HENT hírlevél

99 százalékos zenekalózkodási ráta a Közel-Keleten

Az idén negyedik alkalommal megtartott World CEO Forumon elhangzott szakértői megállapítás szerint az illegális zenekalózkodási ráta a Közel-Keleten eléri a 99 százalékot. Ennek oka, hogy a zeneipar nem tudott kellően gyorsan reagálni a digitális technológia fejlődésére.

Robin Kent, a Universal McCann korábbi elnöke, és a Rebel Digital társalapítója szerint a közel-keleti régióban a zenekalózkodás aránya majdnem eléri a száz százalékot. Megállapítása szerint a helyi zeneipar bevétele az elmúlt években harmadával csökkent, nyolc év alatt 40 milliárd dollárról 27 milliárd dollárra esett vissza. Kent figyelmeztette a zeneipar képviselőit, hogy a csökkenés mértéke a jövőben még gyorsabb lehet, mivel a felhasználók az internetnek köszönhetően könnyen és ingyen töltenek le bármilyen zenét. "A zeneipar korábban rendkívül jövedelmező üzletág volt, de a bevételek drasztikusan visszaestek, mivel az ipar nem volt képes időben reagálni a digitális technológia jelentette kihívásokra" - mondta Kent.

Beszédében Kent utalt arra, hogy vannak sikeresnek tekinthető kezdeményezések a folyamat ellensúlyozására is. Meglátása szerint az Apple iTunes szolgáltatása ékes példája annak, hogy az online zene is lehetne jövedelmező, de - mint mondta - a tapasztalat azt mutatja, hogy még ez az újítás sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a hanyatlást. Ráadásul, ha a helyzet nem változik, a kalózkodás csődközeli állapotba sodorja az iparágat. "Az iTunes körülbelül 2 milliárd dalt ad el, de minden általa eladott dalra 100-200 illegálisan letöltött szám jut" - tette hozzá. Kent véleménye szerint a zeneipar csak az első áldozata az illegális letöltésnek és kalózkodásnak, a következő a filmipar lesz.

Reg Athwal, a RAW Group alapító elnöke Kent megállapításaira reagálva hozzátette, hogy az iparnak interaktívabb marketing eszközökkel kellene élnie, hogy felkeltse a fogyasztók érdeklődését. Athwal szerint ez a fajta átalakulás már most is tapasztalható. Egy korábbi kutatásra utalva elmondta, hogy a vállalkozások napjainkban egyre nagyobb arányban választják az online marketing formáját a hagyományossal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HyBrYd #9
    Igen, alapból csak a QT Pro tud konvertálni (de serialt találni hozzá 2 perc kb.), és igen az is saját tapasztalat hogy windows alatt nem ugyanaz iTunest és QTt használni mint macen. Amúgy az írónia a DRMben hogy az Apple az év eleje óta DRM mentesen árulja a zenéket az iTunes storeban.
  • duke #8
    Igazabol nem baj,ha csodbe megy az egesz zeneipar.Majd uj alapokon ujra epul az egesz.Aki tehetseges,es nem a penzert zenel,hanem sajat es kozonseg oromeert,az ugyis megatalalja a modjat hogy eljuson az emberekhez.Olcson kozvetitok nelkul kozvetlenul terjeszteni a zenet.Amibol csak annyi a bevetel amibol a zenesz normalisan megelhet.Mert ha nem kene eltartani a milliard dollaros zeneipart akkor szerintem az egy egy lemezert fizetett minimalis mondjuk 1-2 dolar eleg lenne.Amit biztos kifizetnenek annyian amibol mar megel a zenesz.
  • FoodLFG #7
    Thx az infót.
    iTunes-ról nem hallottam túl jó dolgokat (windows platformon), a QuickTime-ot pedig régebben használtam, de nagyon nem tetszett. Most úgy vagyok vele, hogy ha valami mozi trailert szeretnék megnézni és az oldal QuickTime-ot akar telepíteni, akkor inkább otthagyom. Egyébként nem csak a pro (fizetős) verzió tud konvertálni ?
    A DRM pedig a másik ok, amiért sohasem vennék az epültől semmit, teljesen mindegy, hogy milyen formátumban van..
    Egyébként azért még nem lesz jobb semelyik apple formátum sem, mert támogatja a DRM technológiát. Ez maximum csak az apple-nek jó, hogy tudjon árulni.
  • HyBrYd #6
    Ehez is tennék hozzá egy s mást ha nem haragszol.
    Én személy szerint ALAC fan vagyok, a zenéim többségét ebben a formátumban tárolom. Az összes jelenleg újonnan kapható iPod / iPhone (kivéve a 2. gen shuffle) le tudja játszani az ALACot. Hogy miért nem a FLACet erőltették, ennek az az oka hogy a FLACben nincs lehetőség DRMet beágyazni. És igazából ez nem az Apple hülyesége, hanem a köcsög kiadók szabták feltételül. A másik hogy iTunes-al de még a QuickTimeal is tudsz konvertálni Apple Losslessből pl. WAV-ba, egyébként léteznek konvertáló programok amik tudnak flacből alacba oda-vissza stb stb...
  • HyBrYd #5
    Hát az iTunes több országban van jelen mint 10, de igazad van mert főleg a fejlettebb állomakban van jelen (régebbi EU tagok, Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Canada).
  • FoodLFG #4
    Ebben azért van valami. :D

    > Ráadásul, ha a helyzet nem változik, a kalózkodás csődközeli állapotba sodorja az iparágat.
    Helyes. Már mióta várunk erre. Ezzel csak mi nyerhetünk.
    Egyébkéntis fizetünk minden hülyeségért a jogvédőknek, úgyhogy innentől kezdve..
    http://itcafe.hu/hir/pendrive_artisjus.html

    Az epültől pedig akkor sem töltenék le zenét, ha ingyen lenne. Tegyék a gagyi, zárt formátumaikat a WC-be és húzzák le.
    Már attól is a hajamat tépem, amikor a torrent oldalakra apple losslessbe töltik fel a zenéket, amit alig tud valami lejátszani, főleg nem átkonvertálni.
    Ez bizony az epül hibája, nem pedig a felhasználóké, mert csak nyomatja a gagyi formátumot az emberek arcába, ahelyett, hogy a FLAC-et támogatná..

    Persze van megoldás:
    http://mediacoder.sourceforge.net/index.htm
    de ne nekem keljen már keresgélni utána, ha zenét akarok hallgatni.

  • gettoharcos2 #3
  • kukacS3K #2
    eglátása szerint az Apple iTunes szolgáltatása ékes példája annak, hogy az online zene is lehetne jövedelmező, de - mint mondta - a tapasztalat azt mutatja, hogy még ez az újítás sem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza a hanyatlást.

    persze hogy nem volt elég mivel a föld összes országából kábé 10ben vezették be, akkor mi a szart várnak? és pl közel-keleten szerintem nincs itunes
  • hottold #1
    Mi a lóf*sz köze van a zeneiparnak a közelkelethez??? az arabok legalább tudnak zenélni ! nekik nem kell pénzért megvásárolniuk a zenét, takaroggyanak a zeneipar képviselői oda , abba az orrszágba ahonnan jöttek ! és ott nyenyerézzenek, meg kamukázzanak ...