Napi Online

Öt chipgyárat zár be az Intel

A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel bejelentette, hogy bezárja öt gyártóüzemét, egyebek mellett a kaliforniai Santa Clarában működőt is; a Szilícium-völgyben teljesen megszűnik a chipgyártás.

Az Intel a válság miatt csökkenő kereslet következtében már korábban is csökkentett üzemmódra állította a chipgyártást. A vállalat a múlt héten 90 százalékos esést jelentett a negyedik negyedéves profitban, és 23 százalékos bevételcsökkenést. A társaság egy sor terméke árát csökkentette, némelyikét akár 40 százalékkal is. A cég azt is közölte, a gazdasági környezet bizonytalanságára hivatkozva nem ad negyedéves profitbecslést.

Mindez a Szilícium-völgy történetében is fordulópontot jelent, miután megszűnik az amerikai technológiai iparág gyártóközpontjának lenni. A völgyben ezentúl inkább a kutatásra és a fejlesztésre fókuszálnak majd a gyártó tevékenység helyett. A San Francisco és San Jose közötti terület - amely egykor nagy gyümölcstermő vidék volt - egyebek mellett az Intel és az AMD üzemeinek adott területet az 1960-as évektől kezdődően. A gyártást az iparág az elmúlt években fokozatosan áthelyezte Texasba, Oregonba, Arizonába, Németországba és Ázsiába, írja a Bloomberg.

Az AMD, az Intel egyetlen nagy konkurense a micropocesszorok gyártásában, ugyancsak Németországba telepítette tevékenységét az adókedvezmények miatt.Az Intel bejelentése szerint összesen öt gyárát zárja be, amely 6000 ember állásának elvesztésével jár - a cég 84 ezer alkalmazottnak adott munkát a múlt év végén. A Santa Clara-i üzem mellett az oregoni üzemre is lakat kerül, ezeken kívül a malajziai és a Fülöp-szigeteken épített tesztüzemeiben is felfüggeszti a tevékenységet. Az érintett munkások egy részének a vállalat más állásokat ajánl. A társaság legmodernebb gyártóegységei Új-Mexikóban, Oregonban, Arizonában, Izraelben és Írországban működnek, amelyeket a kapacitás csökkentése és az elbocsátások a hírek szerint nem érintenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!