MTI

Civil újságírás a hálón

Az internetes blogokban kialakult civil újságírás befolyásolhatja a különböző fejlettségű és társadalmi szerkezetű ázsiai országokról kialakult képet, akár az adott ország politikai viszonyait is - összegezte kutatását James E. Katz, a Rutgers Egyetem szakembere a Mobilkommunikáció és a közösségépítő hálózatok etikája című konferencia első napján Budapesten.

A civil újságírás és az önkéntes híradások egyre jelentősebb szerepet töltenek be a nyugati és az ázsiai országokban egyaránt. A blogírás és kommentelés vezető országai között van Indonézia és Malajzia is - jelezte tapasztalatukat előadásában Katz. Az újonnan kialakult információs és kommunikációs technológiák megbontották azt az egyensúlyt, mely korábban kialakult a hírek előállítói és fogyasztói között. Ez a professzionális újságírók számára gazdasági, egzisztenciális fenyegetettséget is jelenthet - vélik a kutatók. A mindenhol jelenlévő és használható mobiltelefonok, valamint az internetes naplók, weboldalak lehetővé teszik, hogy egy-egy helyi eseménynek ne csak a hivatalos változata jusson el a részt nem vevő többséghez, hanem első kézből származó, jóllehet szubjektív leírások és nézőpontok is.

Egyes fejlődő, átalakulóban lévő országokban ezek akár ellentétes értelmezését is adhatják az eseménynek. Katz és kutatótársai tanulmánya elsősorban Ázsiára koncentrál, egyebek közt kambodzsai, malajziai és tajvani bloggerekkel készítettek emailinterjúkat, valamint weboldalakról és hírszolgáltatóktól gyűjtöttek adatokat. Elemzésük szerint a blogok fontos forrássá váltak mindenütt, bár fő funkciójuk országonként eltérő. Olyan átalakulóban lévő országban, mint Kambodzsa, a közösségépítés és az egymásnak, valamint külföldre szóló üzenetek továbbítása fontos a megkérdezett bloggerek szerint. A fejlettebb, kevés megszorítással működő országokban (például Tajvanon) inkább az egymás közötti gondolatcserét hangsúlyozták a virtuális közösségek tagjai.

Egy malajziai blogger véleménye szerint országukban a politikai változásokban is jelentős szerepe volt az internetes véleménynyilvánítás lehetőségének - említett példát Katz arra, hogy a civil újságírás a kormányzó elit legitimitását és stabilitását is befolyásolhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #1
    Mi ebben a probléma?Nem a csak a butító TV létezik meg a Blikk...EZ legalább egy többsíkú információs csatorna emberek/nemzetek közt..erre kell alapozni.