MTI

Árcsökkentéssel csalogatnak a könyves portálok

Kínálati oldalról a kisebb adminisztratív költségek, keresleti oldalról az állandó akciók jelentik az internetes könyvértékesítés legfőbb előnyeit, ezek pedig a válsággal csak felértékelődnek.

A webáruházak lehetnek a megtorpant gazdasági helyzet nyertesei a könyvpiacon - véli Starcz Ákos, a Bookline.hu Nyrt. vezérigazgatója. Az internetes áruház forgalma 2008-ban mintegy 50 százalékkal haladta meg a 2007-est, a karácsonyi forgalom pedig 40 százalékkal tudott nőni, így a nettó árbevétel decemberben meghaladta a 650 millió forintot. Idén az év első két hónapjában a csoport annak ellenére volt képes növelni forgalmát, hogy a tavalyi bázisadatokban komoly súlyt képvisel az akkor megjelenő és az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerének számító Harry Potter könyv.

A Bookline mellett az e-kereskedelem kiemelkedő mértékű fejlődéséről számol be a Libri is. E területen nemhogy visszaesés nincs, de a növekedés üteme sem lassul: a megrendelési állomány darabszámra és értékben is több mint 60 százalékkal növekedett, eközben pedig az internetes kosárérték (az egy vásárlásra jutó érték) 50 százalékkal nagyobb a könyvesboltinál - sorolja a világhálós értékesítésre vonatkozó adatokat Walitschek Csilla, a Libri ügyvezető igazgatója.

A gazdasági válság hatására a könyvpiac online-szereplői is kénytelenek lesznek átgondolni üzletpolitikájukat, áthelyezni a hangsúlyokat, ez az ésszerűbb kereskedelem felé tereli a piacot. A Bookline is a hagyományos eszközökkel - így szigorú költség- és készletgazdálkodással vagy a szerződések újratárgyalásával - igyekszik tompítani a krízis hatásait - mondta Starcz. A vállalat vezetése hosszú távú terveinek megvalósítását előrébb hozva a webáruház-fejlesztésekre koncentrál, a szakemberek számos új termék és kreatív marketingmegoldás megvalósításán dolgoznak jelenleg is.

A hagyományos s a vásárlók körében igen népszerűnek bizonyult akciók - mint például a Könyvszerda vagy a Hihetetlen hétvége - továbbra is folytatódnak, s a vásárlási kedvet fellendítendő, új típusú akciókra, nyereményjátékokra is számítani lehet, ezenkívül a Bookline a könyvpiacon kívül is terjeszkedik, komoly vásárlórétege alakul például a drogéria-üzletágnak. Az internetes könyváruház alapvetően optimistán tekint a jövőbe, abban bízva, hogy továbbra is növekedési pályán tudják tartani a céget.

A Libri a jelenlegi folyamatok folytatódására számít, vagyis éves szinten is az eddigivel megegyező mértékű forgalomcsökkenéssel számol, s a szolgáltatások bővítésével, kedvezményekkel, magasabb színvonallal igyekszik a vásárlók kedvében járni. A piac általánosságban is árcsökkenésre, az év egészében folytatódó akciókra számít.

A várakozásoknak megfelelően alakult a november 17-én indult polc.hu, a Sanoma Budapest Zrt. tulajdonában lévő internetes könyváruház november végi-december eleji forgalma - mondta aSzemere Gabriella, az online-áruház és a Sanoma Budapest könyvkiadási részlegének vezetője. A portál a karácsonyi szezonban összesen 35 millió forintos forgalmat bonyolított, ez nagyjából 4500-5000 megrendelést jelent. A polc.hu célja, hogy az árbevétel alapján idén felzárkózzon az online-könyvpiac három másik nagy szereplője mellé, ennek érdekében a termékkör bővítésére és a site fejlesztésére egyaránt koncentrálnak.

A Bookline.hu a Fotexnet Kft.-től megvásárolja a DVDrent.hu internetes cím alatt működő online dvd-kölcsönző szolgáltatást és április 11-től átveszi annak üzemeltetését; a konstrukció pontos részleteit nem tették közzé. A DVDrent.hu Magyarország első és egyetlen interneten keresztül elérhető videotékája, több mint nyolcezer címből álló filmkínálattal, havidíjas fizetési konstrukcióval, ingyenes házhoz szállítással. A szolgáltatás regisztrált felhasználóinak száma már csaknem 40 ezer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #4
    Azért jó látni, hogy a könyvolvasás még nem halt ki hazánkban.
  • lpmorpheus #3
    Kedvenc könyvedet itt akár 50%-al olcsóbban is megtalálhatod, mint bárhol máshol!

    http://hasznalt-konyvek.hu/
  • B0nFire #2
    Pont ezért egy normálisabb regény minőségi kötéssel (ami nem hullik lapjaira két olvasás után) igencsak 2000 Ft körüli áron mozog. Ezt pedig nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Én Leslie L. Lawrence könyveit gyűjtöm, van is vagy 30 kötet, de újabban már nem telik rá, akármit is csinálok. Így marad a pdf, amihez hozzáfértem ingyen, de hadd ne taglaljam a minőségét. Vérpistike Rilíz.

    Amúgy erre a dvdrentre kíváncsi lettem volna, de éppen költöznek. Ha minden igaz holnapig. Erre az ingyenes házhoz szállításra külön kíváncsi lennék. Szerintem megint elfelejtették azt az apróságot, hogy Magyarország nem csupán budapestből áll. Ha valaki Záhogyból kölcsönöz, annak is kiszállítják?
  • atlagember #1
    Csak ne felejtsük el, hogy a könyvesboltok bizományosi kontsrukcióban 45-60% árréssel dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy a bolti ár 40%-a marad a kiadónál, amiből fizetni kell a nyomdát, szerzőt, grafikust, hirdetéseket, irodát, könyvelőt, szerkesztőt, stb. és ha nem megy el a könyv, akkor a maradékot visszaadják a kiadónak, így a kockázat is az övé, amíg a könyvesboltok az ár nagyobbik részéért szinte semmit sem csinálnak és semmiféle kockázatot nem vállalnak.