Berta Sándor

Soup, ahol egyszerű blogolni

A Soup blogszolgáltatása segítségével nem csak blogolhatunk, de akár a multimédiás tartalmainkat is egyszerűen megoszthatjuk másokkal.

A Soupot jelenleg már több mint 11 500-an használják világszerte és a programot támogatja a Seedcamp európai kezdeményezés is. "A Soup abban segíthet az embereknek, hogy lebonthassák a blogolás technológiai és pszichológiai akadályait. Megpróbáljuk annyira egyszerűvé tenni az online publikálást, amennyire csak lehet" - szögezte le Christopher Clay.

Christopher Clay íróasztala - a laptopjától eltekintve - gyakorlatilag teljesen üres. A fiatalember éppen Londonba költözik, hogy megszerezze a szolgáltatás fejlesztéséhez szükséges támogatásokat. A Seedcamp szeptemberben választotta ki azt a hét projektet, amelyeket támogat. Ezek egyike volt a Soup, amelynek létrehozója 50 000 euró mellett cégalapítókra, lehetséges befektetőkre, technikai és marketing szakemberekre vonatkozó információkat is kapott. Clay blogszolgáltatása úgynevezett Tumblelog; ezeken az oldalakon kevesebb a hosszú anyag, viszont a megszokottnál több a multimédiás tartalom.

A szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy a megjelentetett digitális fotókhoz, videókhoz bárki hozzáférhet akár e-mailben, a mobiltelefonjáról vagy hagyományos módon az interneten. "Ha például a képeimet felteszem a Flickr-re, akkor a hozzáférési adataimat egyszerűen megadhatom és azok automatikusan megjelennek a Soup rendszerében. Igy módon gyakorlatilag minimális időráfordítással illusztrálhatjuk írásainkat" - tette hozzá a fejlesztő. A Soup minden adott tartalomhoz külön formátumokat kínál. A rendszer jelenleg a digitális fotókat, a videókat, a kivonatokat, a szövegeket, a hivatkozásokat és az audiofájlokat támogatja. Nem véletlen választotta Clay a szolgáltatás nevéül a Soup szót, amely az alkalmazható formátumok sokszínűségére utal.

A programban Clay mellett Andreas Fuchs programozó és Lukas Fittl vesz részt. A három fiatalember a metalab bécsi hackercsoportban ismerte meg egymást. Két korábbi alapító, Esad Hajdarevic és Florian Hufsky ugyanakkor már visszavonult. A weboldal tavaly április óta érhető el, jelenleg ugyan csak angol és német nyelvű változata van, azonban a következő 3 hónapban hat további változat is elérhető lesz. A fejlesztést a kezdetekben az YEurope program segítségével finanszírozták.

S hogy mit hoz a jövő? Clay elmondta, hogy a szolgáltatás működtetését, fejlesztését a prémium-előfizetésekből és a reklámbevételekből befolyó összegekből fedeznék, de szóba került az is, hogy a Soup internetszolgáltatóknál hirdesse magát. Az elképzelések szerint a reklámok szinte rejtettek lennének, így nem zavarnák a blogolást vagy a multimédiás tartalmak megtekintését. Emellett szóba került a specializálódás, így bárki vezethetne naplót akár a rendezvényekről vagy az utazásokról, de teljes zenekarok is dokumentálhatnál ilyen módon például a turnéikat. Ezenkívül a fejlesztők már dolgoznak egy kifejezetten mobiltelefonokon elérhető változat megalkotásán is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)