Gyurkity Péter

AMD: az Intel ki akar nyírni minket

Az AMD szerint az Intel célja világos: szeretnének egyedül maradni a processzorok piacán. Utóbbi tagadja a vádat, és mindössze szellemi tulajdonának védelmére hivatkozik. Az AMD hajlandó lenne felfedni az eltitkolt részleteket.

Az AMD részéről több nyilatkozat is elhangzott a napokban, közvetlenül azt követően, hogy az Intel a 2001-es keresztlicenc megállapodás megsértésével vádolta meg őket. Ez közvetve a teljes processzorgyártási folyamat leállítását eredményezhetné, amely pedig gyakorlatilag az AMD halálához vezetne - nem véletlen, hogy utóbbi úgy véli, éppen ez a piac nagy részét uraló Intel elsődleges célja.

Az Intel persze tagadja, hogy egyedül szeretnének maradni a piacon, ők a szellemi tulajdon védelmét emelik, ki, amely nem kerülhet harmadik félhez (szerintük az AMD által kiszervezett processzorgyártási részleg, valamint az ily módon létrejövő új cég nem tekinthető a gyártó leányának). A helyzet persze nem ilyen egyszerű, hiszen általános vélekedés, miszerint az Intelnek igenis szükséges van vetélytársára, hogy elkerülje a trösztellenes vizsgálatokat. Jelenleg ugyanis mindössze három cég gyárt x86 processzorokat, a két nagy mellett még versenyben lévő VIA részesedése azonban olyan picinyke, hogy nem lehet az Intel vetélytársának tekinteni őket.

Piaci elemzők azonban nem tartanak attól, hogy a vita miatt leállna az AMD chipek gyártása. Egyikük kiemelte, hogy a meteorok becsapódásától jobban kell félni, hiszen az AMD-nek bőven van mire hivatkoznia. Az érvek között jelenik meg, hogy a cég egyrészt 34,2 százalékos részesedést birtokol a Global Foundries-ben (vagyis a profit, illetve a veszteség egyharmada jut nekik), emellett pedig az igazgatótanácsban 50 százalékkal vannak jelen, ami még nagyobb mozgásteret biztosít számukra az új vállalaton belül.

Az AMD időközben azt is jelezte, hogy hajlandók nyilvánosságra hozni az eredeti 2001-es keresztlicenc megállapodás titkos részeit (amelyeket még az Intel szóvivője sem látott eddig), amennyiben az Intel szintén elérhetővé teszi azon dokumentumokat, amelyeket az ellene folyó trösztellenes perekben eddig sikeresen homályban tartott. Ezen kijelentésükre eddig nem érkezett válasz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #61
    Nem az egymagost hasonlították össze, hanem 2x2 magot hasonlítottak 2x2 maggal.
    Tehát pont ugyanannyi processzor és core volt, mégis intel fölény volt.
  • Power #60
    Nemcsak, az IBM nem tudott/akart elég erőforrást a powerpc pc-s vonalára áldozni. Ami érthető is, hisz sokkal kisebb piac volt.
    A gyakorlatban az x86 JIT pl. itaniumon elég gyászos.
  • dez #59
    Na ja, mert egymagost hasonítottak kétmagoshoz... Két héttel később kint volt az új, dual-core G5 (970MP), elég jó mutatókkal (persze nem mobil gépekbe). Biztos csak véletlenül várta meg az IBM az átállás hivatalos bejelentését... Inkább szerverekbe és katonai gépekbe tették a procijaikat, dupla áron, mint hogy az Apple-nek adják. Külön az Apple számára mobil chipet fejleszteni sem volt elég jó üzlet nekik.
  • dez #58
    "Nem véletlenül váltott az apple sem powerpc-ről."

    A fő ok a mobil PowerPC hiánya volt.

    "Az emulációval töredékére esne vissza a teljesítmény."

    Az már rég volt... JIT-tel igen jó eredményeket lehet elérni.
  • Power #57
    Ahhoz képest, hogy avuló lassan minden mást megöl.
    Egy üzleti vagy irodai alkalmazásnál mi a francot kezdesz az AltiVec-kel?
    Persze persze a xeon nem tudta megszorítani. Az apple amint áttért nagy csinadatrával mutatta a tesztjeit, hogy az intel processzorral mennyivel gyorsabb lett a powermac, mint a powerpc processzorral.
  • Power #56
    Minek az átlaga?
    Konkrét algoritmusokra lehet megnézni az IPC-t.
    Azonos órajelen semmivel sem több a powerpc átlaga, mint egy core2/i7-é.
    Nem véletlenül váltott az apple sem powerpc-ről.

    Nem azért fontos a kompatibilitás, hogy fénysebességgel fussanak a programok, hanem hogy fussanak. Amúgy meg számos10 év körüli program most fut elfogadható sebességgel.
    Az emulációval töredékére esne vissza a teljesítmény.
  • Garrett27 #55
    Az aláírásod értelme olyannyira ráillik az általad említett embercsoportra..
  • Inquisitor #54
    "Csak azt nem értem, ha a kiszervezett cégnek a feladata a gyártás, akkor mi köze van bármiféle licencehez nekik."
    Tényleg. Ha a TMSC vagy IBM, vagy Samsung vagy bárki gyártaná, akkor se sértene liszencet.
  • dez #53
    Goto #37.
  • jozing #52
    ja és kiegészíteném magam: ha a GPU/CPU piacon a másik nagy fél kiesne, akkor egyrészt feldarabolnák őket, másrészt a nagyobbiknak mindig jó a kisebb vergődése, de nem akarja hogy elhaljon, pont azért mert így jogilag nem lesz monopol helyzetben, de a valóságban igen!