20
-
05lampard #20 Mit vigyorog Aragorn a 2. képen? -
puppetmast3r #19 Aztan majd csatolnak hozza egy Cell farmot, mint a Roadrunnernel vagy anno egyes Crayeknel :)
Aztan a forditonak meg csak megmondod hogy az adott thread milyen tipusu nodeokon fusson:)
IBMnek ebben mar van gyakorlata, hasznaltak Mainframekhez Crayt is vektormuveletekhez, sot meg RS6000/SP -ket is :) -
dez #18 Ja, BlackRose idézete alapján azt hittem, ez az új európai gép is Cell alapú, de látom, nem. Mindenesetre így is szinte biztos, hogy DP-ben értik a számot. -
dez #17 Double Precision, ugyanis a Cellnek időközben készült egy olyan verziója, ami full speeden tudja. (Ja, a mai GPU-k DP-ben számolt összetett feladatokban még jóval lassabbak, mint SP-ben.) -
dez #16 Nem tudom, ezt hol olvastad, de az újabb GPU-k általában annyi szálon hajtják végre a shader kódokat, ahány shader egység van bennük. Ez lehet akár több száz is. (Nem csoda, milliónyi pixelre kell lefuttatni ugyanazokat a shadereket, lehetőleg másodpercenként >30x.) Tehát nem a szálakkal van probléma.
Viszont a GPU-k ilyen, viszonylag egyszerű shader kódokra lettek kifejlesztve (így fér el beléjük akár többszáz számoló egység), összetettebb feladatoknál erősen belassulnak. Pl. jópár dolgot, amit a CPU alapból tud, itt kerülőúton lehet megvalósítani. A véletlenszerű memóriahozzáféréseket sem szereti és az ugrásokat sem. -
#15 Már teljesítményben! -
#14 A GPU állitolag csak az egyszálas végrehatásban jó,a 2 vagy töbszálaséban már nem annyira(nem értek hozzá,csak épp olvastam rólla)
pl 4850-es video kari 1Tflops 1 szálas teljesítménye ,de több szálon alig 0.25Tflops-ot alig éri el. A cpu-k igazábol többszálas müveletre vannak kihegyezve.(állitolag),tehát a gpu a cpu-t csak elkezte megközelíteni ,de még nem érte utol.... -
krajcsovszkig #13 http://www.sg.hu/cikk.php?cid=65534 - itt a kommenteknél pont arról megy az osztás, hogy a GPU flopsa az nem ugyanaz, valójában sokszor gyengébb a valóságban mint egy cpué. -
#12 Elfogadnék egy ilyet ha nem én fizetem a számlát :D -
#11 Hmmm... Ha 1db 4870 1,2 TFlop és max 200W-ot eszik, akkor 1000db 4870 1,2 PFlop, és 0,2MW-ot eszik. Mostmár csak az a kérdés, hogy a JUGENE petaFlopja single vagy double precision. -
krajcsovszkig #10 Szerintem Te kilowattra gondolsz, megawattos motor még vonatban sincs... :P
Ez már majdnem annyit eszik amint a Kossuth Rádió 540kHz-es adója :)
Amúgy ezt se rakja össze a képen látható Stefan és Jörg egy délután alatt, nem lesz ebből esti mecs... :D
Ja és hamár kockaság: ezen hány FPS-t visz fullon a Crysis? :D -
#9 Lassan megéri alvállalkozóként atomreaktorokkal foglalkozni,DD -
gettoharcos2 #8 2,2 megawatt ???
magasságos egek !!
ennyit egy nagyobb ipari porszívó szokott megenni , nemhogy egy szuperszámítógép !!
csúcs! -
gettoharcos2 #7 a földi életet szándékosan se tudnánk kipusztítani. az összes földi élőlény tömegének 99% az óceánok alján lévő "ősmassza", amely több száz méter vastagon beborítja a tengerek fenekét, tetemes része pedig félig átmenet az élő és az élettelen anyag, között, amelyben máig tart a DNS képződés és reGeneráció. a -nem is annyira távoli- jövőben pedig a bionikus robotok feladat az lesz, hogy mindenáron megőrizzék a DNS-t, a földi életet és juttassák el azt más égitestekre is... ezek a robotok önmagukat fogják reprodukálni és erre már nem is kell olyan sokat várni... néhány száz év maximum. -
#6 Ez mind szép és jó, de a nagy kérdés mégis csak az, hogy hány gold farmer botot képes futtatni egyszerre a wow szervereken :) -
BlackRose #5 Mert a világ annyira megbolondult, hogy Tera Watt-ok elpazarlása mellet (épület külső kivilágosítástól kezdve az 5-7L-es SUV-en keresztűl a fene tudja meddig) a fájna ha egy gép amely esetleg betegségek elleni harctól kezdve akár a korlátlan tiszta energia megvalósításáig segíteni képes a tudósokat, hogy válaszokat tudjanak adni (és rajta kívül semmi más) mondjuk nem 2.2MW hanem - hű és ez milyen borzasztó lenne - mondjuk 5MW-ot fogyasztana. Már megint rossz helyen keresik a választ, és már megint az innovatív cég megtalálta (az állam nélkül) a módszert, hogy minnél kevesebb energiával gazdálkodó gépet építsen, csupán mert a piac ezt követeli meg (senki sem hajlandó 3x-os villanyszámlát fizetni ha nem muszáj neki). Mint olyan aki egész életemben odafigyeltem, hogy ne pazaroljak energiát (és semmi mást is) és akinek természetes, hogy az életben mindennek az értékét meg kell vigyázni és javítani/gyarapítani és ez a környezetünkre és a természetre is érthető, már nagyon tele van a hócipőm ezzel a "Zöld XYZ" baromságokkal amelyel egyébként általában azok díszitik ki magukat akik a legtöbb energiát zabálnak fel (havonta sőt hetente is többször repülőznek, helikoptereznek, évente százezer kilómétereket autóznak Audi A8-al és S-Mercivel és az ég világon a büdös életben soha semmi valós produktivitást nem képesek felmutatni.
Ami a gépet illeti, gratulálok a tudósoknak és az IBM-nek és ideje volt már a "fejlődést támogató EU"-ba építeni egy modern szuperszámítógépet, hiszen az utolsó TOP500-ban az első 9. helyet az USA a 10. pedig Kína foglalta el. Ami a PFLOPS gépeket illeti, nem szabad elfelejteni, hogy az USA-ban épül a 20 PFLOPS-os gép és hamarosan valószínűleg még néhány több PFLOPS-os gép is készülőben lesz, tehát közel sem mondható, hogy tartsuk a lépést.
És a cikkhez... tetszik az "eredetileg játékkonzolokhoz" megjegyzés... persze, hogy nem így van, a Cell egyik alkalmazása a PS3, de az IBM már az elején szerverekbe és szuperszámítógépekbe szánta. -
AbyssLord #4 Hát szép. A Seti@home-ot már egy jó ideje kitalálták, és baromi sok egyéb program csatlakozott a mintájára. A seti@home-hoz csatlakozó gépek simán megközelítik ennek a monstrumnak a teljesítményét. És ráadásul mindezt tök ingyen! -
#3 Kicsit engem emlékeztet ,ez a "csucs gép" 1940-es évek elsö számítogépeire,azok is egy fél focipályát elfoglaltak,
csak azok ugy 200szorzás tudtak másodpercenként.
-
Rexhawk #2 "A szuperszámítógépeket általában komoly társadalmi és klímavizsgálatokhoz, globális folyamatok modellezésére használják"
"A szuperszámítógép fogyasztása 2,2 megawatt."
Őőő...globális felmelegedésre nem jó? :D -
#1 Lassan elkészül a skynet. minmeghalunk