Berta Sándor

Már elképzelhetetlen az élet internet nélkül

Gyakran elhangzik vagy leírják: a világháló és a mai technológiák az emberek mindennapi életének szerves részeivé váltak. Ez nem csak üres frázis, eltűnt a munkahelyi és a magánélet közötti határvonal.

A BITKOM német szakmai szervezet friss felméréséből kiderült, hogy a német felhasználók 55 százaléka már nem tudja elképzelni az életét az internet nélkül. Ez az arány a fiatalok esetében még magasabb, 84 százalék. "A web már korántsem csak egy virtuális mellékvilág, hanem megváltoztatta nagyon sok ember életét. A 30 évesnél fiatalabbak inkább lemondanának az autójukról vagy a párjukról, mint az internetről vagy a mobiltelefonjukról" - közölte Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke.

A szakemberek összesen ezer 14 évesnél idősebb német felhasználót kérdeztek meg szokásairól. "A tanulmányunkból világossá vált, hogy a világháló már nem egy névtelen médium, amely szociális elszigeteltséghez vezet. A web valódi kapcsolatokat alakít ki és egyáltalán nem vezet autizmushoz. Az internet esetében különösen igaz, hogy egy szociális médium" - tette hozzá Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer.

S valóban: minden második válaszadó a fórumok és a közösségi portálokon találja meg az új barátait, minden hatodik megkérdezett így lel rá az új üzleti partnerére, nyolc százalékuk pedig az élettársára. A felhasználók 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a virtuális világ hozzájárult az általános képzéséhez, minden második ember pedig az online ajánlatok segítségével takarított meg pénzt.

"Eltűnt a munkahelyi és a magánélet közötti határvonal. A válaszadók 65 százaléka a szabadidejében is munkahelyi célokra használja a webet és 49 százalékuk a munkaidejében magáncélokra szörföl a világhálón. Azt szeretnénk, hogy a vállalatok ismerjék fel ezt a változási folyamatot és ültessék át a céges kultúrájukba. Belső szabályokkal lehetővé lehet tenni a munkahelyi magáncélú internetezést " - hangsúlyozta a BITKOM vezetője.

De fontos az adatok védelme is. A megkérdezettek több mint a fele maga gondoskodik a személyes információi védelméről, 44 százalék szerint azonban ez az állam, míg 4 százalék szerint a gazdasági élet szereplőinek dolga lenne. A14 évnél idősebb németek 61 százalékának van internethozzáférése és ők naponta átlagosan 138 percet töltenek a világhálón. 49 éves korig ugyanez az arány 84 százalék, az 50 év felettieknél viszont csak 40 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #7
    nekem nem szűnt meg a munkahely és a magánélet közötti határvonal, én nem dolgozom otthon, az kizárt dolog. Csak akkor dolgoznék otthon, ha menne már a távmunka, de akkor szívesen :D (mivel összességben jóval kevesebb időt töltenék munkával kapcsolatos dologgal, és a munkát is a legnagyobb kényelemben és jóságban tudnám csinálni.
  • TeDDyRuSh #6
    Szerintem érdekes ez a kutatás. Nem is baj, hogy németbe készült, mert nálunk is hasonló lefedettség van széles sávban és lassan tán elérjük az német sávarányokat (digi kábel - 2500HUF=20/10M). Bár nem hagyományos úton vásárolunk a legtöbbet a neten, de a vatera és tesz-vesz egyre jobban megy. Szerintem ez a fajta egészséges függőség nálunk is tapasztalható. Csak úgy mint a mobiloknál, mert a válság ellenére sem csökken a fogyasztás ezen a területen.
  • mrzool #5
    különösen annak tekintetében hogy tök mind1 hogy járok-e dolgozni, vagy sem, pénzem az így is úgy is ugyanolyan kevés marad.

    Minimálbér-közeli segílykén tengődő cigány vagy? Egyedül asszem ők azok, akik munkával gyakorlatilag alig kapnának többet...
  • hottold #4
    "...eltűnt a munkahelyi és a magánélet közötti határvonal..."

    ez nagyon találó beszólás volt... különösen annak tekintetében hogy tök mind1 hogy járok-e dolgozni, vagy sem, pénzem az így is úgy is ugyanolyan kevés marad.
  • USAMEN POWER #3
    Nálad nem de az emberek többségénél igen ! Ha végeznének egy olyan tesztet ami felöleli a világot, a fejlett, és fejlődő országokban is ez lenne a tendencia...
  • Zoliz #2
    Attól függ kinek az élete...
    Nem erőszakolhatnak semmit az emberekre!
  • opeca #1
    Németek? Azok kit érdekelnek?
    Nálam nem tűnt el a határvonal, és ez a lényeg, nekem.