Berta Sándor

A blogok a digitális nihilizmus jelképei

Érdekes nézőpontból vizsgálja a virtuális világot legújabb, Zero Comments című könyvében Geert Lovink médiaelméleti szakember. A holland-ausztrál kutató és hálózati aktivista a művében úgy vélte, hogy a blogok csupán a digitális nihilizmust jelenítik meg.

Geert Lovink professzor immár 15 éve foglalkozik különböző online kérdésekkel. Jelenleg az Amszterdami Főiskola Hálózati Kulturális Intézetének vezetője, fő kutatási területének pedig a média számít. Zero Comments, azaz Nincs hozzászólás című könyve különösen azért váltott ki nagy visszhangot, mivel a blogokat és a teljes blogoszférát a "digitális nihilizmus megtestesítőjének" nevezte és emiatt kritizálta.

"Könyvemben foglalkozom többek között a vállalat-ellenőrzési kérdésekkel, az online megfigyelésekkel és a cenzúrával, a szellemi tulajdonnal, a tartalomszűréssel, az internet gazdasági vonzataival és az elektronikus kormányzással. Az elmúlt években sokan megjósolták a klasszikus médiák háttérbe szorulását és eltűnését, mondván az újságokat majd előbb vagy utóbb felváltják az online publicisták, akik mindig gyorsan a különböző események helyszíneire érkezhetnek. Én azonban másként látom ezt a kérdést."

"Ahhoz, hogy komoly változások történjenek, először is egy mély kommunikációs forradalomnak kell lezajlania, amely nem csak a teljes infrastruktúrát, de a médiák tulajdonviszonyait is alapjaiban változtatná meg. Kérdés azonban, hogy az internetnek megvan-e az ereje a világ megváltoztatásához. A konspiratív energia nem a virtuális, hanem a valós életből származik. A háló csupán elősegítheti ennek a megjelenését és egy kommunikációs segédeszköz lehet. A valós élet jelentette háttér nélkül viszont nem jöhetnek és nem is jönnek létre hatékony online hálózatok" - fejtette ki véleményét a szakember.

A könyvben visszatérő motívum a szellemi tulajdonjogok kérdése és az online tartalmak haszonszerzés nélküli kereskedelmi értékesítésének lehetősége. "A szabad tartalmak készítése jó dolog, azonban ennek nem szabad kényszerből történnie, hanem csak egy lehetőségnek kell lennie. Éppen ezért ki lehetne bővíteni, új lépcsőfokra lehetne emelni a Creative Commons szabványt" - mondta Geert Lovink. A kutató jobbára csak kérdéseket állít a művében. Azonban a helyes kérdések feltevése egy fontos lépés lehet a jó válaszok megtalálása felé vezető úton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #5
    blogból is van ilyen is meg olyan is, van személyes, naplószerű, van adott témával foglalkozó, pl. Wowinsider, és van, ahol több blogger már igazából nem blogot, hanem majdhogynem szubjektív újságot szerkeszt (pl. az említett bombagyár)
  • GutBesserWasser #4
    Egyetértek az előttem szólóval (és az általa felhozott példával is), és mutatnék egy másik közösséget, ami sokkal kisebb, de hihetetlen komoly segítség nekik, hogy Semota írja a blogját, és azon keresztül egymásra találtak, és olyat tettek, amit életükben még nem nagyon: közösséggé váltak. (Vicces különben, hogy Semota nem azért kezdett blogot írni, mert meg akarta váltani a világot, hanem egyszerűen gondolatok és érzések voltak benne, amiket leírt. És így sikerült. Mi több, Semotának kifejezett nehézséget okoz(ott), hogy egy "csoport" "vezetője", avagy "szellemi vezetője" cím akaszkodott rá, amit le is írt egy cikkében (amit nem találtam meg, tehát lehet, hogy csak velem beszélgette gtalk-on). Végül mutatok arra is példát, amikor valaki köré nem épül közösség, és (Semotához hasonlóan) nem is azért írja a blogot, hogy minél olvasottabb legyen (sőt nem is cél, hogy legyenek olvasói - ennek ellenére vannak), hanem mert gondolatai/érzései vannak, amiket leír úgy, ahogy Dumbledore a Merengőbe tölti a gondolatai egy részét, ha azt érzi, hogy az agya overflow exception-t készül dobni.
  • ensomhet #3
    A cikkből számomra nem derült ki, hogy miért is a nihilizmus jelképei a blogok.
    Mindemellett a blogoknak lehet fontos szerepe, ha kellően értékes vagy érdekes, akkor igen sok embert vonzhat, és hozzáadott tartalommal komoly közösség épülhet ki körülötte (lásd pl Bombagyár).

    "A konspiratív energia nem a virtuális, hanem a valós életből származik."
    Mintha az újságok, tévék és rádiók esetében ez nem így lenne... Blogot írni lehet a virtuális világban zajló dolgokról éppúgy, mint a valós életben történő eseményektől. Kissé olyan érzésem van, hogy ez a holland/ausztrál arc feleslegesen kap fizetést.
  • Doktor Kotász #2
    A cikk nem a saját címéről szól...

    Mellesleg aki azt gondolta, hogy a média megszűnik, mert átveszi a szerepét a blog, az hülye, de a súlyosabb fajtából. Abból, amelyik belső kényszert érez, hogy túllicitálja a saját hülyeségét.
  • valamit #1
    én úgy gondolom, hogy a jó válaszok már megvannak, csak nem fizetik meg akik tehetnék ;)