Berta Sándor

Védenék az elektronikus és a digitalizált könyveket

Németországban a kiadók után a politikusok is támadják a Google könyvdigitalizálási programját. A zene- és a könyvipar azt szeretné elérni, hogy a hatóságok az eddiginél jobban védjék a szerzői jogokat és ha szükséges, gyakrabban ellenőrizzék az internetszolgáltatókat.

Az elképzelések között szerepel, hogy különböző szankciókkal büntetnék az illegális másolatok letöltését és a visszaesőnek számító felhasználók ellen akár bírósági pereket is indítsanak. Minderről Alexander Skipis, a Német Könyvkereskedelmi Szövetség ügyvezető igazgatója és Stefan Michalik, a Német Zeneipari Szövetség vezetője beszélt közös berlini sajtótájékoztatójukon.

A Skipis által már korábban ismertetett rendszer lényege, hogy az illegális másolatokat letöltő felhasználók először csak egy figyelmeztető levelet kapnának. Amennyiben folytatják tevékenységüket, akkor a második alkalommal ezt megismételnék, míg a harmadik alkalommal már azzal kellene számolniuk, hogy az internetszolgáltató blokkolni vagy korlátozni fogja az internethozzáférésüket. A megoldás gyakorlatilag teljesen megegyezik a franciaországi HADOPI-törvényben leírtakkal. "Az internet korában nincs koncepció a szellemi tulajdon védelmére. A hangoskönyvek esetében a letöltött anyagok fele illegális kópia" - jelentette ki Skipis. A szakember példaként említette, hogy a Harry Potter-sorozat könyveit 250 000 helyről lehet letölteni.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy 2004 óta Németországban körülbelül 100 000 esetben indult jogi eljárás illegális zenei másolatok miatt. De ez nem jelenti azt, hogy a jogvédők 100 000 embert akarnak beperelni és börtönbe juttatni. Skipis ugyanakkor sietve leszögezte, hogy semmiképpen sem támogatják a sok szakember által támogatott kulturális letöltési átalánydíj bevezetését, mivel azt teljesen értelmetlennek tartják. A Német Könyvkereskedelmi Szövetség ügyvezető igazgatója egyúttal azt vetette Brigitte Zypries igazságügyi miniszter szemére, hogy ebben a kérdésben nem tesz semmit.

A vezető nem hagyta szó nélkül a Google könyvdigitalizálási programját sem. A konszernt azzal vádolta meg, hogy illegálisan szkennel be könyveket és más alkotásokat, majd a szerzői jogok tulajdonosainak engedélye nélkül megjelenteti az anyagokat az interneten. A két szakember egyébként kiadók képviselőivel és írókkal közösen aláírt levelet juttatott el Horst Köhler német államfőhöz, Angela Merkel kancellárhoz, az összes szövetségi tartomány miniszterelnökéhez és minden politikushoz.

"A Google eddig világszerte több mint 7 millió művet digitalizált be. Ezeknek a könyveknek a 20 százalékát védi a szerzői jog. Egy amerikai precedens értékű ítéletnek köszönhetően azok a szerzők, akiknek az anyagait a beleegyezésük vagy az engedélyük nélkül jelenteti meg a cég, körülbelül 60 dollár kártérítést kérhetnek, valamint részesedést a reklámbevételekből" - közölte Michael Naumann, a Zeit nevű újság kiadója. A másik tábor tagjai eközben arra hívták fel a figyelmet, hogy az online megjelenés mindenképpen hasznos a szerzőknek, akkor is, ha nem kapnak jogdíjat, hiszen az emberek felfigyelnek az alkotásaikra. Ezenkívül a kulturális értékeknek mindenütt, így az interneten is elérhetőeknek kell lenniük a felhasználók számára.

A közelmúltban a re:publica'09 nemzetközi bloggerkonferencia egyik népszerű témája volt az elektronikus könyv és azok várható jövője. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a zenekiadóknál már lezajlott folyamat ismétlődhet meg újra, csak kicsiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #4
    A német törvényhozók és úgy általában a politikusok hülyeségben már lehagyják az USA-t.
  • aaaaa #3
    Nem is jó az , ha az emberek túl sokat,olvasnak, még okosak leszenek, ez pedig senkinek nem lehet a célja, mert az okos rabszolga nem jó.
  • Narxis #2
    Hagyd csak az emberekre, hogy mennyit akarnak olvasni.
  • B0nFire #1
    Kezd egyre unalmasabb lenni a téma. Lassan minden napra jut egy cikk a szerzői és szomszédos jogsértésekről, meg az ellene irányuló vendettáról. Szankciók és retorziók lesznek! Ha!

    Egyelőre ott tartunk, hogy az emberek jó nagy hányada egész életében egyetlenegy könyvet sem olvas el - legalábbis önszántából -, köszönhetően a neveltetésnek és az iskolarendszernek. Az összes olvasnivaló kimerül a napilapokban, és kész. Előbb talán rá kéne szoktatni az embereket az olvasásra, mielőtt megindítjuk a végső offenzívát ellenük.

    Ezeknél a jogvédőknél meg egyre inkább úgy tűnik, beakadt a lemez. Ugyanazokat szajkózzák egyfolytában, mint valami szar refrént, csak a nevek változnak a cikkben. HADOPI így meg úgy. Az cseppet sem érdekli őket, hogy a parlament is leszavazta; lekerült a napirendről, mert egy képviselő sem olyan hülye, hogy maga alatt vágja a fát. Ők akkor is izmoznak, holott az ISP-k kimondták kerekperec, hogy ők biza nem blokkolnak senkit hatósági végzés nélkül. De a jogvédők meg a kiadók csakazértis kekeckednek. Mintha meg sem hallanák az ellenvéleményt.

    Mi meg nem halljuk meg az övékét.

    Ezt nekik!