Berta Sándor

Európai kutatót díjazott a Google

Prof. Dr. Tobias Scheffer potsdami tudósnak ítélték oda idén a Google Research Awardot. A Potsdami Egyetem informatikai professzora a díjjal együtt 60 000 dolláros pénzjutalmat is kapott.

A cég azoknak ítéli oda a kitüntetést, akik támogatják az alapkutatásokat és akik jelentősen javítanak az információkhoz való hozzáférésen. Tobias Scheffer munkacsoportja azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miként lehetne olyan szoftvereket létrehozni, amelyek önállóan képesek lennének tanulni a környezetükről. A cél, hogy a gépek - az emberekhez hasonlóan - megfigyelés útján modelleket alakítsanak ki és megértsék a környezetben zajló folyamatokat.

A tudós azt szeretné, hogy a jövőben a programok felvértezhetők legyenek ezzel a képességgel. Az algoritmusok például megtanulhatnák, hogy milyen jellemzők alapján ismerhetnek fel egy adathalász e-mailt és miként különböztethetnek meg egy szerver elleni támadást a normális internetes forgalomtól. Az emberekhez hasonlóan a szoftverek is megfigyelés útján tudnak tanulni és fejleszteni a képességeiket. A helyzetet azonban nehezíti, hogy csak a már megtörtént események tapasztalatai állnak rendelkezésre és a támadók mindig újabb stratégiákat dolgoznak ki.

Tobias Scheffer jelenleg olyan tanuló algoritmusokat fejleszt, amelyek képesek gyakorlatilag azonnal reagálni a környezeti változásokra. A kutatómunkája eredményeit beépítették a STRATO AG-vel közösen megalkotott biztonsági programba, amely így már felismeri a legújabb típusú adathalász-támadásokat és kártevőket. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben a felhasználók a jelenleginél jóval védettebbek lesznek az olyan kártevőkkel és online akciókkal szemben, amelyeket a hagyományos vírusirtók és spamszűrők nem ismernek fel.

A kutatás legérdekesebb eredménye, hogy a módszer egyaránt alkalmazható a számítógépes és a biológiai vírusoknál. Az ugyanolyan elvek alapján felépített algoritmusok megmondhatják, hogy mely kombinációk lehetnek hatékonyak az AIDS-szel szemben. Továbbá ezek az algoritmusok a jövőben segíthetnek az orvosoknak a helyes kezelési módok kiválasztásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JMáté #3
  • Sir Ny #2
  • bertino #1