HENT hírlevél

Felpörgette az Oscar a letöltő oldalak forgalmát

Nem csak a díjak nyertesei, hanem az illegális filmletöltő oldalak is ünnepelnek a 2009-es Oscar-díjak átadása kapcsán. Még soha nem szivárogtak ki ilyen korán, és kerültek fel a letöltő oldalakra a jelölt filmek jó minőségű kópiái. Ráadásul a jelöltek bejelentése után az érdeklődés is ugrásszerűen megnőtt irántuk.

Az illegális letöltés egész évben komoly fejfájást okoz a filmiparnak, de a jelöléseket és az Oscar-díj átadását övező érdeklődés minden évben még komolyabb megpróbáltatást jelent a világ filmkészítőinek. Ilyenkor ugyanis érezhetően megnő a fájlcserélő oldalak forgalma, a filmesek pedig mind jobban aggódnak, hogy a filmek a kalózok kezébe kerülnek.

Annak ellenére, hogy az illegális letöltés és a kalózlemezekkel való kereskedés milliárdos veszteséget okoz a filmiparnak évente, az ott dolgozók körében még mindig sokan vannak, akik kiszivárogtatják a produkciók jó minőségű kópiáit. A waxy.org kutatása szerint ez év január 22-én, amikor az idei Oscar-jelöléseket bejelentették, a 26, fontosabb kategóriákban jelölt filmből 23-nak már letölthető volt a DVD minőségű verziója a fájlcserélő oldalakról. Másnap már 24, majd alig két héten belül mind a huszonhat alkotás elérhető volt online. A filmek kisebb része a kereskedelmi forgalomba került DVD-k másolata volt, a többit idő előtt szivárogtatta ki valaki.

Az internetre felkerült kalózfilmek több forrásból származhatnak. Legkorábban a legrosszabb minőségű, a vetítés alatt kézi kamerával rögzített felvételek bukkannak fel a fájlcserélő oldalakon. Ezt követően jelennek meg azok, amelyeket professzionálisabb kamerával közvetlenül a vetítőszobában vesznek fel, majd azok a verziók, amelyeket a mozikba szánt filmtekercsekről másolnak át.

A DVD minőségben letölthető filmek két forrásból származhatnak. Először a kritikusoknak és a filmipar képviselőinek szánt screener kópiák kiszivárgott verziói érhetők el, majd a kereskedelmi forgalomba került DVD-k tölthetők le. A waxy.org kutatása szerint a 26 Oscar-jelölt filmből húsz esetében szivárogtak ki a screener kópiák, annak ellenére, hogy ezek digitális vízjellel vannak ellátva, amelyek segítségével azonosítható a forrásuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!