MTI

Obama búcsút mondhat az emailezésnek

Leszokott a dohányzásról, mielőtt elindult az elnökségért, január 20. után pedig lehet, hogy a BlackBerry-függőségétől is meg kell szabadulnia Barack Obamának.

A megválasztott amerikai elnök legrosszabb szokása saját bevallása szerint az, hogy folyton az emailjeit olvasgatja a telefonján. A BlackBerry típusú készülék állandóan vele van, legtöbbször az övére akasztva hordja a bal oldalon, hogy mindig kéznél legyen (Obama balkezes).

63 nap múlva, amikor hivatalba lép, könnyen lehet, hogy búcsút mond majd a telefonnak és az emailezésnek is. A készülék biztonsági problémákat okozhat, mert ha magánál tartja, akkor nyomon követhető, hogy merre jár, az emaileket pedig az elnöki iratokra vonatkozó törvény (Presidential Records Act) alapján bekérheti bíróság vagy kongresszusi vizsgálóbizottság, és iktatni kell a levéltárba. Szakértők szerint az elnök ezért jobban teszi, ha lemond az emailezésről, különben nyilvánosságra kerülhetnek az elektronikus levelei.

Így tett például George W. Bush, aki 2001-ben, hivatalba lépése előtt néhány nappal körlevelet írt legközelebbi barátainak, hogy a jövőben ne számítsanak elektronikus levélre tőle. "Nem szeretném, hogy a magánlevelezésem illetéktelen kezekbe kerüljön. Nagyon szomorú, de az egyetlen megoldás az, hogy nem kommunikálunk a világhálón" - írta Bush, aki korábban sűrűn emailezett. A leveleket törölni sem lehet a Fehér Ház rendszeréből. "Azonnal felugrik egy szigorú figyelmeztetés az elnöki iratokra vonatkozó archiválási szabályokról" - mondta Mike McCurry, Bill Clinton volt elnök sajtótitkára.

Az első BlackBerry 2002-ben jelent meg. Az email- és üzenetkezelő szolgáltatásokkal, webböngészővel ellátott okostelefont az Egyesült Államokon kívül ugyan alig használják, Amerikában viszont az iPhone-nál is népszerűbb. "Obama az első elnök, aki sokunkhoz hasonlóan BlackBerry-függő" - mondta Bill Clinton sajtótitkára. "Minden bizonnyal érezni fogja az elvonási tüneteket" - tette hozzá Reed Dickens, George W. Bush elnök egykori helyettes sajtótitkára, aki elmondása szerint hamarabb nyitja ki a BlackBerry-jét, mint a bal szemét, amikor reggel felébred.

Lawrence Welkovitz, a Nem Hampshire állami egyetem pszichológusa szerint azonban a telefonmegvonás jót is tehet a megválasztott elnöknek. "Felszabadító hatása lehet, kötöttség nélkül gondolkodhat és cselekedhet" - mondta Welkovitz, aki egyébként BlackBerry nélkül él.

A megválasztott elnök úgynevezett átmeneti csapata még nem határozott az ügyben, de valószínű, hogy Obamának hivatali idejére meg kell válnia szeretett okostelefonjától. Ugyanakkor saját készülék nélkül sem kell feltétlenül lemondania szenvedélyéről, hiszen korábban is gyakran előfordult, hogy az elnök egy munkatárs mobiltelefonját használta - mondták a szakértők. Az is előfordulhat, hogy Obama mégsem ássa el a készüléket. "Dönthet úgy is, hogy megtartja a BlackBerryjét" - mondta Mike McCurry. "Végül is ő az elnök."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KasztnerTokman #9
    Ezt a **** 6000000 dolgot lehetne irni USArol meg obamarol aminek lenne értelme.
  • adamgery #8
    Nekem is tetszik...
    Mondjuk én az elnök embereit is iszonyat bírtam
  • Jimmy Neutron #7
    he-he
    Nekem bejön a cikk, márcsak azért is mert teljesen ráismerek pár kollegámra, azok is állandóan BB-t nyomkodnak. Mindig csodálkoztam is, hogy miért írnak már reggel 6-kor emailt?! Aztán rájöttem, hogy akkor ülnek a klotyón...
  • valamit #6
    Egy ideje én se hordom magammal a telefonom, viszont időről-időre (két-három hetente mondjuk) kerülök olyan szituációba amikor hiányzik. Nem is elsősorban telefonálásra (arra szerintem Obama is mindig fog találni a környékén telefont) vagy sms-re, hanem jegyzetelésre.

    Persze valami elektronikus notesszel ezt át lehetne hidalni vagy például olyan pozícióba, mint Obama van, lehetne egy olyan készülék, ami mobil állapotban nem telefon, viszont az smst meg tudod rajta írni, majd a dokkolójánál automatikusan elküldi az időközben megírt sms-ket.
  • flashpointer #5
    jó reklám
  • SZEG007 #4
    húúú ez nagyon érdekes
  • EasyLife #3
    vazz kajakra úgy írnak róla mintha valami drog függő lenne!! :S
    "Felszabadító hatása lehet, kötöttség nélkül gondolkodhat és cselekedhet"
    arra ott a fű

    azért gratula sg.hu fantasztikus világ rengető híreket tesztek közzé
    holnap mi várható?
    rózinéni vett egy számítógépet és előfizetett az internetre?
    vagy rajta kapták a pápát telefonálás közben?
    esetleg egy fantasztikus leleplező hír gyurcsány ferencről és a csoki fagyiról?
    SG.HU kapjatok már észhez ha nem tudtok normális híreket leadni akkor inkább ne adjatok ki semmit, de ilyet semmi képp se...
  • AzUs #2
    Ezt a rakás bulvárszart.....
    Azt hiszem ezt sokak nevében mondhatom: NEM kérünk többet Barack Obama magánéletéből!!!!!
  • Bandew #1
    Idegfeszítően izgalmas! Már majdnem üti Clinton orális kalandjait!