Berta Sándor

TouchGo - érintés alapú beléptetőrendszer

A Kaba nevű biztonsági cég olyan eszközt fejlesztett ki, amelynek használatakor az ajtó felismeri, hogy ki akar belépni rajta. A TouchGo nevű rendszerhez kapcsolódó készülék akár kulcstartóként is használható és az épületek már meglévő biztonsági rendszereinek hatékony kiegészítője lehet.

"A TouchGo alapja a Resistive Capacitive Identification nevű RFID-technológia, amely lehetővé teszi, hogy az ajtó kilincse egyetlen érintésre azonosítsa az őt megfogó személyt és eldöntse, van-e belépési jogosultsága az adott területre vagy helyiségbe vagy sem. A megoldásnak köszönhetően jelentősen javítható a beléptetőrendszerek hatékonysága" - jelentette ki Andreas Häberli, a Kaba kutatási-fejlesztési vezetője.

A Resistive Capacitive Identification alapú azonosítót a tulajdonosának a testén kell hordania. Ennek oka, hogy a technológia az eszköz és a kilincs közötti kapcsolat létrehozásához az emberi szervezet természetes elektrosztatikus mezejét használja fel. Amint az azonosítás megtörténik, és a rendszer engedélyezi a belépést, az ajtó automatikusan kinyílik, majd a kilincs elengedése után automatikusan be is záródik. Az RCID előnye, hogy a testen viselt azonosítón és a kilincsen elhelyezett elektródákon kívül nincs szükség külön antennákra vagy más berendezésekre.

"Az emberi szervezetre gyakorolt hatás a töredéke például a mobiltelefonok mágneses sugárzásának" - tette hozzá Häberli. A TouchGo-t jelenleg is tesztelik Németországban, Ausztriában és Svájcban. "Könnyen elképzelhető, hogy a rendszert nemcsak irodaházakban lehet majd alkalmazni, hanem például idősek otthonában is. De ugyanígy szóba kerülhetne a használata más területeken, hiszen hasznos lehetne akkor, amikor valaki mindkét kezében csomagokkal tele érkezik haza és nem kellene nekiállnia megkeresnie a kulcsát" - hangsúlyozta Thilo Deutsch, a Kaba ügyvezető igazgatója.

A vállalat emellett kifejlesztette a CardLink nevű beléptetőrendszert, amelynél az egyedi azonosítón tárolják a hozzáférési jogosultságokat. Az információkat a bejárati terminálon töltik fel a chipbe és részletesen meghatározzák, hogy az illetőnek mennyi ideig van belépési jogosultsága például egy emeletre vagy szobába. Az illető az adott időtartam alatt szabadon mozoghat, de csak a meghatározott helyiségekbe léphet be. A CardLink különösen az olyan intézményekben lehet hasznos, ahol fontos, hogy egyénre szabottan szabályozzák a belépési jogokat. Ilyen lehet egy repülőtér, irodaépület, egy gyár vagy egy kórház, ahol megakadályozható, hogy egy látogató beléphessen egy lezárt részre.

Mindkét rendszer előnye, hogy nemcsak önmagukban, hanem a meglévő infrastruktúra kiegészítőjeként is alkalmazhatók és kényelmesebbé, gyorsabbá, egyúttal biztonságosabbá tehetik a beléptetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    "Az, hogy érintés alapú valami, az csak szemfényvesztés, a dolognak nem ez a lényege."

    Eppenseggel az a lenyege, hogy erintes alapu. Igy nem lehet tavolrol lemasolni, csak fizikai kontaktus utjan. Egyebkent kb. 15 eve az ibm demozta ezt a technologiat, amit anno personal area network-nek hivtak. Egy radios kartya hatosugara nagyban fugg a masik fel antennajatol, de tobbszaz meter is lehet. Ennel a rendszernel az emberi bor vezeti a jeleket az adotol a vevoig, tehat a kodok kiolvasasahoz meg kell erinteni a tulajdonost. Mivel nem hagyomanyos radios, ezert interferencia sem lephet fel olyan konnyen. A technologia egyik ertelmes felhasznalasa pl. fegyverek biztositasa, igy amennyiben a tulajdonos elejti a fegyveret (leutik az ort), a fegyver zarolja magat. De ugyanigy lehet pl. olyan multiuser-es touchscreen-eket gyartani, amik nem csak azt tudjak megmondani hogy hol es hanyan ertek hozzajuk, de azt is tudjak hogy ki-kicsoda, igy nem jelent gondot ha egyszerre tobben dolgoznak ugyanazon a feluleten (surface-en :-) ).
  • szombi #10
    Te kis hímsoviniszta! Minnyá megnyúznak a feministák...

    Hozzátenném, ez a fajta női típus már kihalófélben van...
  • willcox #9
    Sok évvel ezelőtt az Olivetti árult olyan rendszert, ahol egy chip szolgált azonosításra, a beléptető rendszer is ezt használta. De épületen belül minden szobában volt érzékelője, és ha pl. valakit kerestek telefonon, akkor teljesen mindegy volt, hogy melyik szobában van az illető, azt a telefont csörgette meg, ahol éppen tartózkodott. Meg még tudott ezen kívül sok egyebet is.
    Az, hogy érintés alapú valami, az csak szemfényvesztés, a dolognak nem ez a lényege.
  • willcox #8
    Autónál egyébként ez úgy működik, hogy megfogod a kilincset, és kinyílik az ajtó. Persze csak akkor, ha max. 50 cm-es közelben érzi a "kulcsot", amit természetesen nem kell elővenni. Indításhoz sem kell kulcs, csak megnyomni a Start/Stop Engine gombot. De ezt csak akkor lehet, ha érzi az utastérben a "kulcsot". Ha nem érzi, akkor nem lehet semmit sem csinálni az autóval, az összes elektronika lock-olódik.
  • B0nFire #7
    Pont ezekre gondoltam én is. Beléptetőkártya a komolyabb helyekre. Lépcsőházakba luxus, azok kedvéért, aki két teli szatyorral ér haza. Én ha így érek haza, szépen megfogom, és leteszem a szatyrot. A kulcsot pedig nem kell keresgélni, mert a zsebemben van. Az női szokás, hogy külön van még 30 kézitáskájuk, és valamelyik mélyén el van ásva.

    A másik pedig, hogy ezeknél a cuccoknál mindig megemlítik, hogy ilyen meg olyan szuper, de azért az analóg formát is(kulcs) tartsuk magunknál. Hátha áramszünet van, vagy éppen bedöglik és javítják. Akkor minek?
  • Alvarez999 #6
    Olvasd el az eredeti cikket. Ez ugyanúgy működik, mint bármely más RFID eszköz, csak a cikk szerint éppen nem induktív vagy rádiófrekvenciás úton kapja a gerjesztést. Amit egyébként a magam részéről kétkedéssel fogadok, szerintem pusztán arról lehet szó, hogy az érintés hatására indul meg egy adott időre a gerjesztés.
  • Vogel #5
    Beléptető kártya ugyanezt tudja. Nemtom mi a nagy szám ebben.
  • qwas #4
    Akkor fogod a kulcsot es kinyitod az ajtot. Kis piros dobozaka a falon az ajto mellett ilyen esetekre. Vagy tuz eseten automatikusan kinyit minden ajto. Reszletek kidolgozasa a mernokurak feladata.
  • RealPhoenixx #3
    "az emberi szervezet természetes elektrosztatikus mezejét használja"

    Nagyon primitiv, es egyertelmuen kodositenek a mukodest illetoen, de sebaj, a lenyeg: ez kiba modon nem korrekt rendszer, raadasul valoszinusitem, hogy konnyebb betorni magaba a rendszerbe, mint azt barki gondolna elsore, mert itt nem a rendszer biztonsaga volt a lenyeg a gyors fejlesztesben, hanem egy nem mindig mukodo azonositasnak a megvalositasa (serult vagy sresszes szemelyt nem is enged a rendszer mindig ki-be lepni), osszevonva egy sima belepteto rendszeres progival (velelmezhetoen a program amit alkalmaznak eredetileg egy sima kartyas belepteto progi).

    Nah mind1, a lenyeg, jot szorakoztam rajta, hiszen vagom azt a tetelt, miszerint egy talalmany eseten:
    "Eladni csak a szart lehet, a jot pedig elveszted, mert elveszik!"
  • szombi #2
    És mi van ha tűz üt ki, valamiért elszáll a központi rész, és ki akarok menni onnan ahová még beengedett a rendszer?