Berta Sándor

Újabb oldalakat blokkol Kína

A pekingi nyári olimpiai játékok idején némileg enyhítettek az online cenzúrán a kínai hatóságok, azonban ez az időszak most hirtelen lezárult.

A mostani intézkedések egyaránt érintik az olimpia alatt ideiglenesen hozzáférhetővé tett honlapokat és a nyugati médiák portáljait. Az érintett oldalak között van a BBC, a Voice of America, valamint számos tajvani és hongkongi szolgáltatás. Liu Jianchao, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt ugyan nem ismerte el - igaz nem is cáfolta - hogy a lépés mögött a kínai kormány áll, azonban azt elmondta, hogy a blokkolt honlapok között számos Tajvan függetlenségének kérdésével foglalkozik.

Peking augusztusban is csak azután oldotta fel néhány érzékeny tartalmúnak tekintett weboldal hozzáférését, hogy külföldi újságírók panaszkodtak: a kínai vezetés nem tartja be azon ígéretét, hogy nem korlátozzák az olimpiai játékokról tudósítók munkáját. A helyi kormány még októberben lehetővé tette a nyugati újságíróknak, hogy a rendőrség engedélye nélkül is szabadon utazhassanak az országban és interjúkat készíthessenek az emberekkel. Az egyetlen kivételt Tibet jelentette és jelenti ma is, az oda való beutazáshoz továbbra is külön engedélyt kell beszerezni.

Szakértők szerint a cenzúra szigorítása mögött a várhatóan különösen nehéz 2009-es évre való felkészülés állhat. Amennyiben a gazdaság nem tud olyan mértékben növekedni, nő a munkanélküliség és ez politikai tiltakozó akciókhoz is vezethet. A kínai vezetők ezt akarják elkerülni. Ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy jövőre két fontos eseménynek lesz a jubileuma: 2009. október elsején ünneplik a Kínai Népköztársaság fennállásának 60. évfordulóját és június 4.-én lesz a Mennyei béke téri (Tienanmen téri) diáktüntetések leverésének 20. évfordulója.

Jennifer Windsor, a Freedom House vezetője rámutatott: Kína a napokban újra blokkolta a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet érzékeny tartalmúnak ítélt honlapját, és több tajvani, illetve hongkongi oldalt, köztük az Asiaweeket és Ming Paót. A kínai külügyminisztérium indoklása szerint ezek az oldalak megsértik a kínai törvényeket, mivel olyan tabutémákat tárgyalnak, mint Tajvan státusa, a Falunkung betiltott csoport, az állítólagos kormányzati korrupció és tibeti jogsértések. A Freedom House anyaga szerint Kínában a világ egyik legkorszerűbb internetes megfigyelő és cenzúrázó rendszere működik, a kínai internetezők számára több ezer külföldi weboldal elérhetetlen.

A Kíanában blokkolt oldalakról és arról, hogy miként is internetezhetnek a helyi lakosok pontos információkat lehet kapni a China Channel nevű Firefox-kiterjesztés segítségével. A program ugyanis egy proxyszerver segítségével a Kínai Nagy Tűzfal mögé vezeti a felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #6
  Én megértem őket...1-2 oldalon olyan csajokat láttam,hogy én is csak annyit tudtam mondani:blokkolnám....
 • Ferrer #5
  Valahol meg lehet érteni őket.. Milyen lenne már, ha sok kínai bedőlne a nyugati "álomnak", és nagy kínai demokráciát akarna. Kína nagyon fejlődő ország, épül a szocializmus, egy nagy forradalom hatalmas zűrzavarokat okozna.
 • Rexhawk #4
  FORRADALOM !!!
 • Epikurosz #3
  Hanem mi a megoldás?
 • Narxis #2
  Jaj édes istenem, csak nem gondolod, hogy le tudják tölteni? Simán blokkolnak minden ezzel foglalkozó oldalt. Egyébként meg a szaros TOR-odat dugd már fel magadnak, nem ez a megoldás.
 • vajon kiki #1
  TOR