Berta Sándor

Elektronikus könyvtárost fejlesztettek Olaszországban

Virtuális könyvtárost fejlesztettek ki a CNR Olasz Nemzeti Kutatótanácshoz tartozó Istituto di Linguistica Computazionale szakemberei.

A kutatók szerint a Pinakes Text nevű új digitális munkatárs elsősorban az ókori szövegek közötti keresések felgyorsításában és a kiválasztott részek megtalálásában segíthet az olvasóknak és a hús-vér kollégáinak egyaránt. A virtuális könyvtárosnak köszönhetően hamarosan már a múlté lesz a könyvek és más dokumentumok fáradságos és időrabló átlapozása, illetve megszűnhet a művek teljes fénymásolása. A tudósok egyenesen már a bibliotékákat és a múzeumokat érintő digitális forradalmat emlegetnek.

A Pinakes Text a Fondi e Archivi Digitali (FAD) program továbbfejlesztett változata, amelyhez ugyan nem feltétlenül van szükség internethozzáférésre, de kétségtelenül online módban dolgozva a leghatékonyabb. "Az új online szolgáltatással a tudósok és a tanárok ingyen és gyorsan férhetnek hozzá az ókori művekhez és dokumentumokhoz. Az első programunk Galileo Galilei alkotásainak digitalizálása lesz. Bárki felkeresheti és megtekintheti az Edizione Nazionale 1890-1909 közötti kiadásaiban megjelent szövegeket és képeket" - nyilatkozta Andrea Bozzi, az Istituto di Linguistica Computazionale igazgatója.

A kutatók úgy vélték, hogy számos interakcióra nyílhat majd lehetőség. Így láthatók lesznek mások kutatásai, keresési találatai, megjegyzései. "A Pinakes Text egyaránt hasznos lehet a laikus felhasználók és a szakemberek számára" - tette hozzá Bozzi. A kutató már sikeresen elemzett az új programmal középkori írásokat és görög papirusztekercsekre felvitt szövegeket. A tudósok már azt vizsgálják, hogy mi lehet a szoftver új alkalmazási területe. A tervek szerint hamarosan a bagdadi múzeumban található írásos emlékek felkutatásában és rendszerezésében segíthet.

A rendszert az idei Galileo Galilei rendezvénysorozat keretében mutatják be hivatalosan. A Pinakes Textet az Istituto di Linguistica Computazionale a Fondazione Riconoscimento Digitale technológiai alapítvánnyal és a firenzei Istituto e Museo di Storia della Scienzával szorosan együttműködve alkotta meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #2
    Jelen per pill, egy ilyesmi rendszerben a google es a yahoo a legjobb, de mind1 -legalabbis szerintem!
  • Balintos #1
    Hű, egy kereshető adatbázis :O