Berta Sándor

Elfogadták a Lex Nokiát

A finn parlament a helyi és a nemzetközi tiltakozás ellenére elfogadta a Lex Nokia néven elhíresült törvénytervezetet.

A jogszabály a jövőben lehetővé teszi, hogy a jövőben a finn munkáltatók betekinthessenek az alkalmazottaik elektronikus levelezésébe. A munkaadók hozzáférhetnek az úgynevezett metaadatokhoz, amelyek tartalmazzák az e-mailt küldő személy vagy cég nevét, e-mail címét, a küldés időpontját és az esetleges csatolt fájlok méretére vonatkozó információkat. Az elektronikus levelek tartalmát ugyanakkor a cégvezetők nem ismerhetik meg. Szintén korlátozás, hogy az ellenőrzésekre csak az üzleti titok kiszivárgása vagy más, a vállalatokat veszélyeztető, esetleg a jó hírüket érintő esetekben kerülhet sor.

Az előterjesztést támogatta Matti Vanhanen finn miniszterelnök és kormánya. A helyi média azután keresztelte el a törvényjavaslatot Lex Nokiának, mert azért leginkább a finn mobiltelefon-gyártó lobbizott. A Helsingin Sanomat nevű finn lap korábbi állítása komoly vitát váltott ki. Az újság ugyanis azt írta egyik cikkében, hogy a Nokia az országból való kivonulással fenyegette meg a finn kormányt, ha a parlament nem fogadja el a törvénytervezetet. A Nokia illetékesei cáfolták a nyomásgyakorlást. Olli-Pekka Kallasvuo, a konszern vezetője kijelentette: soha nem fenyegetőztek az ország elhagyásával.

Az ügy előzménye, hogy a Nokia 2005-ben már ellenőrizte munkatársai e-mailjeit, mivel egy kiállításon a cég modelljeire nagyon hasonlító termékek bukkantak fel. A vállalat - joggal - saját tervei kiadására, illetve ipari kémkedésre gyanakodott. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az elektronikus levelek ellenőrzése törvénytelen volt-e és ha igen, milyen mértékben. Az azonban tény, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója nagy nyomást gyakorolt a kormányra a törvényjavaslat elfogadása érdekében. Mivel a Nokia termékei Finnország teljes exportjának 15 százalékát jelentik és a társaság összesen 16 000 embert foglalkoztat, így egy kivonulás érzékenyen érintette volna a finn gazdaságot, különösen most, a gazdasági világválság idején. Ráadásul a finn államnak évi 1,3 milliárd eurós adóbevételről is le kellett volna mondania.

A Lex Nokia bírálói szerint a törvény elfogadása és maga a jogszabály is a munkavállalók magánszférájának súlyos megsértése. A lépést bírálta többek között a finn rendőrség is, mondván ezáltal a cégek hatósági jogosítványokat kapnak. Vanhanen válaszul csak annyit mondott: "Naívak lennénk, ha azt hinnénk, hogy nálunk nincs ipari kémkedés." Egyes jogászok ennek ellenére úgy vélték: a törvény akár alkotmányellenes is lehet. Suvi Linden tájékoztatási miniszter erre úgy reagált, hogy ha ez így van, akkor megváltoztatják az alkotmányt. Polgári jogi szervezetek azt tervezik, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróságon támadják meg a finn parlament döntését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #19
    Ezt hol olvastad Möci? Vmi linket dobhatnál az állitásodról mert ez hihetelnek és szerintem meg kivitelezhetlen tünik(fél éves adatárolás, logolás) Erre tuti nincsenek felkészülve a net/mobil szolgáltatók.
  • Möci #18
    Nálunk ez most 15-étől lesz bevezetve és nem céges szinten, hanem kis hazánkban.
    Ha jól emlékszem úgy alakult a törvény, hogy internet esetében fél évig köteles megőrizni a szolgáltató, hogy merre szörföztél plusz a levelezésed. Telefon esetében (mobil és vezetékes egykutya) szintén fél évig, hogy ki hívott, kit hívtál plusz az SMS-eid tartalmát (küldött és fogadott), valamint mobil szolgáltató esetén, hogy merre tartózkodtál éppen (mobilod alapján) az utóbbi fél évben. Az ügyészség ezeket az adatokat bírói végzés nélkül is kikérheti indokolt esetben. Nagy kérdés csupán az, hogy mi az az indokolt eset, hiszen az ügyész a saját döntését kivétel nélkül mindig indokoltnak tekinti, mert ha nem tekintené annak nem az lenne a döntése. Kvázi: kontroll nélkül (merthogy a bíróságot kivették a folyamatból) ügyészi kézbe lett helyezve a titoknyomozás -nem kezdeményezése, hanem tényleges- megkezdése.
    Na erre varrjatok gombot!!! És itt nem céges gépről, szoftverről, munkaidőről van szó.
    Ja és mi e törvény hatályosításának indoklása?!: Úniós asszimiláció.
  • kicsizoz #17
    Lehet ironizálni, de ha a céges levelezésről van szó, akkor szerintem egyedül a finneknél nem lehetett ezt eddig "lehallgatni". Minden nagyobb cégnél alá kell írni, vagy benne van a kollektív szerződésben, hogy a céges erőforrásokat (köztük a levelezést) nem lehet magán célra használni, így ha a leveket a cég megnézni, nem sérthet magánszférát, mert nem lehet ott magán jellegű levél, ha mégis ilyet talál, az az alkalmazott felelősségre vonását jelentheti...
    De nem szoktak emiatt szólni, hiszen így több infót kaphatnak az alkalmazottól, de minden joga megvan a cégnek, hogy a saját tulajdonában lévő eszközök használatát ellenőrizze. Ha nem tehetné, akkor felmerülhet, hogy azt is miért ellenőrzi, hogy a céges autót mire használom, azt mondanám, hogy magán célra, semmi köze hozzá! :)
    Sőt kérdezné, hogy munkaidőben mit csinálok, mondanám, hogy magánügyem, semmi joga megkérdezni! És ha leskelődik, feljelentem!! :)
  • irkab1rka #16
    A Nokia jogászainak 2010-re tervezett húzása az, hogy újra bevezetik az első éjjszaka jogát. Amennyiben a törvény elfogadásra kerül, a Nokia management-je az alkalmazottak és azok gyermekeinek házasságkötése esetén az ifjú feleséget csoportosan megerőszakolhatják.
    A törvénytervezet lényege, hogy ezt a jogot a Nokia teljes jogi osztályára is kiterjesszék.

    A Finn parlament pozitívan áll hozzá a változtatáshoz, hiszen a Nokia 16 000 embert foglalkoztat és a finn államnak évi 1,3 milliárd eurós adóbevételt hoz.
  • smv #15
    Csak a céges levelezések. Vicces lenne ha nem...
  • kicsizoz #14
    Elolvasva még egyszer a cikket, nem világos, hogy most akkor a céges levelezésről van szó, vagy a Nokia innentől a világon minden levelezőrendszerbe belenézhet alkalmazottainak levelezése után kutatva? Egy google account-ról honnan derül ki, hogy nokia alkalmazott? Vagy ha csak a céges levelezés, akkor meg végképp nem értem miért kell törvényben szabályozni?
  • kicsizoz #13
    Csodálkozom, hogy erről törvényt kellett hozni, és nem alapból így volt, mert szerintem ez a normális! Nekem cégem lenne, én is így csinálnám... :)
  • fade2black #12
    Nem külsökröl van itt szó. És az ominozus eset/esetek óta nagyon durván ráfeküdtek a biztonság kérdésére, kellemetlen amikor egy 100millió dolláros fejlesztést nyákra pontosan viszontlátunk a konkurenciánál, aki ezek után persze árban még "alánk" is igér. (Hisz tud neki "hozzánk" képest kb 0 volt a fejlesztési/tesztelési.... költsége)

    Hozzáteszem szerintem ez helyes, ha ez nem így menne Huawei és TSAi az utolsó szöget is ellopnák.
    és magánlevelezést... senki se akarjon cégtől folytatni (Nem is lehet.), pendrivot senki se akarjon behozni/kivinni, ha vmi kell pl zene Nokia megveszi boltban az eredetit és lehet meló közben hallgatni.... evan.
  • fade2black #11
    akit érdekel:
    HUAWEI volt az ominozus cég és kompletten ellopta a NOKIA HSDPAs fejlesztéseit.
    Ezen felűl HUAWEI folyamatosan tisztába volt a Nokia telekomunikációs cégek felé nyújtott ajánlataival.

  • Skynet85 #10
    Nem tudom, de én minden levelemet úgy kezdeném ezetúl hogy: Valódi címzett(Qrva anyád, ha Te nem az vagy, anyád tudja, hogy egy kis spiont nevelt?)

    Meg néha tolnék bele némi deziformációt estelgesn terrorista cselekvésre utaló fake tartalmat hagy dolgozznaka a pénzükért:D

    Komolyra fordítva, azért ez már vicces főleg ha erősebb kutya baszik alapon megvesz pár nagyobb cég egykét iylen ,,betekintő" emebrt és már csak úgy jönnek is az ipari titkok...