Gyurkity Péter

Érkezőben az AMD netbook platformja

Az AMD januárban jelentette be régebbi chipjeire épülő platformját, azonban az igazi roham csak most indul el. Sikereket remélnek a lépéstől, hiszen jóval kevesebb korlátozással élnek, mint az Intel.

Az egyelőre kétségtelen, hogy az Intel és az Atom chipek uralják a netbook szegmenst, hiszen egy-két gyártó kivételével mindegyik cég ezen fejlesztésekre alapozza saját megoldásait. Az AMD azonban nem hagyja annyiban a dolgot, és a Neo névre átkeresztelt chipjeivel, valamint az azokat kiegészítő komponensekkel itt is megkezdi a versenyfutást a PC-gyártók kegyeiért.

A Yukon néven induló platform elkészültéről januárban mi is hírt adtunk, akkor pedig arról is beszámolhattunk, hogy a HP el is készítette az első ilyen készüléket. Maga a platform a régebbi Athlon, illetve Sempron chipekre épül, amelyeket Radeon X1250 integrált grafikus vezérlő, valamint opcionálisan választható Radeon Mobility HD 3410 grafikus kártya egészíti ki, a nagyobb multimédiás teljesítmény érdekében. Tajvani források most arról értekeznek, hogy az AMD megkezdte a komoly rohamot, és erőteljesen reklámozza saját platformját a nagyobb gyártók körében.

A cég számára az első feladatot az jelenti, hogy életképes alternatívát kínáljanak a jelenleg egyeduralkodó Atom chipekkel és az azokhoz társuló lapkakészletekkel szemben. Ez véleményük szerint sikerülni fog, hiszen jóval kevesebb korlátozáshoz kötik saját fejlesztéseik felhasználását, így például megengedőbbek a rendszer pontos specifikációját, a panel méretét, a kiegészítők számát, valamint a memória méretét illetően. Ez már rábírhatja a gyártókat arra, hogy az AMD megoldását válasszák, bár azt még megjósolni sem lehet, hogy mennyien döntenek majd így a nagy nevek közül.

A hírben példaként említik a BenQ céget, amely egy all-in-one PC-t készített el a Sempron chipekre és a Yukon platformra építve - ez jól jelzi a tág korlátok jelentette lehetőségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jebela #12
    voooo....hamarosan akkor újabb cikk lesz (mondjuk 3 hónap), hogy "Hamarosan érkezik az AMD..." , majd 3 hónap múlva: "Indulás előtt az AMD..." és így tovább... félreértés ne essék, nem a cikket kritizálom, az rendben van.
  • jaspercry #11
    ez a nem sámli....
  • jaspercry #10
    http://www.tweaktown.com/news/11447/mobility_radeon_4870x2_just_days_away/index.html
  • veghlaci05 #9
    Maga az AMD proci többet fogyaszt, de az intel Atom csak az elég régi 945-ös chipset-el kapható ami viszont sokat fogyaszt. Így rendszer teljesítményben szerintem már nem lesz nagy különbség.

    http://www.tomshardware.com/reviews/Atom-Athlon-Efficient,1997.html
  • roliika #8
    Az Intel 82945 GM grafikus vezérlő helyére be lehet tenni mást is??? Nem akarom ezért szétszedni a notim csak érdekelne.
  • bigjoe #7
    Nem annyira vagyok képben, de azt olvastam, hogy az Intel ATOM-nak kedvező a fogyasztása.. Ez igaz a fent nevezett AMD procira is???
  • Alvarez999 #6
    Bármikor megvan a lehetőséged csak Intel-chipkészlettel gyártott netbook megvásárlására.
  • Sanyix #5
    ejjejj szaros x1250 miért nem lehet hd3200-al kezdeni, akkor már egész combos lenne és még mindig integrált. A hd3450 meg már lehet hogy sok.
  • Kovász #4
    Itt nem arról van szó, hogy boldog boldogtalan majd konfigot épít erre az alapra, hanem hogy a számítógépgyártók többféle konfigot, netbookot tudnak összerakni. Mert most ugye az van, h van 3-4 netbook gyártó, de igazából mindegyik tökugyanazt árulja csak a felirat más rajta... Így meg lesznek gyengébb meg izmosabb netbookok
  • FlyingV #3
    nem beszélve a kisebb fogyasztás melletti nagyobb teljesítményről :P


    Turdus: nem kell a duma, soha nem lesz szabványosítva semmi PC vonalon.. legalábbis az elkövetkezendő 1-2 évben biztos, a nagy változás a GPGPU platformok megjelenésével várható. Mert akkor lesz 2, vagy 3 választásunk; zárójelesen nV+VIA, de ami biztos, az az intel és az AMD+Ati.