Gyurkity Péter

A netbook halálát jósolja az AMD

Az AMD korábban sem volt oda a szegmensért, saját megoldásainak megjelenésével azonban felgyorsítanák a netbook megoldások eltűnését - ilyen fejlesztésekkel azonban az Intel is készül.

A cég vezérigazgatója, Dirk Meyer, a napokban tett nyilatkozatában beszélt a tervekről, valamint a közeljövőben megjelenő platform által generált várható változásokról. Kiemelte, hogy saját, ultravékony mobil számítógépekbe szánt fejlesztésükkel lehetővé teszik az olcsó, ám a netbook megoldásokhoz képest jóval nagyobb teljesítményű hagyományos noteszgépek megjelenését, ezzel pedig feleslegessé válnak a külön kifejezéssel illetett készülékek.



Az AMD ugyanis arra számít, hogy egy éven belül senki nem beszél majd a netbook szegmensről, mivel a Yukon platform keretében megjelenő chipekkel azoknál jóval kedvezőbb sebességet nyújtanak a nagyobb mobilitásra vágyók számára is. Az 1,6 GHz-es órajelen futó, 15 wattot igénylő Athlon Neo MV-40, valamint a szintén 15 wattos, 1,5 GHz-es Sempron 210U, illetve a 8 wattos, mindössze 1 GHz-es Sempron 200U mellé AMD M690E chipkészlet jár DirectX 9-es ATI Radeon X1250 integrált grafikus vezérlővel, ezt azonban DirectX 10-es Mobility Radeon HD 3410 kártyával egészíthetjük majd ki, a jobb multimédiás teljesítmény érdekében.

Az más kérdés, hogy az Intel is készül valami hasonlóval, hogy ellensúlyozza az erősebb szereplők belépését a piacra. Az Asus és az MSI már le is csapott a készülő fejlesztésekre, amelyek a hírek szerint egymagos Celeron, Core 2 Solo, illetve Core 2 Duo chipeket takarnak. A szintén az ultravékony megoldásokba szánt processzorok a márciusi CeBIT alatt mutatkoznak majd be a nagyközönség előtt, a két gyártó pedig június előtt készülne el mintegy 20 különböző ULV-összeállításával.

A chipek pontos specifikációja nem ismert, ám a jól értesültek nagyon is megfizethető áron érkező, 10 watt körüli fogyasztású fejlesztéseket várnak, amelyek a jelenleg is kapható ULV-processzorok módosított változatai lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #44
    Azt is tedd hozzá, hogy az csak elméletileg DX10...
  • dez #43
    Nem a hw-rel van x86-on baj, hanem a pazarló szoftverekkel, akár az OS-t, akár a felhasználói programokat nézve. Még a Linux sem az a nagyon spórolós, mellesleg a Linuxnál nem alapkövetelmény az x86 platform. De az erőforráskímélő, kicsi-okos-ügyes OS-ek ki lettek nyírva x86-on. Ergo, csak a Windowsnak (desktop változatok) igazán alapkövetelmény az x86.
  • kvp #42
    ""Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem..."
    jah, a mostani átlag beszélgetési üzemidő 4-8 óra, win x86os op rendszereknél pedig lenne ez kb fél óra"

    Egy kb. 400 Mhz-es modern atom alapu x86-os nem fogyaszt tobbet, mint egy hasonlo arm es teljesitmenyben is hasonlo. Az egyetlen elteres a chipset fogyasztasa, de a cpu-ba integalt chipkeszlettel es a telefonokra jellemzo alacsony orajellel mar csak olyan 4-8 wattos fogyasztas jon ki, ami hasonlo a risc-es soc rendszerekhez. Az atom-os laptopok is tovabb birnak egy takarekos chipkeszlettel es egy telefon meretu kijelzovel vagy egy teljes meretu, de oled-es megoldassal.

    Az x86-os telefonok elonye az lenne, hogy egy nagyobb kijelzore kapcsolva lehetne oket desktop vagy laptop gepkent is hasznalni, igy kepesek kivaltani az irodai gepeket es a netbook-okat. Igy a desktop es a laptop piac maradna a gamer es a workstation rendszereknek, ahol szukseg van az erore is.
  • Rexhawk #41
    "Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem..."
    jah, a mostani átlag beszélgetési üzemidő 4-8 óra, win x86os op rendszereknél pedig lenne ez kb fél óra
  • GABOR16 #40
    De ha linux operációs rendszert nézünk ott mindegy, hogy a rendszer milyen (x86 vagy ARM).. akkor is mennek majd ugyan azok a linuxos programok!

    Ezzel kapcsolatosan:Az ARM processzorai betörnek a netbook piacra
    Ilyen vastagságú atom alapú rendszer nem lehetséges jelenleg, plusz majd Ubuntu rendszerrel kívánnak megjelenni a piacon..
    (az eddigi ARM netbook rendszerek csak egyéni gyártói próbálkozások voltak, nem központi.. bár már fél éve felreppent egy hír egy majdani 1Ghz-es ARM prociról kimondottan erre a területre fókuszálva, és tényleg megszületni látszik...)
    Én nem vennék x86 alapú mobilt... Windowsosat végkép nem...
  • jaspercry #39
    Egy kis gép a felső kategoriábol(kiváncsi vagyok ,mennyi idö alatt merül le)
    http://laptoping.com/asus-w90vp-x1.html
  • Alvarez999 #38
    Lehet, hogy nem ugyanarról beszélünk? Intel Desktop Boardot én is használok, onboard 1.2GHz-en futó Celeron 220-as processzorral, a passzív kivitelt, természetesen házhűtéssel. Bár állítólag csak 1GB-os RAM-mal megy, nálam és másoknál is hibátlanul működik 2GB-ossal is.

    Azt olvastam valahol, hogy vannak olyan ipari PC-alaplapok, amelyek valóban csak 12V-ot kérnek, mert hát a mini-ITX alaplap is megkapja a picoPSU-val a többi feszt. Amit én keresek, az lényegében egy olcsó notebook- vagy netbook-alaplaphoz hasonlít, a szokásos körítés (bill, ház, kijelző) nélkül.

    Hol vettél 300 wattos picoPSU-t? A legnagyobb, amit én láttam, 120 wattos volt. Szerintem nem is kell nagyobb.
  • kvp #37
    ""Az intel core2solo-val szerelt ipari alaplapok jelenleg 15 ezer forint korul vannak, dx10-es integralt vezerlovel es 1-2 GHz-es procival egyutt."
    Hol kaphatók? Mennyi az idle fogyasztásuk?
    Nagyon szívesen kipróbálnék egy ilyet, amihez csak a 12V-os notebook táp kell. Baromira fölöslegesnek érzem a szokásos ATX tápok egyéb kimeneteit, amikor egy gépben már most is igen sok egység eleve saját stabilizátorról megy."

    Intel desktop board neven aruljak oket. Van core2solo-s es atom-os valtozat is. Tapnak en egy 300 wattos pico psu-t tettem bele, ez gyakorlatilag egy atx dugoba epitett dc-dc tap. Az olcsobbik valtozatnak csak 12V egyenaram kell, a dragabbak elmennek szinte mindenrol. A rendszer fogyasztasa kb. 45 Watt, de ez egy ipari valtozat, ahol nem az aramon sporoltak. Cserebe egy viszonylag eros rendszert kapunk, telepakolva mindenfele i/o lehetoseggel. Ami lenyeges, hogy van passziv huteses valtozat is, de az aktiv huteses is atallithato hazhuteses modra, amikor egy 8-12 centis lassu forgasu ventillator huti az egesz rendszert.

    ...
    "Egyébként a jelenlegi még kapható ATOM-nak az eredeti célterülete a beépített rendszerek voltak. A később jövő utódainak a célterülete a kézi rendszerek... de egyenlőre úgy néz ki, hogy ott viszont nincs szükség ekkora teljesítményre.. megfelelnek oda a ARM alapú rendszerek is."

    Viszont igy nem x86 kompatibilisak a rendszerek, tehat nem lehet rajtuk szabvany pc-s (windows-os) programokat futtatni. Ez az amiert az emberek megvennek a telefon meretu x86-osokat. Egyebkent egy 400 Mhz-es arm es egy 1 Ghz-es atom kozott nincs akkora kulonbseg, csak az x86 kompatibilitas es a fogyasztas. Ez utobbi nem az atom hibaja, henem a megfelelo eszaki hid chip hianyara vezetheto vissza.

    "Ha a netbook szegmenst esetleg még is életben marad majd, az valószínűleg nem x86-os procival történik meg, hanem valamilyen ARM alapúval.. most is kapni nem egy ARM alapú netbook-ot Linuxal, már 100-150$ ért.. csak egyenlőre felénk nincsen belőlük..."

    Onnantol, hogy nem megy rajta a windows xp/windows 7 semmi eselye arra, hogy az emberek megvegyek. A netbook-ok is pont ezert terjednek, mert meg lehet oket venni egy sima windows xp-vel es pont ugy neznek ki kicsiben mint az asztali pc-k.
  • acdc #36
    Igaz.De a 2140 kibas@ott jo.
  • Attila1234 #35
    Azzal nem értek egyet, hogy az Intel öngólt lőtt volna az Atom procival, mert hogy a drágább processzoraik helyet inkább ezt veszik az emberek. Akinek kell a teljesítmény az úgyis megveszi a komolyabb architektúrát, és nem foglalkozik az Atommal. Szerintem, teljesen egészséges jelenség, hogy ezekkel a netbookokkal és asztali társaikkal be tudnak végre tömni egy piaci rést. Kicsi, praktikus gépek. Nincs ezzel semmi baj.
    Nekem az (volt) a dilemmám, hogy egy netbook és egy sokkal nagyobb teljesítmény notebook között nincs túl nagy árkülönbség. Tehát akkor miért venném meg az alig olcsóbb netbookot? Ami miatt mégis egy netbook mellett tettem le a voksom az az, hogy nekem tényleg csak netezésre, Google docs-ozásra kell egy hordozható gép. Volt "nagy" notim, de utáltam mert nehéz volt, melegedett, gyorsan lemerült. Munkára, játékra itt van a nagy gép, "útitársnak" pedig jó lesz a netbook.