesítette a két céget, hogy lezárták az ellenük indított, az árazási stratégiával kapcsolatos kiterjedt vizsgálatukat. Semmilyen komoly lépést nem terveznek az ügyben.

Az AMD hivatalos közleménye szerint a minisztérium illetékesei múlt pénteken értesítették a processzorgyártót, hogy a vizsgálatot lezárták és a továbbiakban nem várható fejlemény a kérdésben. Hasonló értesítést küldtek meg az nVidia vezetésének, amely szintén megerősítette, hogy megkapták azt, illetve hogy esetükben sem várható semmilyen további lépés, retorzió.

A hivatal két évvel ezelőtt, 2006 decemberében kezdett el vizsgálódni a két vállalat körül. Az AMD két hónappal korábban vásárolta fel az ATI céget 5,4 milliárd dollár értékben, az nVidia pedig néhány héttel később dobta piacra GeForce 8800 jelzésű grafikus chipjét. Egy szakértő nem sokkal ezt követően megjegyezte, hogy a két vállalat hasonló besorolású termékei sok esetben egymáshoz nagyon közeli árakkal jelennek meg a piacon, erre pedig megindult a pletyka, hogy esetleg valamilyen háttérmegállapodás révén egyeztetnek a felek az árazási stratégiát illetően.

A minisztérium szakértői által vezetett vizsgálat során azt igyekeztek megállapítani, hogy sor került-e valamilyen trösztjellegű együttműködésre a grafikus kártya piac két legnagyobb szereplője között. Az elmúlt két évben azonban semmilyen erre utaló konkrét jelre nem bukkantak, így végül úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet. Ezt követően értesítették a két céget az eddigi fejleményekről, valamint hogy nem várható további lépés a kérdésben.

Emlékezhetünk arra, hogy a memóriagyártók esetében több ízben is fény derült ilyen háttéralkukra, ezt követően pedig a nagyobb gyártókat kivétel nélkül komoly pénzbüntetéssel sújtották, egyes vezetőket pedig személyesen is felelősségre vontak - a jelek szerint az nVidia és az ATI esetében erre nem kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • caprine #7
  mcganyol azért a "vevők nagyon rosszul járnak" ezzel nem értek egyet legalábbis VGA fronton. Egy szimpla példa, a csúcs ATI VGA 5870 2 milliárd tranyot tartalmaz és így nálunk ~100.000FT. Ugyan ez Intel szintjén egy csúcs core i7 975 245.000ft, úgy hogy fele annyi tranyot sem tartalma és fele annyira sem bonyolult. Az intel így 2.5x drágább mint az ATI 5870, ráadásul a VGA-n még van NYÁK, van olcsonak nem nevezhető 1GB DDR5 RAM, stb. Na ebből kellene kiszámolni hogy mennyivel nagyobb áréssel termel az Intel.

  Nvidia és ATI VGA kártyáinál legalábbis a középkategóriában a hasonló teljesítményű kártyáknál az Nvidia kicsit drágább, de ő még a régebbi drágább csíkszélességen gyártja a termékeit, tehát, lehet hogy amivel többet keres annyival többe is kerül neki a gyártás, az effektíve haszon egál.

  A VGA piacon annyira nagy haszon nincs, erre tavaly több Nvidia terméket gyártó cég is panaszkodott és akkor kezdtek ATI kártyákat termelni, például MSI, gigabyte. Ráadásul maradva a 5870-es példánál a 100eft nagyon kedvező annak a tükrében hogy hiánycikk, meg ahhoz képest hogy az nvidia csúcs kártyái életben nem voltak 100e alatt, olyan 120-140-re lötték be nálunk a kisker árakat.

  Egyébként verseny akkor van ha a termékemet annyiért adom mint a konkurencia azonos teljesítményű, tudású termékei. Egyébként nincs verseny csak kicsinálom magam. Ha olcsobban adom akkor kevés profitot termelek, ha meg drágábban akkor meg azért nem veszik. Én is a konkurenciához löném be az árat, nem kell ehhez semmilyen megegyezés. Ha ő emel akkor én is, ha csökkent akkor én is.
 • mcganyol #6
  biztosan rosszul fogalmaztam.
  sok esetben kilóg a lóláb, hogy a két "bolt" között (teljesen nyílvánvaló módon) nem zajlik verseny.
  teljesen mindegy honnan és mennyiért szerzed be, mekkora méretű a tojás illetve éppen mekkora a piacon a kereslet, akkor is fixen 150ft a tojás darabja mindkét boltban. (holott minden költségedet, befektetésedet és egy 10-20százalékos árrést számolva sem kéne 50-nél többért adnod)
  a két boltos nem versengő, hanem kooperatív módban van. és mivel ezzel ők jól, de a vevők nagyon rosszul járnak, ezért nem megengedett.

  sőt tovább megyek, ahhoz, hogy egy ilyen kartel ügyben elmarasztaló ítélet szülessen nem is feltétlenül kell, hogy a két tulajdonos (vagy képviselőik) valaha is beszéltek volna erről és rögzítették volna az árakat. már az is elég ha az üzleti magatartásuk ráutaló volt.

  a személyeskedést meg légyszi hanyagold, hiszen fogalmad sincs, hogy ki vagyok, vagy mit tudok :)
 • cateran #5
  Jujj..látom született üzletember vagy... profitorientáció,profitmaximalizálás,ilyesmiről hallottál már?
  A példád rettentően rossz..sokminden függ attól,hogy mennyiért szerzed be a tojást,tudod-e hogy a másik mennyiért szerzi be,mekkora haszonkulccsal akarsz dolgozni,mi a minimum ár ami alá nem mész,mekkora a konkurencia (értsd: hova járnak többen)és még vagy 1000 másik dolog...
 • mcganyol #4
  ez nem egészen így van.
  a számok sokmindent elárulnak.
  ha az egyik gyártónak 20kreditbe kerül legyártani vm-t, a másiknak ugyanazt a kategóriás terméket 15kreditbe és mindketten 24-ért adják az eléggé gyanús.
  főleg ha más kártyáknál (ahol a konkurencia tudja olcsóbban, vagy jobban előállítani) ott meg megfordul a helyzet.

  szóval az jól látszik, hogy a két fél mikor versenyzik ténylegesen és mikor van megbeszélve a dolog, hogy egyikük se járhasson rosszul. ehhez nem kell hangfelvétel.

  képzelj el 2 kisboltot egymás mellett. ha mindkettőben 150ft a tojás darabja, akkor egyértelmű h megbeszélt dologról van szó. (tegyük fel 20km-en belül másutt nem lehet tojást kapni!) ehhez nem kell bizonyítékként a két zöldséges beszélgetését bemutatni.
  ezt hívják közvetett bizonyítéknak a bíróságon.
 • Bith #3
  Túl sok az ügyvéd, úgyhogy muszáj generálni ügyeket...
 • Nonix #2
  Valakinek meg kell élnie ebből is hogy ezt nézegeti... (-:
 • Caine #1
  És hogy lehet egy ilyet bebizonyítani?
  Kb. úgy, hogy valakinek eljár a szája.
  Vagy csak nem lennének olyan hülyék hogy leírják?

  Elmegy golfozni a két igazgató és megegyeznek 4-5 terméknél, hogy X és Y között lesz az ára. Ha nem jár a szájuk, vagy nem írják le, sose fogják tudni bebizonyítani ...