HENT hírlevél

A Libanonban eladott CD-k, DVD-k és szoftverek fele hamis

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA) becslése szerint a Libanonban eladott szoftverek, CD és DVD lemezek több mint fele hamisítvány. Azonban a politikai instabilitás és az erőforrások hiánya miatt, a hatóságok nem tudnak hatékonyan fellépni a kalózkodás ellen.

A libanoni hatóságok a napokban több mint százezer darab hamis CD-t és DVD-t semmisítettek meg. A filmeket, zenét és videojátékokat tartalmazó lemezeket az elmúlt hónapok során foglalták le az ország különböző régióiban. A nyilvános bezúzáson az üzleti szféra képviselői is részt vettek - írja a Naharnet. A kalózkodás azonban virágzó iparág Libanonban, így ez a mennyiség a megvásárolt, vagy eladásra szánt hamisítványoknak a töredéke. Az IIPA becslése szerint az országban eladott CD-k, DVD-k és szoftverek több mint fele hamis, ellehetetlenítve ezzel a szórakoztató ipar és az üzleti szféra működését.

Néhány éve a Microsoft Bejrútban akarta regionális kirendeltségét megnyitni, de a kalózkodás rendkívüli mérete miatt elállt a tervétől, közölte Wissam Al-Aamil, a libanoni Gazdasági Minisztérium szellemitulajdon-jogok védelmével foglalkozó részlegének vezetője. Bassam Eid, az Empire Cinemas produkciós igazgatója szerint a mozik jegyeladása az elmúlt tíz évben 50 százalékkal esett vissza, miközben a kereskedők az utcán és a boltokban ezrével árulják a hamis lemezeket.

"Miért fizetnék 30 dollárt egy eredeti filmért, ha a másolatot kevesebb, mint háromért megkapom?!" - kérdezi egy fiatal, aki, ahogy a helyiek többsége inkább az otthon kényelmét élvezve nézi a kalózfilmeket, minthogy moziba menjen. Választékból nincs hiány, a klasszikusok mellett a legújabb hollywoodi szuperprodukciók is megtalálhatók. A Valkűr és A szabadság útjai szinte bármelyik standnál beszerezhető, sőt a Rózsaszín Párduc 2 és a Benjamin Button különös élete még egyes palesztin táborokban is kapható. A kalózok ráadásul nem csak a filmeket hamisítják, több száz olyan szervezet működik az országban, amely tévécsatornákra specializálta magát. Ezek a világszerte fogható adásokat illegálisan, minimális előfizetési díj ellenében továbbítják a libanoni háztartások mintegy 80 százalékába.

A libanoni törvényhozás 1999-ben hozott törvényt az iparjogvédelmi és szerzői jogok védelméről, de azóta nem történt látható előrelépés. Ennek oka többek között a politikai instabilitásban és az anyagi erőforrások hiányában keresendő, de egyfajta érdektelenség mutatkozik a hatóságok részéről is. "Nem tilthatjuk meg az embereknek, hogy hozzáférjenek szórakoztatóipari eszközökhöz, csak azért, mert nem tudják kifizetni az eredeti verzió árát" - mondta Wissam Al-Aamil.

"Nem várhatjuk el a fogyasztóktól, hogy 800 dollárt fizessenek egy szoftverért, ha ugyanazt megkaphatják húszért is" - mondta Walid Habr, a vámhatóság egyik vezetője, aki elismerte, hogy nem fektetnek komoly energiát a hamisítványok lefoglalásába. Ezen hozzáállás ellenére a hatóságok időről időre lecsapnak a hamisítókra, kisebb-nagyobb tételben lefoglalnak, majd megsemmisítenek illegális termékeket, de Bassam Eid szerint ez utóbbi alig egy százalékát érinti a piacnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    Hát erre a hírre kurvára szükség volt.