MTI

A britek már nem nézhetnek YouTube-klipeket

A Google internetes vállalatbirodalom letiltotta a brit YouTube felhasználók elől a zenei klipeket, miután megszakadtak a tárgyalások a közös zenei jogkezelő szervezettel.

A letiltás keddre virradóra lépett életbe, s mint arról a Google beszámolt, tudatában volt annak, hogy lépése komoly csalódást kelt. Ugyanakkor szerintük meg volt kötve a kezük, mivel a szerzői jogokat védő szervezet olyan honoráriumokat kért, amelyek pénzveszteséggel jártak volna a Google számára, ahányszor csak a felhasználók rákattintanak egy zenei videóra.

"A közös jogkezelő szervezettel kötött korábbi megállapodásunk lejárt, és egyelőre nem jutottunk olyan megállapodásra, amely gazdaságilag kifizetődő lenne számunkra" - áll a vállalat által kiadott közleményben. "Míg nem találunk megoldást, blokkoljuk a lemezkiadók által szolgáltatott videoklipeket" - tették hozzá. A közös zenei jogkezelő szervezet, amely a világszerte begyűjti a jogdíjakat, fel volt háborodva a Google döntése nyomán.

"A Google azt mondta, hogy azért hozzák meg ezt a lépést, mert a jelenleginél sokkal kevesebbet akarnak fizetni a zeneszerzőknek azért a munkáért, amely szolgáltatásuk alapja, annak ellenére, hogy jelentősen nőtt az oldalra látogatók száma" - olvasható a szervezet közleményében. A szóban forgó pénzösszegről egyik fél sem számolt be.

A YouTube videomegosztó portál növekvő népszerűségnek örvend a hanyatló CD-eladásokkal küszködő lemezkiadók körében, a cég a négy legnagyobb kiadóból hárommal szerződésben áll. Néhány jogtulajdonos ugyanakkor csalódott volt a hirdetési keret visszavágása miatt. A Warner Music 2008 decemberében az összes klipjét visszavonta a portálról, mondván, hogy az onnan befolyó pénzösszeg távolról sem fedezi a kiadó vagy a művészek és szövegírók honoráriumát. Egyelőre még nem tudni, meddig blokkolják a felvételeket, a jogkezelő és a Google is a probléma gyors megoldását reméli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Benedekco #9
  "A Google azt mondta, hogy azért hozzák meg ezt a lépést, mert a jelenleginél sokkal kevesebbet akarnak fizetni a zeneszerzőknek..." kiknek? na nehogy mán a zeneszerzőkkel védekezzen ez a szar banda... néha az az érzésem, hogy Ők kapják a legkevesebbet és még sokszor (nem a magyar és a szegény ország beli zenészekről beszélek) így is túl vannak fizetve...
 • JL666 #8
  pont az kéne, hogy otthon mindenki azt nézhessen amit akar, a rádióból, ezt a sok szart meg eltakarítani!
 • gomyron #7
  ez nem jogvedes hanem baromsag!
  valaki megint maga alatt vagja a fat, mig a tobbi rohog rajta vagy egyszeruen csak sajnalja :|
 • nyalógép #6
  "A közös zenei jogkezelő szervezet, amely a világszerte begyűjti a jogdíjakat, fel volt háborodva a Google döntése nyomán."
  Mi meg a jogkezelők pofátlanságán vagyunk felháborodva, akik a zenészek nevében lépnek fel, és éppen ők azok, akik nem látnak egy fityinget sem a befolyt összegekből.
 • szily3 #5
  Én megyek is, fel a bocskort! Britanniában levadászom az összeg jogvédőt! - FÉSZIVEL!
 • marcee #4
  Siralom amit ezek a jogvédők csinálnak. A rádiókban, tv-kben és net-en hallgatható/nézhető zenéket/klippeket baromijó reklámnak kellene tekinteniük, de nem, nekik az nem elég...
 • gettoharcos2 #3
  pfff
 • Alvarez999 #2
  "A közös zenei jogkezelő szervezet, amely a világszerte begyűjti a jogdíjakat, fel volt háborodva a Google döntése nyomán."

  Micsoda botrány, hogy a Google nem hajlandó annyit fizetni a promóciós anyagok (gy.k.: reklám) után, amennyit a jogtiprók követelnek.

  "A Warner Music 2008 decemberében az összes klipjét visszavonta a portálról, mondván, hogy az onnan befolyó pénzösszeg távolról sem fedezi a kiadó vagy a művészek és szövegírók honoráriumát."

  Érdekes, anno az MTV-nek még fizettek is, hogy minél gyakrabban leadja a klipeket. Komolyan, ki gondolja, hogy a jútyúb pocsék hangminőségű klipjei vagy felvételei bárkinek is pótolják a CD- vagy legalább jó mp3-minőségű felvételeket?
 • Sir Ny #1
  lol