Gyurkity Péter

Érintőképernyőkkel készülnek a Windows 7 érkezésére

Piac értesülések szerint az érintőképernyők gyártói és a fontosabb komponenseket készítő cégek már gőzerővel készülnek a Windows 7 megjelenésére, amely fellendítheti a termékeik iránti keresletet.

Tajvani források arról számoltak be, hogy az érintőképernyők gyártásában érdekelt nagyobb cégek mind megkezdték az asztali, mainstream szegmensben is jól használható megoldások fejlesztését. Erre a Windows 7 jövőre (esetleg 2010 elején) esedékes megjelenése ad indokot, hiszen a Microsoft új operációs rendszere már támogatni fogja ezen megoldásokat.


A beszámoló példaként említi az IC-ket gyártó vállalatokat (Elan Microelectronics, Synaptics, Cypress, Egalax-Empia), az indium-ón-oxid üveget készítő cégeket, valamint a közepes és nagyméretű paneleket fejlesztő partnereiket. Mindnyájuk egyértelmű célja, hogy részt vegyenek a technológia sokak által várt forradalmában, amely a Windows 7 révén lehetővé teszi az asztali szegmensben történő elterjedést. Arról persze még nincs szó, hogy minden otthonban ilyen készülékek jelenhetnek majd meg, ám az kétségtelen, hogy a Microsoft által korábban bemutatott funkcióval az eddiginél több értelmet nyer a mindennapos használat.

Arról is érkeztek hírek, hogy néhány beszállító már megtette az első előkészületi lépéseket saját paneleinek sorozatgyártásnak megkezdésére. A több eltérő, 7, 12, 15, illetve 17 hüvelykes méretben készülő panelek legkorábban 2009 első felében jelenhetnek majd meg, azaz nagy valószínűséggel megelőzik majd az operációs rendszer végleges változatát. Mivel azonban az első béta már januárban megjelenik, bőven lesz idő felkészülni a debütálásra.

Azt még nem tudhatjuk, hogy az otthoni felhasználók mennyire kapnak kedvet az új technológia kihasználására - ez nyilván hosszabb folyamat lesz, hiszen nem túl valószínű, hogy az érintőképernyők emberbarát árakon jelennének meg jövőre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Theodora #31
    Én is nagyon szeretném a linux-ot, "szerver" dolgok azon futnak, meg lehet rajta fejleszteni java-ban is ezt-azt.
    "Csak" annyi bajom van vele, hogy a külső monitorjaimat nem akarja valahogy jól kezelni. Persze tudom a gépem a szar, meg át kellene írni itt-ott, esetleg pachelni, fordítani, de nem hinném, hogy ez nekem megérné, hogy naponta 2-3x eljátszak ilyennel "csak" azért mert rádugtam egy másik monitort.

    A táméhoz kapcsolódva, nekem tervezés/fejlesztés során már sokszor nagyon hiányzott és hiányzik is ilyen tapi dolog, de ergonomikusság szempontjából nem nagyon tudom még elképzelni, hogyan lehet összepárosítani a napi 8-10 óra használatot + klavi használat + "preciziós" egér használat (ez alatt a rendes egeret értem és nem az ujjaim "pontosságát").

    Ahhoz, hogy tapogtani lehessen "kéz közelbe" kellene helyezni, akkor viszont a szem fókuszt cseszi szét, ha a szemnek kedvez, akkor meg fárasztó lenne használni. Magasság szempontjából pedig megint gond van, ha folyamatosan lefelé kell nézni akkor a nyak megy tönkre, ha szemmagasságba akkor kézzel megintcsak fárasztó lenne használni, nem beszélve, hogy akkor megintcsak közelebb kellene hozni.

    Lehet, hogy a következő pár év múlva az "informatikusok" nem "vézna, pizza+cola" emberek lesznek, hanem hatalmas mell és kézizmokkal fognak rendelkezni a napi 8 órás levegőben hadonászástól?
  • B0nFire #30
    Én nem a játékokat hiányolom igazán, hanem a Photoshopot. Azt igazán megcsinálhatnák, hogy elfusson linux alatt annyi pénzért. Persze, tudom, hogy van GIMP, amit mindig úgy emlegetnek, hogy méltó vetélytársa a PS-nek, azért azt nem kell ám komolyan venni.

    Egyébként meg ahol fontos a rendszer stabilitása, minig a linux van előtérbe helyzve, s talán nem véletlenül futnak a szervereken linux os-ek. Szóval szerintem mindent a maga helyén kell használni. Otthoni haszálatra nem hiszem, hogy nélkülözhetetlen lenne. (Szerintem)
  • Gordon88 #29
    Én tuti nemfogok Windowst használni...használtam én már eleget, legalább 14évet...
    amióta linuxom van megvagyok vele elégedve szerintem 1000 jobb OS.
    Most fogadjunk közbeszólnak hogy "pedig a játékok nemfutnak el rajta"...hát valóban nem, mindennek lehet "gyengepontja" :)
  • B0nFire #28
    Jó az a "Különvélemény"-stílusú mézesmadzag-videó. Kábé 20 másodpercig bír is örülni az ilyesminek egy három éves gyerek, de menjen csak el valaki egy kábelkorbács-gyárba, ahol a 8 órás műszak alatt végig egy függőleges műszertáblán kell matatni, oszt próbálja ki, mennyire kényelmes így dolgozni! Öcccsém, nem véletlenül csinálják az egeret meg a billentyűzetet ergonómikusra! Hogy az embernek legyen kedve akár 12-16 órát is eldolgozgatni a számítógépen (főleg, ha muszájból csinálja), akkor legalább kényelmes legyen.

    Egyébként hatalmas Déja Vum van ezzel kapcsolatba. Egy vagy két éve mintha láttam volna a tévében egy riportfilmet, amiben billgécc a pc-k új nemzedékéről zengett ódákat, és az egész ugyanilyen szarság volt. Az egyik a falra volt akasztva, mint valami festmény vagy plazmatévé (vagy 50 centire akasztod, ahol nem mutat, vagy dolgozhatsz mellette állva, esetleg bárszéken), a másik meg egy dohányzóasztal lapjába volt építve (kb 50 centi magas, lehet fölötte görnyedezni, és mellette guggolni). Az egész apropója pedig abban merült ki, hogy fényképalbumnak használjuk a pc-t, és olyan szépen lehet lapozgatni a virtuális képeskönyvünket, meg váltogatni az ablakok között 3D-ben. Hát én meg vagyok veszve, ha kettőnél több ablakom van nyitva. Nem szeretem, oszt kész. Szóval milyen újdonságról is van itten szó? Arról nem beszélve, hogy a kéz tényleg nyomot hagy a képernyőn, és ez nem függ attól, hogy valaki milyen gyakran mos kezet, a kéz ugyanis zsírosodik. Hacsak nem állunk neki gumikesztyűben dolgozni. De ha szeretnék úgy dolgozni, akkor inkább urológus lettem volna. Szóval én még egy darabig maradok a billentyűzetnél, meg a mezei rágcsálónál.
  • djw #27
    hogy fognak örülni az asztalosok... új asztalt mindenhova, mert taccsszkrinen nem lehet ám a mostani megoldásban dolgozni... viszont eg döntött monitor meg nem fér be a billentyűzettartó helyére...

    tuti az asztalosok vannak a dolog hátterében. szép új világ.
  • Inquisitor #26
    Ilyesmire való egy LCD-vel egybeépített Wacom tábla, nem?
  • Inquisitor #25
    OFF: Egész konkrétan szinte bárminek a touchpadjára rá lehet hackelni ...
  • Inquisitor #24
    "Erre a Windows 7 jövőre (esetleg 2010 elején) esedékes megjelenése ad indokot, hiszen a Microsoft új operációs rendszere már támogatni fogja ezen megoldásokat."

    Mint ahogy már az XP és a Vista is ugye :)
    Különben mi a lópikulának építenének egyesek az eeePC-be is ilyet?
  • Ferrer #23
    Úristen, szerintem ez nem az országon belül van. Vagy lehet, saját térségemen kívül nem ismerem Mo-t :)
  • Sir Quno Jedi #22
    Főleg, hogy 1-2 centis mozdulattal az egész desktop-ot be tudom járni, még egy nem túl érzékenyre állított egérrel is (pláne ha relatív sebességre van állítva, azaz minél gyorsabban mozdítod, annál többet mozdul). Tácsolással meg egy 20" körüli képernyőt taperolhatsz (vagy odahaz a 37"-est), amitől kimegy a csuklód, a kézfejed és nem is túl gyors, vagy hatékony. Persze számot váltani a winamp-ban, arra kb. jó is, de dolgozni egy vicc. Én attól is írtózom, ha közelítenek a display-eimhez, nemhogy taperolják őket.

    Ez egy halott dolog, akárcsak a összes nagy EGÉRLECSERÉLŐS felindulás az évek során. Megint jó sok felesleges szoftvert és hardvert eladnak nekünk, azután rájövünk majd, hogy nem ezt a lovat akartuk.