Gyurkity Péter

CeBIT: új AMD és nVidia grafikus chipek

Mindkét gyártó új grafikus vezérlőkkel nyitott a kiállításon - az elkövetkező hetekben, hónapokban mobil változatokkal erősítenének. Az AMD elnököt cserélt és árat csökkentett.

Kezdjük a sort az AMD-vel, amely az ATI-nak köszönhetően a grafikus chipek piacán előnyben van a gyártástechnológiát illetően. Legújabb fejlesztéseik már 40 nanométeren készülnek, ezek pedig a Mobility Radeon HD 4830 és 4860 nevet kapták. Mindkét példány esetében az 1080p felbontású tartalmak lejátszását emeli ki a cég, emellett pedig a DirectX 10.1 érdemel említést - az új fejlesztések az Asus K noteszgépekben jelennek majd meg elsőként.

A vállalat - amint arról mi is beszámoltunk - végre lezárta a nagy átszervezést, amelynek keretében az újonnan létrejövő cég veszi át az összes gyártósort, valamint az azokhoz kapcsolódó fontosabb feladatokat. Egy lépés azonban még hátra volt, ezt pedig most szintén teljesítették: az eddig elnöki posztot betöltő Hector Ruiz távozott az AMD éléről, hogy az új vállalat első helyét vegye át, posztját pedig az a Bruce Claflin veszi át, aki korábban az IBM, a Digital Equipment és 3Com cégeknél töltött be fontos pozíciókat.

Az nVidia részéről szintén új mobil chipek jelentek meg, mégpedig egyszerre négy különböző változat: a Geforce GTX 280M és 260M, valamint a GeForce GTS 160M és 150M. A cég szerint a világ leggyorsabb mobil grafikus vezérlőit dobják ezzel piacra, amihez a gyártástechnológiai váltás is hozzájárult, hiszen 65 nanométer helyett immár 55 nanométeren készülnek ezek a példányok. Kiemelik, hogy a GeForce GTX 280M, vagyis a leggyorsabb változat esetében akár 50 százalékos előrelépést tapasztalunk az előző generációhoz képest, emellett pedig (természetesen) a fogyasztást is igyekeznek emészthető szinten tartani. Az Asus, az MSI, valamint a Clevo egyaránt bemutatnak a kiállításon olyan noteszgépeket, amelyek már az új chipek köré épültek.

A cég eközben elkészítette a Windows 7 bétaváltozatához szánt grafikus meghajtóját, amivel eddig adósak voltak. Ezzel az új operációs rendszert korán kipróbálók sem maradnak ki a jóból, nem beszélve arról, hogy nem kell többet a meghajtók Vista-kompatibilitási beállításaival trükközni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #5
    ez meg már kapható!
  • jaspercry #4
    http://laptoping.com/asus-w90.html
  • Inquisitor #3
    Mielött valaki rohanna GTX280 Mobil GPU-s notiért, jó ha tudja, hogy ez egy GF9800 mobil verzió, és semmi köze a "nagytesó"-hoz. Viszont így lehet a 40 nanos HD4860 gyorsabb nála, akkor meg bukik a leggyorsabb mobil GPU marketing rizsa.
  • Sanyix #2
    TOR
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Azért a 40 és az 55 nm között (is) van különbség... A nVidia szokásos "nagyszámos" produkciója pedig mosolyra fakaszt, mint mindig.