• dez
    A "hülyeség" jelző nem a floppyt tartó kézre vonatkozott, hiszen az közismert. Hanem arra, hogy a teljes operációs rendszer a floppyn(/vinyón) volt, mivel az továbbra sem igaz. Éppen ellenkezőleg, az alaprendszer, és még pár dolog a ROM-ban volt. A Workbench lényegében egy alkalmazás.

Szóval nalátod.

Az initrd-s hasonlat már közelebb áll a valósághoz. Kévéve, hogy az nem tartalmazza a kernel image-t. És hozzátéve, hogy akár egy teljes alaprendszert is tartalmazhet.

Nem tudom, mit értesz az alatt, hogy "grafikus alrendszer szervere". A ROM-ban volt a graphics.library is, ami az alapvető grafikai funkciókat tartalmazta. Továbbá az intuition.library is, ami meg az GUI kezelés fontosabb funkcióit. Meg még néhány ezt kiegészítő library.

A bootolható üres floppy-n nem volt más, mint egy kis bootblokk, ami megnyitott néhány libraryt (amik ilyenkor a ramba kerülnek), és azokban meghívott náhány függvényt. Utána ki is vehetted. És ez elég volt ahhoz, hogy ott legyen előtted egy screenen egy zoomolható ablakban a CLI (Command Line Interface), természetesen ez is a ROM-ból. Ha beírtál valamit, azt máris kereste az aktuális root dirben... Na pl. ezek a parancsok (amik az AmigaDOS részét képezték) voltak lemezen.

Az általad idézett szöveg nem tudom, honnan származik, de téves a "BIOS" betűszó (Basic Input/Output System) használata. Téged is jól félrevezetett.

Egyébként amúgy sem érdemes ezen lovagolni, hiszen egy PC is "haszontalan" valamilyen háttértár nélkül.