Gyurkity Péter

2011-re csúszik az AMD új generációja

A korábban megjelent nyilatkozattal ellentétben mégsem 2010-ben, hanem egy évre rá érkezik az AMD első 32 nanométeres generációja, vagyis a cég több mint egy évvel lemaradva követi majd vetélytársát.

Múlt hétvégén mi is beszámoltunk Dirk Meyer vezérigazgató interjújáról, amelyben többek között a 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorokról is szó esett. Meyer akkor leszögezte, hogy ezek tömeges megjelenésére már 2010 közepén számíthatunk, vagyis maximum egy év lesz majd a késés az Intel újításához képest. Most azonban a vállalat háza tájáról némileg eltérő hírek érkeztek.



Az X-bit Labs kérdésére ugyanis az AMD szóvivője megerősítette, hogy változott a terv, aminek eredményeként a 32 nanométeres generáció debütjére csak 2011-ben számíthatunk. Elsőként a kifejezetten csúcskategóriás konfigurációkba szánt Orochi sorozat érkezése várható, amelynek tagjai négynél több magot, 8 MB-nál több gyorsítótárat, valamint integrált DDR3 memóriavezérlőt tartalmaznak majd. A mainstream asztali és noteszgép vonalon a Llano család váltja majd fel a mostani generáció fejlesztéseit, mégpedig négy maggal, 4 MB gyorsítótárral, valamint beépített grafikus vezérlővel, amely minden bizonnyal egy alacsonyabb fogyasztású, szerényebb képességű példány lesz.

Az ultramobil vonalon az Ontario sorozat kap helyet, ikermagos felépítéssel, 1 MB gyorsítótárral, valamint a már említett grafikus vezérlővel. Itt szintén az alacsony fogyasztás kap kiemelt szerepet, amely azonban a teljes fejlesztésre vonatkozik majd, nemcsak a grafikus chipre - az ebben a szegmensben megjelenő készülékek igényeinek megfelelően. Maga az új mikro-architektúra a Bulldozer nevet kapta, az ennek részeként megjelenő chipek pedig kivétel nélkül támogatni fogják az SSE5 utasításkészletet (és úgy tűnik, hogy a DDR3 memória minden vonalon egyeduralkodóvá válik).

Külső megfigyelők arra számítanak, hogy a jelenlegi generáció némi tatarozáson esik majd át 2010-ben (elég nehéz elképzelni, hogy az elkövetkező két évet kihúzzák mindenféle változtatás nélkül), ám a cég erről nem volt hajlandó nyilatkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #21
    Pont fele annyiba kerül az AMD-s leggyorsabb, négymagos "black edition", mint a Core i7 2.93 ghz-es verziója. És azért azzal felveszi a versenyt teljesítményben.
  • dez #20
    Szerintem egyre kisebb. :)
  • Sanyix #19
    Évek óta ezt mondják, mindig egyre nagyobb a lemaradás...
  • dez #18
    Óvatosabban a pszichotropokkal! :)

    Az IBM-nél alapkutatások is vannak, és sok dologban évekkel mindneki más előtt járnak. Az felfedezéseket aztán gyakran licencelik, és az arra alapozó fejlesztések valóban évekkel később jelennek meg a piacon, mert ennyi az átfutási idő.

    Egyébként pl. 22nm-en gyártott, működő SRAM-ot kb. egy évvel az Intel előtt mutattak be. És mivel az AMD is részesül a technológiában, valószínű csökkenni fog az ilyen téren meglévő lemaradása.
  • Sanyix #17
    Szerintem is ostobák az ibm-nél, dehát ez a valóság :)
  • Power #16
    Ennél nagyobb ostobaságot ritkán olvasni még itt is.
  • Sanyix #15
    kár volt a kamuibm-el összeállniuk. Hiszen az ibm ugye úgy fejleszt, hogy naponta bejelent valami hatalmas dolgot, ami mindent megváltoztat, majd szépen eltűnik, és soha többé nem hallani róla, vagy csak akkor ha azt a hatalmas dolgot már a konkurencia 6x túlszárnyalta.
  • dez #14
    Lesz? Január óta kint van. :)
  • dez #13
    Inkább csak az SG színvonala. (Biztos a szerzőket is elérte a válság, és 3. műszakban fabrikálják a cikkeket. :D) Most már számolni sem tudnak: "mégsem 2010-ben, hanem egy évre rá érkezik" (2010 4. negyedév vs. 2011 1., esetleg 2. negyedév...)
  • SZEG007 #12
    talán ki kéne hozni az elözö generáciot, és utánna beszélni a jövö technologiáirol.Amig még a 925-ös Phenomot nem lehet kapni leszarom mi lesz 2 év mulva:P