Berta Sándor

Alpakkákkal a cenzúra ellen

Kétértelmű szitkokkal és abszurd videókkal tiltakoznak a kínai internetezők az országban tapasztalható online cenzúra ellen. Az új jelenségről Rebecca MacKinnon professzor számolt be az Emerging Technology (ETech) konferencián.

A szakember ugyanakkor megvédte és korszerűnek nevezte a kínai kormány gyakorlatát és a cenzúrával kapcsolatos teljes felelősséget az internetszolgáltatókra hárította át. Sajnos sok embernek Kína hallatán először a cenzúra jut eszébe és egy olyan állam, ahol a hatalom minden eszközt megragad a politikai ellenvélemények elnyomására és az emberek online tevékenységének ellenőrzésére. Nos, ebben van igazság, elég például Tibetre gondolni. Rebecca MacKinnon azonban felszólalásában igyekezett árnyalni ezt a képet.

Azt az egykori CNN-tudósító is elismerte, hogy a cenzúra létezik, de ezzel párhuzamosan Kínában egy színes internetes kultúra is virágzik, amelynek keretében az emberek kreatív módszerekkel harcolnak az állami cenzúrakísérletekkel szemben. Kínában bizonyos szavak és kifejezések tiltottnak számítanak. Aki például a Baiduban a Mennyei béke terére és az ott elkövetett véres eseményekre keresne rá, egyetlen találatot sem fog kapni. Ugyanez a helyzet a morális szempontból aggályosnak minősített szavak és fogalmak esetében is. A kínai felhasználók az elmúlt hónapokban egy teljesen új, és egyelőre nagyon hatékony megoldást dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy nem a szavakat, hanem azok fonetikai megfelelőit vagy azokra fonetikai szempontból nagyon hasonlító fogalmakat írnak be a keresőkbe.

A kínai nyelvben számos olyan szó található, amelynek van fonetikai szempontból hasonló megfelelője. Az egyik példa erre az alpakka kínai elnevezése. Amennyiben másképp ejtik ki ezt a szót, akkor egy kétértelmű szitokszó lesz belőle, amely a gyermek és az anya közötti vérfertőző kapcsolatra utal. Nem véletlen, hogy a megoldás hatékony és jelenleg az egyik legnépszerűbb kínai online videó is, amelyben egy gyermekkórus énekel, ilyen kétértelmű szavaktól hemzseg. MacKinnon elmondta, hogy természetesen nem az alpakka az egyetlen ilyen szó, hasonlóan népszerű a folyami rák, amelynek kínai megfelelője nagyon hasonlít a harmonikus szóra. Mindez annak tükrében érdekes, hogy a kínai politikusok hosszú ideje harmonizálási folyamatnak nevezik az internetes cenzúra politikáját.

A kínai kormány persze megpróbál fellépni a jelenséggel szemben. Bloggereket tartóztat le, oldalakat fésül át és ekkor jön a feketeleves: a fotókon valóban folyami rákok láthatók, a szövegekben is ezek az állatok szerepelnek. "Már komoly viták vannak arról, hogy vajon a folyami rákok nem fenyegetik-e az alpakkák életterét" - ecsetelte a helyzetet a professzor. Majd bemutatott egy videót, amelyen hip-hop stílusban az alpakkák harcot hirdettek a folyami rákok ellen. Az elrejtett üzenet: a felhasználók legyőzik a cenzúrát.

Rebecca MacKinnon ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy a kínai kormány nagyon magabiztosan kezeli a világhálót. Wen Jiabao kínai miniszterelnök például a hétvégén két órán át élő chates műsorban válaszolt a beérkező kérdésekre. Sőt, egyre több olyan hivatalos honlap van, ahol az emberek őszintén elmondhatják a véleményüket az ország politikájáról. Míg a kormány igyekszik a legjobb oldaláról mutatkozni, a piszkos munkát elvégzik az internetszolgáltatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hunty #10
    Kedves Berta Sándor!

    Az alpakka egy fémötvözet (réz+cink+nikkel). A dél-amerikai, lámához hasonló állatot alpakának hívják.
    Ezt azért 8 általános felett már nemigen illik összekeverni...
  • ljerk #9
    Konkrét választ nem kaptam, hogy hová tűnhettek el szerinted a deportáltak.
    Németországban meg a német tisztséviselők betekinthetnek a német birodalmi aktákba és ezekután dönthették el azt, hogy hazudik az aki tagadja a holocaustot és börtönben a helye. Ha nálunk meg valaki a mohácsi vészt mint nyilvánvaló dolgot tagadná lehet hogy börtönbe nem kerülne, de hülyének tartanák ami szerintem hasonló sors mintha börtönbe kerülne. Persze ha meggyőző bizonyítékokkal szolgálna akkor nem biztos, de az elég fura lehet hogy a régi nagy költőinket, hazafiainkat is így félre lehetett vezetni. A török levéltárak is hazug dolgokat takarnak satöbbi satöbbi, mindenesetre sok mindent fel kell mutatnia annak aki tagadná.
  • vasziszdasz #8
    náci, takarodj!
  • Amergin #7
    Diktatúrák szoktak gondolatok ellen börtönnel harcolni...
    Isten létét lehet tagadni, ugyanakkor a holokauszt megtörténtét nem lehet cáfolni. A holo-dogma tehát Isten felett áll.
    Aki mondjuk a Mohácsi vészt tagadja az menjen börtönbe?
    Vagy aki a Rákóczi-szabadságharcban meghaltak számát vitatja az bűnöző és el kell ítélni?
    Aki tagadja, hogy az 1849-es szabadságharcban használtak ágyukat az azon kívül, hogy téved még bűnöző is?
    Mindennemű kérdésfeltevés a holokamuval kapcsolatban antiszemitizmusnak minősül.
    Szólásszabadság "német" módra
  • ljerk #6
    Nyilvánvaló dolog tagadása persze hogy börtön. Ez természetes is. Tudják hogy a náci fajelmélet alapján megölték a deportáltakat, ahogy a náci hatalommámor alatt saját német politikai foglyaikat is megölték. Meg megfelelően idiótán kéne gondolkozni ahhoz, hogyha bizonyítottan (magyar csendőrség okmányai alapján is) koncentrációs táborokba vitték a több milliónyi deportáltat amely táborokban nem volt több hely az összdeportáltak számának kb. tizedénél, akkor valami csak tán hibádzik.

    Gondolkozz el rajta, de remélem nem a magyar szennytévéken futó jósokhoz fordulsz ahol kivethetik neked kártyán hogy rontás alatt vagy-e vagy sem.

    Hogy elmondjam , anélkül rájöttem hogy hazugság pld. az hogy az ötvenes években a korei háborút a déliek kezdték hogy ezt bárhol olvastam volna. Kihívó módon ábrázolták is a történelmi könyvben, hogy a dél-koreai csapatok galád módon megtámadták az északi kommunistákat (ez kb 20 km-es benyomulást ábrázoló nyilak voltak észak felé a térképen), majd az álmukból felriadt hősök néhány nap alatt több száz kilométerre visszavetették a délieket. Mivel voltam katona, gondolhatod hogy egyből tudtam mennyi igazság lehet még abban a könyvben.
  • hottold #5
    én inkább aszt mondom: TOR[nagy]-ral a cenzúra ellen !
  • Amergin #4
    Németországban sincs.

    A holokauszt-dogmában való mindennemű kételkedés nyilvános megvallása börtönhöz vezet.
    Az így bebörtönzöttek a politikai foglyok.
  • B0nFire #3
    Kínában egyelőre nincs szólásszabadság.

    Más dolog "befenyítéses" módszerrel rendet tartani. Azt mondjátok, ez csak így lehetséges, és akkor jól is van így, de csak addig jó, amíg te vagy felül, és te diktálsz. Ha alulra kerülsz, rögtön igazságtalannak fogod tartani. Mindössze ennyi a hiba a gondolatmenettel. Elnyomónak lenni lehet hogy jó, elnyomottnak már kevésbé.
  • hodobaj #2
    Hát egy 1 milliárdos országban csak így lehet rendet tartani nézz szét az összes hasonló népességű ország sehol nem tart.
  • Balintos #1
    Van már pár oldal, ahol elmondhatod a véleményed a kormányzatról, ez aztán a szólásszabadság! (Főleg, ha a neved is meg kell adni).