Berta Sándor

2 év börtönt kapott egy marokkói blogger

Mohamed Errajinak a Hespress hírportálon megjelentetett egyik cikke miatt kell 2 évre a rácsok mögé vonulnia és 430 eurós pénzbüntetést kifizetnie.

A blogger bűne az volt, hogy az általa írt szövegben bírálni merte az észak-afrikai ország királyát, illetve annak szociálpolitikáját. Ezután letartóztatták, vádat emeltek ellene és egy agadiri bíróság szeptember 8-án bűnösnek mondta ki a király sérelmére elkövetett tiszteletlenségben. Erraji tavaly márciusa óta volt a Hespress munkatársa és rendszeresen jelentek meg a saját neve alatt politikai és szociális témájú cikkei a Mohamed Erraji's World nevű blogjában. Erraji az első marokkói blogger, akit egy online cikk miatt ítéltek jogerősen letöltendő börtönbüntetésre.

A Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezet a döntést tisztességtelennek tartja, mivel a 32 éves férfit gyorsított eljárásban, mindenféle jogi védekezés lehetősége nélkül ítélték börtönre. A ROG ezért az immár szeptember 4-e óta a helyi Inzegane-börtönben raboskodó fiatalember azonnali szabadon bocsájtását követelte és a családja szintén fellebbezett a határozat ellen. A szervezet szerint a hatóságok most Errajival akarnak példát statuálni és őt akarják felhasználni arra, hogy a többi a királyt esetleg bírálni akaró bloggert elhallgattassák.

A Riporterek Határok Nélkül azért is furcsállta az ítéletet, mert a marokkói királyság eddig arról volt híres, hogy mindenki szabadon elmondhatta a véleményét bármiről akár a világhálón is. A változások az idén kezdődtek, amikor februárban Fouad Mourtada szatirikus profilt hozott létre a Facebookon a király Mohammed nevű testvéréről. A férfit szintén letartóztatták és börtönbüntetésre ítélték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Etinger #11
    Nekem mindegy mit csinálnák, ott mindenki tudja mik a törvények és hogy ilyen elborult agyúak lengik körül az országot, szóval nyilván az úr is tisztában volt vele, hogy valamilyen következményei lesznek ha ilyeneket írogat.
  • winnie #10
    nevetséges, mert más kultúra, más a törvény? miért lenne nevetséges? más.

    nekik az a nevetséges, ami máshol folyik.
  • Chocho #9
    Van némi igazad, de azért ez akkor sem fair. Mi az, hogy két év? Ha felségsértést követett el sem kéne két évre bekasznizni! Max fizessen büntetést, az még belefér. Na de a sitt már túl kemény.
  • Mcsiv #8
    itthon a fél országot le lehetne tartóztatni;)
  • Tetsuo #7
    Valahogy rendet kell tartani, nemde? :)
    Kiralyokat nem lehet csak ugy szidni.. kulonben nincs ertelme a cimenek.
    A csavoka biztos tudta az idevonatkozo torvenyeket, hiszen eddig is azok mellett lavirozott, csak valszeg nem gondolta h o lesz az elso.. szivas.
  • dansz #6
    Sziasztok, Nem sok mindentt szeretné bővíteni az eddíg írtakhoz . Mert nevetséges, hogy valakit azért bezárhatnak , mert um. élt a szólás szabadság jogábal . De hát ugye vannak törvények mindenre,vagy ha nincs akkor csinálllnak. :P
  • Rexhawk #5
    hmm...Gyurcsány király?Orbán király?
    érdekes lenne... :)
  • vmiki88 #4
    WTF????
  • Pares #3
    Éljen a szólás szabadság!
  • rigidus #2
    Mar latom ahogy Amerika megy "kiszabaditani" szegeny csorot.