Berta Sándor

Jülichbe került Európa első Petaflop-szuperszámítógépe

Az IBM Blue Gene /P típusú készülék a kontinens első petaflop teljesítményre képes szuperszámítógépe.

Az új berendezés a jülichi Gauss-Zentrum für Supercomptunigban (GCS) került. "Az ebbe a teljesítményosztályba tartozó szuperszámítógépek biztosítják a lehetőségét annak, hogy a különböző területek legösszetettebb és legfontosabb tudományos problémait is megoldhassuk" - jelentette ki Achim Bachem professzor, a kutatóközpont vezetője.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szuperszámítógépeket általában komoly társadalmi és klímavizsgálatokhoz, globális folyamatok modellezésére használják, de van, amikor a szakemberek a segítségükkel más kérdésekre keresik a választ. Ilyen például a sejtek felépítése, atomrobbanások modellezése vagy, hogy miként lehet javítani az akkumulátorokon. "Az új jülichi szuperszámítógép egy billiárd művelet elvégzésére képes másodpercenként, ez egy Petaflop/s-os teljesítményt jelent, ami 50 000 átlagos PC teljesítményével egyenlő. Emellett azonban fontos megemlíteni, hogy a berendezés rendkívül energiahatékony" - közölte Thomas Lippert professzor, a központ tudományos vezetője.

Az óriási teljesítményt igyekeznek kihasználni a tudósok. Ezt bizonyítja, hogy tavaly 500 anyagot jelentettek meg a szakmai folyóiratokban és az egyik a kvarkok erejéről szóló munkát a Science az elmúlt év tíz legfontosabb kutatása közét választotta. A Blue Gene/P-nek 294 912 darab 32-bites 850 MHz-es PowerPC processzora van, amelyeket összesen 72 telefonfülke méretű szekrényben helyeztek el. Az integrált memória kereken 144 terabyte, míg a többi szuperszámítógéppel együtt a háttértárolók mérete 6 petabyte. Ez több mint egymillió DVD tárolókapacitása. A szuperszámítógép fogyasztása 2,2 megawatt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új JUGENE több mint ötször gyorsabb az elődjénél és jelenleg a világ második leggyorsabb szuperszámítógépe. A program a német oktatási és kutatási, valamint az észak-rajna-vesztfáliai innovációs minisztérium támogatásával valósulhatott meg. A petaflopos határt egyébként tavaly júniusban törte át a Roadrunner névre keresztelt, eredetileg játékkonzolokhoz tervezett elemekből összeállított szuperszámítógép. A 133 millió dolláros készüléket az IBM és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium mérnökei és tudósai építették és elsősorban titkos katonai problémák megoldásához fogják alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 05lampard #20
    Mit vigyorog Aragorn a 2. képen?
  • puppetmast3r #19
    Aztan majd csatolnak hozza egy Cell farmot, mint a Roadrunnernel vagy anno egyes Crayeknel :)
    Aztan a forditonak meg csak megmondod hogy az adott thread milyen tipusu nodeokon fusson:)
    IBMnek ebben mar van gyakorlata, hasznaltak Mainframekhez Crayt is vektormuveletekhez, sot meg RS6000/SP -ket is :)
  • dez #18
    Ja, BlackRose idézete alapján azt hittem, ez az új európai gép is Cell alapú, de látom, nem. Mindenesetre így is szinte biztos, hogy DP-ben értik a számot.
  • dez #17
    Double Precision, ugyanis a Cellnek időközben készült egy olyan verziója, ami full speeden tudja. (Ja, a mai GPU-k DP-ben számolt összetett feladatokban még jóval lassabbak, mint SP-ben.)
  • dez #16
    Nem tudom, ezt hol olvastad, de az újabb GPU-k általában annyi szálon hajtják végre a shader kódokat, ahány shader egység van bennük. Ez lehet akár több száz is. (Nem csoda, milliónyi pixelre kell lefuttatni ugyanazokat a shadereket, lehetőleg másodpercenként >30x.) Tehát nem a szálakkal van probléma.

    Viszont a GPU-k ilyen, viszonylag egyszerű shader kódokra lettek kifejlesztve (így fér el beléjük akár többszáz számoló egység), összetettebb feladatoknál erősen belassulnak. Pl. jópár dolgot, amit a CPU alapból tud, itt kerülőúton lehet megvalósítani. A véletlenszerű memóriahozzáféréseket sem szereti és az ugrásokat sem.
  • jaspercry #15
    Már teljesítményben!
  • jaspercry #14
    A GPU állitolag csak az egyszálas végrehatásban jó,a 2 vagy töbszálaséban már nem annyira(nem értek hozzá,csak épp olvastam rólla)
    pl 4850-es video kari 1Tflops 1 szálas teljesítménye ,de több szálon alig 0.25Tflops-ot alig éri el. A cpu-k igazábol többszálas müveletre vannak kihegyezve.(állitolag),tehát a gpu a cpu-t csak elkezte megközelíteni ,de még nem érte utol....
  • krajcsovszkig #13
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=65534 - itt a kommenteknél pont arról megy az osztás, hogy a GPU flopsa az nem ugyanaz, valójában sokszor gyengébb a valóságban mint egy cpué.
  • snowkid16 #12
    Elfogadnék egy ilyet ha nem én fizetem a számlát :D
  • Zoli007 #11
    Hmmm... Ha 1db 4870 1,2 TFlop és max 200W-ot eszik, akkor 1000db 4870 1,2 PFlop, és 0,2MW-ot eszik. Mostmár csak az a kérdés, hogy a JUGENE petaFlopja single vagy double precision.