MTI

Obama e-mailcíme az elsőszámú státuszszimbólum Washingtonban

A korábbi amerikai elnököknél ez nem volt kérdés, de Obamánál az lett: ki ismeri a Fehér Ház lakójának e-mailcímét?

Mint azt az International Herald Tribune megtudta, Anthony Lake, aki a választási kampány idején a demokrata jelölt egyik fő külpolitikai tanácsadója volt és rendszeresen küldött neki e-maileket, ma már nem levelezhet vele a világhálón, mert nem kapta meg az elnök elektronikus levelezési címét. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Steny Hoyer, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője sem, de ők amúgy sem leveleztek sokat a hálón. Mitch McConnell, a szenátus republikánusainak vezetője viszont lelkes híve a BlackBerrynek, a mobiltelefon számítógéppel kombinált legfejlettebb változatának, de ő sem kapta meg az elnök címét. Hasonló helyzetben van a kormány több tagja is, köztük a republikánus Robert Gates védelmi miniszter, aki megtartotta a Bush-adminisztrációban betöltött helyét az Obama-kabinetben.

Joseph Biden alelnök viszont tudója a titoknak, neki magának is szupertitkos új BlackBerryje és e-mailcíme van. Akárcsak Obama stábfőnökének, fő tanácsadóinak és néhány legrégibb chicagói barátjának. Ma ez a felülmúlhatatlan státuszszimbólum a rang bűvöletében élő amerikai fővárosban. Obamát a múlt héten látták, amint kipróbálja új maroktelefonját, a BlackBerry egy rendkívül bonyolult, kódolt változatát, de elfogadta azt, hogy korlátozni fogja e-mailpartnereinek számát. Ezzel mellesleg új fogódzót teremtett Washingtonban annak megítéléséhez, hogy ki bejáratos hozzá, kinek számára nyitott az elnök füle (vagy postaládája).

Az amerikai fővárosban évtizedeken át a vacsorameghívások és a Camp David-i vendégeskedések listája töltötte be ezt a szerepet. Bill Clinton elnök idején azt figyelték, kiket hívott meg a Lincoln-hálószobába vendégeskedni a Fehér Házban, bár ezekkel a gesztusokkal általában a kampányfelajánlásokat is igyekezett ösztönözni. George W. Bush idején az elitnek kevesebb lehetősége volt státuszának fitogtatására, mert ő lényegében nem rendezett állami díszvacsorákat. Voltak viszont meghívások az elnök texasi birtokára, ahol a kivételezettek részt vehettek a bozótirtásban - noha ez nem mindig volt csábító a nyári hőségben.

Barack Obama az első amerikai elnök, aki e-mailezik, ez, mint Joel Johnson, Bill Clinton volt elnök egyik fehér házi tanácsadója megfogalmazta, "a 21. századi változata annak a különleges lehetőségnek az elnök megközelítésére, amelyet a mindenkori elnök mindig megad egyeseknek". Franklin D. Roosevelt Fehér Házában ez a lehetőség Harry Hopkinsnak és Harold Ickesnek jutott osztályrészül - az előbbi az elnök diplomáciai tanácsadója, az utóbbi belügyminiszter volt -, de ezúttal is akad néhány kivételezett.

Tájékozott források szerint Obama e-mail címével rendelkezik Rahm Emanuel, a Fehér Ház stábfőnöke, David Axelrod és Valerie Jarrett vezető tanácsadó, Robert Gibbs szóvivő. De például Ken Salazar belügyminiszter azt mondta, ő nem ismeri, s noha Hillary Clinton külügyminiszter gyakran használja a BlackBerryt, szóvivője kijelentette, nem tudja róla, hogy ismeri-e az elnök internetes levélcímét.

A biztonsági szolgálatokat aggasztja az e-mailkódok megfejtésének lehetősége, Sarah Palin republikánus alelnökjelölt esetében például ez megtörtént, elektronikus levelét nyilvánosságra hozták a világhálón. Már az is kínos lenne, ha az elnök bármely levelét közzétennék az interneten, nem is beszélve arról, ha egy ellenséges titkosszolgálat vezetője pillanthatna bele. A kockázat csökkentése érdekében a kormány technikusai olyan megoldást dolgoztak ki, amely lehetetlenné teszi, hogy az elnök mellékleteket csatoljon e-mailjéhez, és annak címét is rendszeresen változtatni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #18
    Azért jó ez a dolog, mert gyakorlatilag bárki mondhatja, hogy neki megvan, hogy ellenőrzi a másik gyíkarc, aki nagyzolni akar? Sehogy, nyilván akinek megvan kb. fejbelövést kap ha bárkinek kiadja, tehát bátran mondhatom, hogy kisköcsög nekem megvan, de nemzetbiztonsági okból természetesen nem mondhatom meg.
  • Zoliz #17
    [email protected]
  • item #16
    Ehehe, ez k jó volt!!!
  • NEXUS6 #15
    [email protected]
    :)
  • B0nFire #14
    [email protected]
    [email protected]

    Ehe! Csak kérdezni kell! Innen van.
  • Alfa Of NS #13
    [email protected]
  • fixpont #12
    Hahaha, és csak így poénból beírtam a böngészőbe, hogy oba.ma és ezt dobta: Official Website of President Barack Obama Information

    :-)))))))))))))))
  • vadmotoros #11
    A cikk a BlackBerry támogatásával készült
  • fixpont #10
    Valójában egy titkos marokkói címe van: [email protected]
  • atlagember #9
    Na hogy ti is a kívételezettek között érezhessétek magatokat: [email protected]