HENT hírlevél

A thai rendőrség először csapott le internet kalózokra

A Motion Picture Association (MPA) thai kirendeltsége és a helyi rendőrség együttműködésével letartóztattak egy férfit, aki az általa üzemeltetett weboldalon keresztül adott el kalózfilmeket. Ez volt az első eset Thaiföldön, hogy a hatóságok internet-kalózt fogtak.

A hatóságok két hónapos megfigyelést követően tartóztatottak le egy bangkoki férfit, aki a rendőrség szerint otthonából üzemeltette a thai nyelvű DVD 1081009 portált. A honlapon keresztül filmek, valamint helyi és nemzetközi tévésorozatok kalózverzióit lehetett letölteni, fájlonként kevesebb, mint egy dollárért. A nyomozás során ellenőrizték a hivatalosan munkanélküli férfi bankszámláját is, mely az elmúlt két hónapban közel tízezer dollárral gyarapodott. A házkutatás során nagy számú kalózlemezre bukkantak a hatóságok. A filmek között olyanok is szerepeltek, mint a Wanted, A királyság és a Bűbáj, melyeket eredetileg az MPA tagjai gyártottak.

Lefoglalták a férfi számítógépét is, rajta a felhasználók és megrendelők adatbázisával, valamint a lakásban öt, a helyi postán pedig tizennégy, a megrendelőknek szánt csomagot.

Az MPA ázsiai részlegének vezetője, Mike Ellis az üggyel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2009-ben ez már a második jelentős lépése a thai rendőrségnek. Ez év januárjában lepleztek le ugyanis egy nagyobb filmhamisító üzemet, ahol mintegy 500 DVD-írót foglaltak le a hatóságok. Ellis szerint ezek a rendőrségi akciók határozott és egyértelmű üzenetet közvetítenek a kalózok és hamisítók felé, épp ezért reméli, hogy a jövőben is ugyanilyen gyümölcsöző lesz a két szervezet együttműködése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!