Gyurkity Péter

Hálózat nélkül is elérhető lesz a GMail

A Google érdekes opcióval egészítette ki saját webmail szolgáltatását: az offline elérés csodát nem tud tenni, ám kétségkívül nagyobb kényelmet nyújt a sokat utazóknak, illetve megbízhatatlan eléréssel rendelkezőknek.

A hivatalos blog bejegyzése szerint az elkövetkező napokban az angol nyelvű felhasználók vehetik majd elsőként igénybe az új offline szolgáltatást, amelynek révén saját gépünkre menthetjük el a meglévő levelezésünk nagy részét, a kapcsolati listát, valamint egyéb fontos adatokat, ennek révén pedig gyakorlatilag internetelérés nélkül is igénybe vehetjük a GMail nyújtotta opciókat.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy a Google a számítási felhő nagy rajongójának számít, a távoli szerverek előtérbe helyezése, valamint a kliens szerepének csökkentése nagy hangsúlyt kap a rivális megoldások (Microsoft Exchange és Outlook/Windows Mail) elleni versenyben. A számítások áthelyezése mellett ugyanakkor azt is igyekeznek biztosítani, hogy az internet hiánya, avagy szakadozása ne jelentsen óriási problémát azoknak, akik túlzottan a webszolgáltatásokba helyezik bizalmukat. A GMail Offline ebben segít, mivel lehetővé teszi a fontos adatok helyi gépen történő tárolását, valamint az automatikus szinkronizációt a kliens és a szerverek között.

A megoldás a következőképpen működik: a legtöbb felhasználó külön telepíti az alkalmazást (kivéve a Chrome böngésző esetében, amelynél beépített funkcióként vehetjük igénybe azt), amely rögtön megkezdi a meglévő email archívum, valamint a kapcsolati lista lementését. Amennyiben az internetelérés megszűnik, illetve szakadozik, ettől függetlenül továbbra is elérjük a lementett anyagokat, új üzeneteket hozhatunk létre (egyelőre csatolmányok hozzáadása nélkül), majd amikor újra felcsatlakozunk a világhálóra, a program rögtön szinkronizálja a meglévő állományt, illetve megkezdi a küldésre váró üzenetek kézbesítését.

A készítők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a megoldás még nagyon új, így nem kell meglepődnünk, ha hibákba futunk. Ezek között említik a szinkronizáció meghiúsulását, a kliens "lemaradását" a verziók egyeztetésében, amely olykor az offline elérés teljes letiltását, illetve letörlését igényli. Ezek azonban kezdeti gondok, amelyek idővel mindenképpen megoldódnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 5c0rp330n #11
    na jó, de az outlook egy fos.
  • B0nFire #10
    Így már érthető. De akkor miért nem így van leírva? Lehet, hogy neked kellett volna megírni a cikket.
  • chuky123 #9
    Láma vagyok. Hogy kell a pop3 at beállitani gmail alatt?
  • metaljesus #8
    1. pop3-t meg smtp-t is csak egyszer, telepítés után kell beállítani, kábé 2 perc
    2. outlook-kal, vagy bármi mással sem gáz ha megszakad a net, sőt még ha nincs net akkor is tudsz leveleket írni és elmenteni, aztán amikor van kapcsolat, elküldi
    ez most kicsit olyan mint a spanyolviasz esete
  • shaark #7
    Azert jo mert:
    1, Nem kell gepre klienst telepiteni, hanem bongeszobol mukodik (asszem Safari is tamogatja mar), tehat nem kell POP3-mal es IMAP-pal vacakolgatni, hanem csak be kell irnod, hogy gmail.com...
    2, Megszakad a net, akkor is tovabb irhatod a mailedet es nem szall el, amikor a kuldes gombra kattintasz, hanem a bongeszoben elmentesre kerul es, ha online lesz az ember megint, akkor automatikusan szinkronizalodik minden (annelkul, hogy eszrevenned) :)
  • sh0x #6
    prát
  • Anomaly #5
    Ez most miért új nem értem. A mostani levelezők is így működnek .
  • gomyron #4
    gmail nek van imap szolgaltatasa is ami tulajdonkeppen jobb mint a pop3. itt is, ott is tarolva van minden email. ja, es offline is elerheto. firebird, outlook vagy barmi massal elerheto igy a gmail teljes tartalma. kulon program vagy beepulo modul miert lenne jobb mint amit eddig hasznaltunk? minden egy fedel alatt? megint?
  • Bordapapa #3
    Egységsugarú júzernek ez pölö tök jó, aki nem tud/lusta belőni akár egy Thunderbird-öt.
  • B0nFire #2
    Nálam sem zöld, hogy most ez mi akar lenni. Tudtommal kapcsolat nélküli módban eddig is lehetett nézegetni, olvasgatni az előzőleg lementett weboldalakat. Habár még nem próbáltam, valószínű, hogy ez a postafiókom tartalmával is így működik.

    btw, használ még valaki egyáltalán Outlookot vagy hasonló levelezőprogramot?