MTI

Megalakult a You Tube Szimfonikus Zenekar

Megalakult a You Tube Szimfonikus Zenekar, a világ első online klasszikus nagyzenekara, amelybe beválogattak két magyar muzsikust, Bencze László nagybőgőst és Bátki Viktor brácsást is.

A mintegy kilencven zenészt több mint háromezer jelentkező közül választották ki. A mezőnyt először híres zenekarok képviselőiből álló zsűri szűkítette, majd a You Tube felhasználói szavazhattak a videómegosztó portálra feltöltött bemutatkozó anyagokra. A jelentkezőknek két felvételt kellett beküldeniük. Az egyik témája szabadon választott, a másik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző egy művének részlete.

A tehetségkutató verseny tavaly decemberben indult. A kiválasztási folyamat lezárult, a szavazatok alapján összeállt a zenekar tagsága, áprilisban a szervező You Tube meghívja őket New Yorkba, ahol három nap alatt betanulják Tan Dun Internet Szimfónia No. 1, Eroica című művét. Az alkotást a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a Carnegie Hallban adják elő április 15-én. Vezényel Michael Tilson Thomas, a San Franciso Symphony Orchestra zenei igazgatója.


Thomas több más világsztárral, például a zongorista Lang Langgal és a londoni szimfonikusokkal együtt vállalkozott a klasszikus zene népszerűsítésére a videómegosztó portál segítségével. "A YouTube hatalmas lehetőség arra, hogy közelebb vigyük a klasszikus zenét az emberekhez" - mondta Thomas, aki zenetörténeti YouTube-videósorozatot is tervez.

A You Tube szimfonikusok összesen 26 hangszeren játszanak. A zenekar tagjai között amatőr és hivatásos muzsikusok is vannak. A származási hely alapján összeállított listán közel 30 ország neve áll. A zenészek életkora 17 és 55 év közötti. Van köztük két magyar is: Bencze László nagybőgős és Bátki Viktor brácsás - derül ki a youtube.com/Symphony oldalon elérhető információk alapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • czyi #1
    Innen is gratulálok a két magyar versenyzőnek!
    Milyen jó ötlet! Mindjárt rá is cuppanok.