Gyurkity Péter

Jövőre vált 32 nanométerre az AMD

Az AMD ismét egy év lemaradással követi vetélytársát a generációváltás terén, a gyártósorok kiszervezése azonban rendezi anyagi helyzetüket, az ATI felvásárlása pedig végre meghozhatja gyümölcseit.

A hétvégén egyszerre több hír is érkezett az AMD háza tájáról, amely elsősorban Dirk Meyer vezérigazgató nyilatkozatainak köszönhető. Meyer ugyanis korábban elmondta, hogy a vállalat nem igazán hisz a netbook szegmensben, most pedig a további tervekről és a várható fejleményekről beszélt - utóbbi jóval több érdekes adattal szolgál.

Először talán azt érdemes megemlíteni, hogy a következő generációs, azaz 32 nanométeren készülő processzorok legkorábban 2010 utolsó negyedévében jelennek majd meg tömegesen a piacon, ekkor indul be ugyanis a sorozatgyártás. Az AMD ezzel ismét egy év előnyt ad vetélytársának, ám nincs más választásuk, hiszen az Intel méreténél, kapacitásánál, valamint anyagi lehetőségeinél fogva ezt jóval könnyebben és gyorsabban megteheti. Nem is mulasztják el kihasználni a lehetőséget, ők már az idei év végén beindítják a sorozatgyártást. Az AMD három eltérő sorozaton dolgozik, ezek sorrendben a Kongó, Nílus és Ontario nevet kapták.

További érdekesség, hogy holnap, vagyis hétfőn lezárul a gyártósorok kiszervezése, ezeket ugyanis az Abu Dhabi-i kormányzat által felügyelt befektetői csoport veszi át. Az AMD ezáltal mintegy 1,1 milliárd dolláros tartozástól szabadul meg, emellett pedig jelentős tőkeinjekciót is kapnak, amely eléri a 800 millió dollárt - az sem utolsó szempont, hogy a jövőben nem kell majd évente nagyjából 1-2 milliárdot költeniük a gyártósorok fejlesztésére. Ezzel végre helyrerázódik az anyagi helyzetük, amely remélhetőleg a fejlesztéseknél és az új termékek megjelenésénél is meglátszik majd.

Ami az ATI felvásárlását illeti, Meyer szerint ennek végre beérnek a gyümölcsei, a noteszgépek piacán ugyanis nagy hasznát vehetik a grafikus vezérlőknek. Bár itt az Intel chipjei erősebbnek látszanak, az AMD ezt ellensúlyozhatja majd a jól sikerült mobil grafikus fejlesztésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #30
    Pár egyéb alkalmazásnál is jobb... A 3.7-et legtöbbször a gyári hűtővel is viszik.

    Itt van egy új (PH!-s) "megateszt", elég jól szerepelnek a PhII-k: link
  • dez #29
    Desktop vonalon 2010-től a Bulldozer mikroarchitektúra lesz az újdonság, ami AM3 tokozásban jön.

    A Fusion (CPU+GPU egy tokban, akár MCM rendszerben, akár egy die-on) először mobil vonalon lesz érdekes, a chipsetbe integrált IGP leváltására, a fogyasztás és a költségek további csökkentése érdekében.

    Aztán majd később jön át desktopra, itt is főleg a chipsetes IGP leváltására, és csak másod sorban GPGPU felhasználásra, ami lassacskán terjed.
  • Sanyix #28
    igazából játékok alatt egy ph II x4 920 jobb mint egy azonos árkategóriában lévő c2q... és már ezt is lehet rommátuningolni. Ahogy látom már phII-nél is alap a 3,8 ghz-re húzás, ami még nem is számít extrém tuningnak.
  • Inquisitor #27
    Ha ez neked rossz eredmény, akkor mit szóltál volna anno, amikor az AMD volt kb. 10% körül? :)
    Annyira nem sz*r a helyzet, Intel oldalán ott a forgalom nagyrészét kitevő, de hasznot nem hajtó ATOM, meg az eladhatatlnul drága i7 proci. AMD meg (olvasd csak a híreket) a C2D procikkal szemben szépen helytál az új Phenom 2 hárommagosaival ... veszik mint cukrot.
  • Andrews2007 #26
    Átlagban 15-20 ezerrel olcsóbbak is az AMD-k az azonos órajelűek.
  • dez #25
    "Ami az ATI felvásárlását illeti, Meyer szerint ennek végre beérnek a gyümölcsei, a noteszgépek piacán ugyanis nagy hasznát vehetik a grafikus vezérlőknek. Bár itt az Intel chipjei erősebbnek látszanak, az AMD ezt ellensúlyozhatja majd a jól sikerült mobil grafikus fejlesztésekkel."

    A T. cikkíró talán nyissa ki jobban a szemét... Az AMD (és mellesleg Nvidia) integrált grafikus vezérlői kőköket vernek az Intel IGP-ire. És más tekintetben sincs semmi szégyellnivaló. Vagy ez megint valami félrefordítás?
  • Alvarez999 #24
    Igen érdekes hiba. A PWM ventilátorvezérlő elvileg nem sípolhat (legföljebb maga a ventilátor), mert ott csak kis teljesítményű vezérlő jel jön ki, a teljesítmény 12V-os egyenfeszültségről jön. Tehát nincs tekercs, ami általában sípolni szokott, de még sípolásra hajlamos kondenzátor sincs (az SMD-k nem szoktak).
  • Sanyix #23
    mondjuk hogy a ventilátorvezérlő pwm sípol mint az állat. Legalábbis az enyém ilyen.
  • Alvarez999 #22
    Mármint a PWM ventilátorvezérlés vagy a CPU tápellátása? Az, hogy "vacakol", elég pontatlan, mire gondolsz?
  • Yany #21
    OFF
    Épp a napokban olvastam, hogy az Asus alaplapokon vacakolnak a PWM elektronikák és az NV sem egy időtálló beruházás (persze a körülményekhez képest, mert most, generációváltás előtt semmi sem tűnik annak VGA fronton). A kingstonnál meg vannak ésszerűbb lehetőségek (pl. corsair dhx kifejezetten jó ár/érték aránnyal bír). Egy Phenom II meg már jó vétel lehet, de őszintén megvallva, nemcsak olcsóbb, de egyben jobb gépet rakok össze bármikor, mint amit te itt leírtál...
    ON