Gyurkity Péter

USA - 2012-ig felügyelnék a Microsoftot

A trösztellenes ügyben aktív résztvevőként szereplő amerikai államok csoportja hivatalosan is benyújtotta kérelmét, amely a szoftvercég felügyeletének meghosszabbítását kéri egészen 2012-ig.

A kérelmet még kedden nyújtották be az igazságügyi minisztériumban, ám ezen szándékukat az érintett államok már szeptemberben jelezték. A mindeddig érvényben lévő felügyeleti intézkedés ugyanis idén novemberben érvényét veszti, ezzel pedig a Microsoft felszabadulna minden közvetlen külső ellenőrzés alól. Ezt szeretnék megakadályozni az ügyben érdekelt államok.

A csoport több indokkal is igyekszik alátámasztani hosszabbítási kérvényét. Először is, véleményük szerint a szoftvercégnek igen hosszú időre volt szüksége ahhoz, hogy az eredeti, még 2002-ben hozott trösztellenes intézkedésben igényelt minden kommunikációs protokollt a rendelkezésükre bocsásson. A másik fontos tényező, hogy még napjainkban is rendkívül kevés PC-gyárt kínál alternatív böngészőt, az Internet Explorer fölénye továbbra is elsöprő ezen a téren. Márpedig ez azt bizonyítja, hogy a 2002-es döntés nem volt sikeres, ezért szükség van a további felügyeletre.

Redmond ezt természetesen szeretné elkerülni és azt bizonygatja, hogy márpedig ők teljes mértékben megtisztultak, a kifogásolt részleteket már idejekorán módosították, így nincs miért fenntartani a közvetlen ellenőrzést. A kérvény benyújtásán nem lepődtek meg, hiszen ezt várni lehetett, mindössze abban reménykednek, hogy az igazságügyi minisztérium nem ad majd helyet a beadványnak.

Az ügyben november elején kerül sor a következő helyzetjelentésre, várhatóan akkor dől majd el, hogy mely úton mennek tovább az érintettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Su0my #20
    vagy mert így érted meg, mit akarok mondani?
  • danithe #19
    Firefox forever =)
  • BlackRose #18
    Korporatizmus, a kapitalizmushoz semmi köze, csak persze annak nevezik, vagy tudatlanságból vagy mert megtéveszteni akarják az embereket.
  • sh4d0w808 #17
    Sanszosan nem adja/adta ki, az EU ezért is vágta meg alaposan. Mellesleg BlackRose fejlesztői felvetése pontosan az IE ellen szól, csak ezt kifelejtette belőle; az IE az a böngésző, ami magasról tesz a w3c által elfogadott szabványokra, ami elvezet a monopóliumhoz. A fejlesztők ugyanis két dolgot tehetnek: vagy a főoldalon kikötik, hogy IE-vel nem nézhető az oldal (erre már volt példa), vagy a túl sok meló miatt felhagy a többi böngészőre fejlesztéssel és a piaci részesedés nagysága miatt csak IE-re dolgozik. Igenis, a MS-ot felügyelni kell, hogy ne játszhassa el minden területen ugyanazt, amit a böngészőháború idején. Szerencsére a MS egyenlőre operációs rendszer szinten nem nagyon ért a biztonsághoz, de már most kikezdte az IT biztonsági cégek piacát az ócska, semmire nem jó tűzfalával, mert a MRT-lal, illetve a OneCare-rel...
  • axaard #16
    "Mond nekem, milyen kommunikációs protokolokat használ egy böngésző (legyen az akár IE, akár Firefox vagy xyz), amely nincs dokumentálva."

    Nem azt mondta, hogy nincs dokumentlva (vagyis szvsz nem erre gondolt), hanem azt, hogy nem adja ki a dokumentaciot. AMi jelentos kulonbseg... (amuyg nemt'om, h kiadja-e, vagy nem-e, nem akarok ilyen vitaba belefolyni, csak ne ertsuk felre egymast...)
  • kadar1 #15
    "Internet Explorer fölénye továbbra is elsöprő" na ja,azért használok mozilla firefoxot és operát(nem csak én,haveri kör is).Internet Explorer-el én nem vagyok megelégedve,pedig a 7-es van fennt.akkor használom,ha muszály..
  • Su0my #14
    Kapitalizmus.


    Ezzel nem azt akartam mondani, hogy tudok jobbat. :(
  • strogg #13
    ott a pont.
  • BlackRose #12
    pénz=hatalom ... na látod a megoldás ebben van, ha nem lehetne pénzért hatalmat venni akkor nem lenne gond, ha ezermilliárdok is lennének egy kézben. És kitől lehet hatalmat venni? Az államtól. Miért mert egrészt van ahatalom, másrészt mert a pénz az ma nem pénz, hanem egy értéktelen dolog aminek a hatalom meghatározza az "értékét" és mindenkit kényszerít, hogy elfogadja fizetőeszkoznek. Az ami a nagy pénz koncentrációt lehetővé teszi az éppen az, hogy ez a mehanizmus által semmiért is lehet pénzt kapni és ugye van aki olyan poyicióban van, hogy sok de nagyon sok semmit tud "értékesíteni" és ezáltal sok de nagyon sok pénzhez juthat. Persze ez mindég mások kára, nem az értékteremtés miatt van, mert akkora értéket lehetetlen teremteni mint amekkora pénzhez juthat valaki.
  • Su0my #11
    utóirat: nagyon utálom az MS-t, firefoxot használok, ha windowsra vagyok bejelentkezve, opera suxxx...