Gyurkity Péter

2010-ben jönnek a négymagos AMD-laptopok

Az AMD a jelek szerint csak az évtized végén dobja majd piacra saját négymagos mobil processzorait, így a játékokra és egyéb, hagyományosan asztali feladatokra kihegyezett laptopoknál az Intel marad előnyben.

A gyártó terveiről már a múlt héten beszámoltunk, először a negyedéves jelentés alatt közzétett fontosabb ábrákról és útitervekről, ezt követően pedig az asztali szegmensben a közeljövőben várható újdonságokról. Ezúttal a mobil termékekre térünk ki, egészen pontosan egyetlen fejleményre, amelyre az AMD háza táján a jelek szerint egészen 2010-ig várnunk kell - ekkor érkeznek majd ugyanis a négymagos mobil chipek, amelyek az igazi erőt képviselik a laptopok körében.



Az első ilyen processzorok a Champlain családba tartoznak majd, mégpedig a Duna (Danube) platformon belül. A chipekről sajnos semmilyen részletet nem árultak el a találkozón, ám az valószínűsíthető, hogy már 32 nanométeres gyártástechnológiával készülnek majd, hiszen a megjelenés időpontja ezt sejteti. Addig azonban még egy további platform várható, amely összeköti majd a jelenlegi generációt és a már említett Duna platform tagjait. Ez nem más, mint a Tigris, amely jövőre debütál majd, ikermagos Caspian mobil chipek köré épülve, RS880M+SB710 chipkészlettel, 45 nanométeren. Ennek feladata lesz majd tartani a pozíciót az Intellel szemben, amíg meg nem érkeznek a négymagos utódok.

Elemzők szerint a késedelem kényelmetlenül érinti majd az AMD-t a mobil szegmensben, még akkor is, ha nem számíthatunk a négymagos chipek iránti érdeklődés megugrására. Jelenleg a vásárlók többsége még nem ezen fejlesztések mellett teszi le a voksát (különösen nem a mobil számítógépek terén, ahol egyelőre csak az Intel kínál ilyen termékeket), ez pedig belátható időn belül nem változik. Mégis, a négymagos mobil chipek hiánya azt jelenti, hogy az Intel kihívó nélkül tevékenykedhet majd ezen szegmensben, amire előbb-utóbb a vásárlók is reagálnak majd.

A nagy teljesítményű, illetve desktop replacement besorolású laptopok körében tehát jövőre marad az Intel fölénye, miközben az előrejelzések szerint ezen készülékek iránt jelentős mértékben megnövekedhet az érdeklődés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Hihi, véletlenül találtam most meg újra ezt a cikket, de akkor már beírom, hogy a #7-es utolsó szava term. "maguknak" lett volna. :P
  • dez #8
    "gyártják, ill. gyártják majd" -> jobban mondva kizárólag gyártják majd, mert jelenleg ezeket mással gyártatják.
  • dez #7
    A tape-out az a pillanat, amikor a chiptervezők leadják a tervet a gyártásnak. Ettől kezdve még hónapok, mire megszületik az első teszt-chip.

    Mint valahol írják, 2010 elejétől már indítják a rampot, azaz a gyártás felfuttatását bulk 32nm-en.

    Semmelyik grafikus slide-on nincs tape-out, a kódneves slide-ok piaci megjelenéseket mutatnak. Mivel a részvényesek sem cég-dolgozók, hanem ebből a szempontól kívülállók.

    Az AMD és az arabok fele-fele részben lesznek tulajdonosai az új gyártó-cégnek, és az alapszerződés szerint az AMD-é a fő prioritás a megrendelésekben.

    Nem csak a külső megrendelők miatt kell a bulk, az AMD saját GPU-it, illetve később a CPU+GPU termékeket, vagy azok egy részét is bulk technológiával gyártják, ill. gyártják majd. Szóval 2010-ben ha mást maguknak még nem, de saját GPU-kat fognak gyártani.

    Viszont az furcsa lesz, ha másnak hamarabb fognak SOI-HP v. HKMG technológiával gyártani, mint másnak.
  • shabba #6
    A gyártás az még nem jelent megvásárolható terméket. A félvezető gyártás menete hosszú folyamat, amíg eljutnak oda hogy a terméket meg is tudod vásárolni. Ha megnézed a 8. oldalt oda van írva hogy a bal oldal jelöli az első teszt chipet vagyis akkor van tape-out. Azt pedig te is tudod hogy onnan még hosszú idő telik el, mire a boltban is meg tudod vásárolni az adott terméket. Ezek a slideok nem kívülállóknak készültek, ahogy az Analyst Day sem a kívülállónak szólt, hanem a részvényesek felé egy beszámoló.

    Az arabok a Foundryval a bérgyártásra fognak rámenni, ahol az AMD csak egy lesz a megrendelők között. Ezért kell a kínálatot a bulk-kal is kiegészítani, mert a potenciális megrendelők zöme jelenleg azt használ, SOI-t meg kevesen. A céljuk az hogy széles legyen a kínálatuk, hisz így tudnak sok vevőt találni. Ezért állítják át idővel a Fab36-ot 45nm-re. 2009-ben a most nem épp kihasznált Fab38-at is beüzemelik a 32nm-hez, hogy 2010-be megtörténhessenek a szükséges folyamatok, amivel eljutnak majd a 32nm-es chipek elérhetőségéhez. Jővő nyáron pedig elindul a Fab4X kiépítése, ami 2011 felé fejeződik majd be, utána ott a 22nm előkészítése zajlik majd, és 2012 felé már procit is gyárthatnak(inkább az év végéhez közelebb mint az év elején). Így idővel lesz 3 gyáruk, ami eltérő gyártástechnológián kínálhat bérgyártást és a későbbi technológia frissítésnél is nagyobb technológia távolságú rotációval dolgozhatnak. Ha megnézed a másik slideot, a 16. oldalon láthatod hogy a Fab38 termelése 2010-be még nagyon csekély lesz, a Fab4X is 2012-ben még csak indulni fog, a termélés a követő években fut fel.

    A Foundrynak a TSMC és a Chartered lesz a fő riválisa, márpedig ezen cégekben jelenleg gyártat az AMD. Idővel szerintem az összeférhetetlenség miatt a Foundryba fogják áthozni a bérgyártást, ami a két ügyfélnek kellemetlen ügyfélvesztést fog jelenteni. De igazából az arabok zöldmezősen nem is igazán tudtak volna belefogni egy Foundry kialakításába, hisz referenciák nélkül, új fiúként nehezen találtak volna ügyfelet. Így hogy bevásárolták magukat, zászlóshajó referenciaként villaghatnak az AMD-vel és így máris jobb lesz a renoméja a cégüknek.

    Megrendelőt bérgyártásra többféle területről szerezhetnek. Pl. a TSMC gyártásának 41%-a a telekommunikáció területéről származik, 33% származik a computerekhez köthetően, 20% elektronika cikkek, pl. szórakoztató elektronikai termékek, stb. A régebbi gyártástechnológiák támogatására is szükség van a széles kínálathoz. Pl. a TSMC 65nm-es gyártása teszi ki a bevételeinek 25%-át, a 90nm 26%, 130nm 15%, 180nm 22%, 250/350nm 9%. Low poweres 32nm-es HKGM-es chipekre leginkább a távközléshez kapcsolódó, mobil chipeknél van szükség. Ez az iparág viszonylag korai adaptálója a fejlett gyártástechnológiának mivel igen erős a verseny az adott piacon. Pl. az LTE mobil technológiát támogató eszközöknek szükséges lesz egy minél alacsonyabb fogyasztás biztosító, minél költséghatékonyabban gyárható 32nm-es gyártástechnológiára.

    A gyárak építése a jővőben egyre költségesebb, így a kevésbé tőkeerős gyártók idővel ki fognak szállni és a rendeléseiket majd átveszik azok akik bentmaradnak. A 450mm-es waferek bevezetése pl egy költséges momentum lesz, Intelről részről ezt erősen vízválasztónak tartják és szerintük utána alaposan megfog ritkulni a jelenlegi félvezető gyártók cégek számossága. A Foundry az erős arab tőke háttér miatt egy erős szereplője maradhat ennek a piacnak.

    Viszont szerintem nem véletlenül szerepelt Foundry indulásakor a sajtóhírekben az hogy az arab befektető 3.6-6 milliárd dollár értékben fektet még be a közeljővőben. A Fab38 fejlesztése 2 milliárd, a Fab4X 4 milliárd. Ha az AMD képes lesz a 44%-os tulajdonrészének arányában finanszírozni a Founry elkövetkezendő években szükséges fejlesztéseit akkor az araboknak elég lesz 3.6 milliárdot hozzá tenniük. Ha viszont az AMD pénzügyileg nem lesz képes ekkora mértékű invesztícióra akkor az arabok kipótolják saját részből. Viszont ezt nem az AMD két szeméért fogják megtenni, komoly tulajdonrész hányaddal fog ezért fizetni az AMD, ha nem lesz kellő tőkéje a szükséges befektetésekhez.

    Én azon sem lepődnék meg ha 2010-be amikor az Intellel kötött keretszerződést újra felülvizsgálják az AMD azért fog majd lobbyzni hogy kikerüljön azon kötelezettsége hogy neki gyártással kell rendelkeznie vagy a gyártásban adott tulajdon hányaddal kell rendelkezni. Ki tudja lehet ezért még egy komolyabb pénzösszeget is fel fognak majd kínálni Intel felé. És ha itt célt érnek, akkor szinte tuti hogy az arabok azonnal ki fogják vásárolni a tulajdon részüket.(persze az így kapott pénz egy része az alku keretében könnyen az Intel kasszájában köthet ki). De ez lehet egy módja annak hogy Fabless céggé válhasson AMD és megszabadulhasson a gyárak állandó fejlesztésével járó egyre komolyabb mértékűvé váló tőkeberuházás igénytől.
  • dez #5
    Viszont itt maradt a kérdés, amit a #2-esben feltettem. Külsős bérmunka?
  • dez #4
    Nekem bejön. De akkor nézd ezt. 6. oldal alján: "32nm - 1H 2010 Production". A köv. 2-3 oldalból kiderül, hogy ez leginkább a "BulkPG" techre vonatkozik (GPU-kat gyártanak vele). Viszont ezt 1 negyedév eltolódással követi a SOI-HP és a HKMG is.

    Mely slide-okra gondolsz? Pl. erre? Szerintem azok ott nem a tape-outok, hanem a piaci megjelenések. (Mit érdekelné a kívülállókat, mikor van a tape-out? Nem azt mutogatják.)

    De én is azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy ez a Champlain proci még 45nm-es lesz. (A slide-nak megfelelően, szóval nincs átverés. :P)

    A Shanghai sem csak egy egyszerű shrink, itt-ott foldozgattak-finomítottak rajta. Persze egy teljesen új uarch. legyártása új node-on jóval komolyabb munka.
  • shabba #3
    A linked nem jön be, de ha elolvastad a slideokat akkor azokból kiderül hogy 2010 elején jön ki a tape-out, onnan még egy év mire eljutnak a kereskedelmi elérhetőségig, amit 2010 év végére terveznek, de a nagyobb gyártási volument 2011-re várják. 45nm-en is a tape-out és a forgalmazás között eltelt egy év itt sem lesz másként. Sőt ott bonyolultabb validációra számíthatnak, mivel most 45nm-es csak egy shrink volt, ott egyszerre váltanak gyártástechnológiát és jön az új architechtúra is ez pedig akár további tolhatja ki az indulást.
  • dez #2
    És ugyanaz írta. :) De tudjuk, ez csak munka. :)))
    Na, viccet félre téve, csak tudnám, hogy akkor milyen low-power chipeket fog gyártani már 2010 folyamán 32nm-en, HKMG-vel az AMD-ből kiváló The Foundry Company...? linkecske
  • shabba #1
    "A chipekről sajnos semmilyen részletet nem árultak el a találkozón, ám az valószínűsíthető, hogy már 32 nanométeres gyártástechnológiával készülnek majd, hiszen a megjelenés időpontja ezt sejteti."

    Alig 1 hete volt erről cikk az SG-n. Elég nyílvánvalóan ott szerepel a Analyst Dayen kiadott slideon hogy 45nm-es gyártástechnológiával fog készülni Champlain, a 32nm-es processzorok pedig 2011-től érkeznek majd.