Berta Sándor

Egyre többen tervezik meg nyaralásukat az interneten

A világháló szerepe folyamatosan nő a mindennapi életben. Nincs ez másként az utazások megtervezésénél sem, állapította meg az Európai Turizmus Intézet (ETI).

Sokan csak információkeresésre, mások online jegy- és szállásfoglalásra használják az internetet. Tény azonban, hogy egyre többen választják ezt az utat a telefonos vagy személyes megkeresések helyett. A megkérdezett európaiak 67,7 százaléka maga szervezi a nyaralásait és utazásait, vagyis nem vesz igénybe semmilyen külső segítséget. "Úgy számoljuk, hogy az interneten utazásokat lefoglaló és szervező emberek száma jövőre tovább fog nőni" - nyilatkozta Bert Hallerbach, az ETI piackutatási vezetője. A legnépszerűbb utazási célpontnak Németország, Spanyolország és Olaszország számított, de sokakat érdekelt Ausztria, Franciaország, Törökország és Lengyelország is. Kevesebben utaztak viszont Hollandiába és Görögországba.

Az internet abban is segít, hogy sokan előre megtervezhessék a jövő évi nyaralásukat. A szakemberek becslése szerint ebben a németek járnak az élén, nyolcvan százalékuk már most azon gondolkozik, hová utazzon 2008-ban. Az ETI felmérése szerint idén már a németek 60,5 százaléka tervezte meg a nyaralását a világháló segítségével, tavaly ugyanez az arány még csak 48 százalék volt. Ezzel párhuzamosan fokozatosan csökkent az utazási irodákban személyesen érdeklő turisták száma. 2005-ben még az emberek 27 százaléka fordult utazási irodákhoz, jelenleg ez az arány már csupán 22,7 százalék.

Az európaiak egy átlagos nyári útja 12,6 napot vesz igénybe és a nyaralások 28,1 százaléka volt hét napos vagy annál rövidebb. Az utazási módok szintén megoszlanak, a repülő vezet a listán, de persze kisebb távolságoknál az autó egyeduralkodó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)