Gyurkity Péter

Hibrid rendszerbe helyezi reményét a Cray

A szuperszámítógépes rendszerekre specializálódott cég egyetlen nagy fejlesztést irányoz elő az elkövetkező évekre, amelyben több processzorarchitektúra előnyeit ötvöznék. Szerintük csak így lehet hatékony megoldásról beszélni.

Az előzetes jelentések szerint a Cray ma készül bejelenteni a következő évekre vonatkozó tervét, amelyben egy hibrid rendszer kifejlesztését tűzik ki célul. A kiszivárgott hírek alapján úgy tűnik, a Cray ebben a hibrid rendszerben ötvözné az eltérő architektúrák előnyeit, mivel szerintük ezzel a konkurenciánál jóval hatékonyabb megoldást dolgozhatnának ki. Többek között ez a megoldás lenne hivatott kihúzni a céget a kátyúból, és ismét emelkedő pályára állítani azt.

"Egyetlen különálló processzorarchitektúra sem képes a legjobban végrehajtani minden létező programot. A lehető legjobb hatékonyság elérésére ezért az architektúrák ötvözésére van szükség. Ezt a bonyolultságot, komplexitást azonban el kell rejtenünk a felhasználók elől" - mondta Jan Silverman, a vállalati stratégiáért felelős alelnök a Cnetnek adott interjúban. Elmondása szerint a több évre tervezett munka első fázisa a különböző feladatokra szánt, de néhány hardverelemükben közös szuperszámítógépes rendszerek megalkotásával kezdődhet. Az így létrejövő első termékek jövőre jelenhetnek meg. A második lépésben - 2009-re - jöhetnek létre a hibrid rendszerek, míg a harmadik lépés egy vezérlő szoftver kifejlesztése lenne, amely a megfelelő egységnek utalná ki az egyes munkákat.

A Cray a napokban tette közzé legújabb negyedéves és 2005-ös éves eredményeit. Ez nem túl bíztató: 201 millió dolláros bevétel mellett 65 millió nettó veszteségről számoltak be, vagyis valóban igen nagy szükség van a vállalat megújulására. Igaz, az idei évben a bevételek növekedésére számítanak, de az igen erős konkurencia - az IBM, a HP, a Sun és a Dell - mellett nem lesz könnyű dolguk, ha valóban talpon akarnak maradni.

A négy ötvözni kívánt architektúra közül az első a Cray hagyományosan erős oldalának számító vektor processzorok platformja (a jelenlegi X1E-sorozat). A második vonalat az AMD Opteronjai (XT3) képviselik, a harmadik családot a gyorsan újraprogramozható, több alkalmazás egyidejű futtatását lehetővé tévő FPGA (programozható kapu-tömb) chipek (XD1) jelentik, míg a negyedik részt a Cray céget 2000-ben felvásárló Tera Computer többszálas processzorai (MTA) foglalják el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoLii #6
    Attol fugg, az otlet jo, kerdes lesz e idejuk vegigvinni.
    Amugy nem ujdonsag a dolog
    Hasznalnak mainframet is ugy hogy egy cray van mellekotve mint "szamitoegyseg", valamint a a T3D-k is egy C90-est hasznalnak frontendkent. (a T3D alpha, a C90 ECL vektorproci)
  • Godefroy #5
    Halott cég ez.
    Régen iszonyú nagy név volt, de 201 millio dolláros bevétel olyan cégnél ahol egy gép 500 ezerről indul?
    és ebben is veszteség.
    Meghalt.

  • Mice #4
    akkor a hír címe a hibrid rendszerbe helyezi reményét a Tera Computer?
  • tomykav #3
    Ezaz, gyerünk! Remélem összejön. Ahogy nézem, Intel prockó nincs is a tervben.
  • Giorgiooo #2
    csak igy tovabb
  • Mr Csé #1