Gyurkity Péter

Dél-Korea megbüntette az Intelt

Az ország illetékes hatósága úgy találta, hogy az Intel jelentős kedvezményekkel igyekezett rábírni a helyi PC-gyártókat saját termékei kizárólag alkalmazására és a rivális AMD-fejlesztések hanyagolására.

A dél-koreai versenyjogi bizottság döntése szerint a processzorgyártó viszonylag enyhe, 25 millió dolláros kártérítést köteles fizetni, amiért nem teljesen tiszta módszerekkel igyekezett fontos előnyre szert tenni a piacon. Mindezt azért, mert szerintük bebizonyosodott, hogy az Intel túlzott kedvezményeket ajánlott fel jelentős PC-gyártóknak, amennyiben dobják az AMD hasonló fejlesztéseit és kizárólag az ő termékeikre építik majd konfigurációikat.

A megnevezett PC-gyártók között olyan neveket találunk, mint a Samsung, illetve a Trigem Computer. A bizottság vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy ezen cégek esetében megtörtént az ajánlattétel, bár arról nem szól a fáma, hogy ezt pontosan kik is fogadták el. Mindenesetre a több mint két évvel ezelőtt indult vizsgálatot most ezzel a döntéssel lezárták, megerősítve az előzetes eredményt, amely tavaly szeptemberben hasonló érveket és megfigyeléseket vonultatott fel. Előfordulhat azonban, hogy nem ez lesz az utolsó szó az ügyben, mivel a cég a friss hírek szerint nem nyugszik bele a számára kedvezőtlen fejleménybe.

Az Intel ugyanis jelezte, hogy nem elégedettek a döntéssel és jelenleg a fellebbezést fontolgatják. Állításuk szerint az illetékesek nem vették teljes mértékben figyelembe az általuk benyújtott bizonyítékokat, illetve azokat nem vizsgálták meg horderejüknek megfelelő módon. Könnyen lehet, hogy megpróbálják majd megfordítani az ítéletet, igaz erre az eddigi tapasztalatok alapján nem sok esélyük van.

Az Intel hasonló vádakkal kénytelen szembenézni Európában, ahol a forgalmazókhoz kötődő viszonyát vizsgálják jó ideje, illetve az Egyesült Államokban, ahol az AMD szintén hasonló vádakat fogalmazott meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #8
    jó, akkor én meg majd megbüntetlek téged, mert túl keveset büntettél az intelre.
  • who am I 7 #7
    Én nem büntethetem meg az intelt?Hogy megtagadott a választás lehetőségétől, különböző pitiáner üzleti fogásokkal?1 milliárd dolcsi elég lenne...
  • Benedekco #6
    az AMD megkente koreát meg az eu-t és azért nincsenek fejlesztéseik, mert ezekre mennek el a nagy zsozsók
  • orkaman #5
    aminek az eredménye az lesz (ha megbüntetik) hogy kivonnak ennyi pénzt az adott szektorból. (bírság, tehát nem az AMD kapja, bár talán ez után perhel. gondolom 10 év alatt le is futna)
    Kétségeink ne legyenek, az Intel ezt behajtja. Kérdés az hogy folyamatosan (pici árnövelés) vagy csökkenti az árakat (pár évig), lenyomja az AMD-t és utána duplázza az árakat. Olvasva a nehalem előzetest, nem sok jót josolok az AMD-nek. de tévedjek, de nagyot.
  • Abu85 #4
    Hülye ez a Korea, hogy csak 25 millió dodót húzott le róluk. Az elvileg EU 2,5 milliárd eurót akar szakítani.
  • tomcsa4 #3
    Én elégedett vagyok a Phenomokkal. Több újítást tartalmaznak, az Intel chipjei pedig 45nm-en nagyon jól kihúzta! Mindkettő cég ügyesen verseng! Csak az Intel nem játszik tisztán, de ezt P2 korszak óta tudjuk!
  • Ravkin #2
    a délkóreai hatóságok először megpróbálhatnának a saját területükön takarítgatni, és felkereshetnék a joymax corporationt. Persze mivel ez az ő érdekeiket szolgálja ezért semmi baj nincs vele, és ez itt a lényeg.
  • Sanyix #1
    Jaj jaj és csak az eu köcsög ugye, az intel meg tökrendes cég mi? De akkor miért büntetik koreában is? Talán mert mégsem rendes?