Berta Sándor

Az osztrák fiataloknál már az internet a legnépszerűbb

A világháló már a televíziót és a mobil szolgáltatásokat is megelőzi az ausztriai tinédzserek körében.

Az osztrák fiatalok a közösségi portálokat, valamint a kép- és a videomegosztó oldalakat látogatják a leginkább - derült ki a GfK Austria piackutató intézet Jugend Online 2008 című felméréséből. A megkérdezett 12 és 24 év közötti tinédzserek és fiatal felnőttek 42 százaléka vallja magát valamelyik közösségi portálhoz tartozónak és közel a felük szívesen találkozna személyesen is az eddig csak online ismert barátaival, ismerőseivel. A legnépszerűbb honlapok között megtalálható a Facebook és a YouTube.

A szakemberek szerint a legérdekesebb az, hogy a fiatalok körében rövid időn belül népszerűvé válhatnak olyan oldalak, amelyek csupán néhány hónapja vannak a piacon. Ma már tízből kilenc osztrák tinédzser ismeri a YouTubeot és kétharmaduk rendszeresen, legalább havonta egyszer vagy még gyakrabban meg is látogatja. A Facebook és a MySpace esetében ugyanez az arány 86 százalék.

Dr. Natalia Wächter, az Osztrák Ifjúságkutató Intézet munkatársa a felmérés tapasztalatai alapján úgy vélte, hogy a közösségi portálokat látogató fiatalok többsége már korábban, a valódi életben is ismerte későbbi online barátait. A valódi és a virtuális kapcsolatok közötti határ azonban egyre inkább elmosódik és az internet egy stabil ponttá válik ezeknek a felhasználóknak az életében. Különösen igaz ez a kép- és videomegosztó honlapok esetében, amelyek nem csak a különböző tartalmak csereberélését teszik lehetővé, hanem akár csoportok alapítását, bulik vagy koncertek szervezését is.

A fiatalok számára a legfontosabb kommunikációs eszköz napjainkra az internet lett. 80 százalékuk nagyon fontosnak minősítette a világhálót, 66 százalékuk a mobiltelefont, a televíziót viszont csak a 61 százalékuk tartja fontosnak. A legtöbben azonban még mindig a televízióból tájékozódnak. A megkérdezettek 34 százaléka naponta játszik számítógépes és videojátékkal, 60 százalékukat pedig nagyon érdeklik az elektronika, a számítástechnika és a különböző technológiák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #3
    De ez teljesen normális és természetes is. A cikk frankó, hülyeségmentes.
  • Feck #2
    :))
    A csajok majd egymásra hangolódnak, nem kell őket félteni, hogy egyedül maradnak.. :D
  • B0nFire #1
    Hát mi legyen a favorit, a gombfoci? Egyébként pedig "Én egy 26 éves szűz fiú vagyok..." - Gyerekek! Csajokkal mi lesz?! Ennyire azé' nemkén' nyomni a gombot.