Berta Sándor

Arcfelismerő rendszer egy brit iskolában

A Cambridgeshireben található St. Neots Community College új módon akar fellépni az igazolatlanul hiányzó és a gyakran, illetve sokat késő tanulókkal szemben.

Az iskolamegkezdte egy biometrikus arcfelismerő rendszer tesztelését, hogy ennek segítségével derítse ki, kik azok, akik rendszeresen iskolába járnak és kik lógnak előszeretettel. Az intézmény a tesztek során az Aurora cég ingyenesen elérhető megoldását használja. Az infraérzékelők több mint egy méter távolságból is képesek a diákokat azonosítani mindössze 1,5 másodperc alatt. A tesztidőszak alatt az arcszkennelés nem automatikusan történik. Ehelyett a tanulóknak a készülékhez kell lépniük, meg kell adniuk a személyre szabott PIN-kódjukat és csak ezután következik a biometrikus azonosítási folyamat.

A múlt heti hírekben még az szerepelt, hogy az adatokat titkosítva az iskola egyik szerverén fogják tárolni. Azonban ezt mostanra cáfolta az Aurora képviselője. Paul Coase, a vállalat marketingvezetője kijelentette, hogy az azonosításhoz használt információkon kívül más adatokat nem fognak megőrizni. A céljuk az, hogy a mostani - várhatóan sikeres - világpremier után a megoldás az összes szigetországi iskolában elterjedjen. A teljes rendszer ára egyébként kereken 1100 euró.

A Leave Them Kids Alone nevű szülői egyesület azonban azonnal tiltakozott a tesztek ellen. "Amennyiben a gyerekek megszokják, hogy leveszik tőlük az ujjlenyomataikat vagy, hogy egy eszközbe bele kell nézniük, akkor ezt más helyzetekben is el fogják fogadni. Ezek dolgok viszont mind egy Big Brother-állam létrejöttéhez járulnak hozzá és elősegíthetik, hogy minden állampolgár személyes információit egyetlen nagy központi adatbázisban tárolják majd" - közölte David Clouter, a csoport munkatársa. A szakember hozzátette, hogy így tovább romolhat a tanárok és a diákok közötti amúgy sem feszültségmentes viszony, ráadásul senki sem tudja garantálni, hogy a tárolt adatok teljes biztonságban lesznek és később nem él-e velük vissza valaki.

Nagy-Britanniában nem ez az első biometrikus teszt. 2003-ban egy iskola írisz szkennert szereltetett fel, de egy év múlva az elégtelen eredmények miatt megvált a rendszertől. Egy másik szigetországi oktatási intézményben pedig RFID-chipeket varrtak a diákok egyenruhájába. Arcfelismerő rendszert azonban még soha nem helyeztek el egyetlen iskolában sem. Ez világpremier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #62
    utolsó mondattal elbasztál mindent
    gondolkozz el ezen
  • stremix #61
    Iskolakezdéskor a tanár még nem ismeri arcról a tanulókat. Ilyenkor jól jöhet az arcfelismerő. Szerintem...
  • Narxis #60
    A globalizáció által bevezetett új iskolarendszer szünteti meg a 20 vagy annál kisebb fős osztályokat. A jelenlegi állami kvóta minimum 16 főhöz köti a támogatást, tehát ennyi gyerek kell egy osztályba különben nem kap az iskola pénzt, és minél több gyerek van egy osztályba annál több támogatást kapnak. Ennek mértékéről olvashatsz az Ifjúsági Minisztérium honlapján.

    A felsőoktatás pedig dedó mert olyanokat is beengednek akiknek semmi keresnivalójuk ott, nem véletlen van katalógus minden szemináriumon.

    Gondolkozz ember mert nagyon szar vagy, ugatni tudsz de a saját fekáliádban pancsolsz.
  • Mike #59
    na ez is hülyeség a javából
    "globalizáció megszünteti a 20 fős osztályokat"
    ezt pl. magad találtad ki? ritka nagy ostobaság
    a felsőoktatás pedig mr nem dedó
  • Mike #58
    az én reakcióm annak szólt, hogy odáig merészkedtál, hogy Vekerdit még Gyurcsánynál is károsabbnak nevezted. Aki szerint Vekerdi rossz gyermekpszichológus, és azt mondja, ne neveljük a gyereket, az egy ... (ide képzelj valamit igény szerint) hány könyvét olvastad el? max fél fülell hallottál vmit, és félreértetted
    a scientológusok szerint a pszichológusok a világ tönkretevői, ők maguk a Sátán, ezért gondoltam, hogy te is az vagy
  • Mike #57
    hű de gyenge vagy egy szimpla magyar mondat megértésében
  • scs17 #56
    Csak helyeselte amit mondtál...
    szövegértelmezés rulZ
  • Narxis #55
    Ez a rendszer azokban az iskolákban lesz jó amelyek a takarékosság miatt már egy régiót "ölelnek fel", nálunk is ezt csinálják, bezárnak és összevonnak egy óriási iskolába terelik a gyerekeket. Ott aztán tanár legyen a talpán aki mindig tudja, hogy ki hiányzik, bármikor átverhetik a diákok. A globalizáció megszünteti a 20 fős osztályokat, a kis iskolákat, nálunk is 40 fő volt az osztály. És ez még kicsinek számít. A felsőoktatásban pedig MÁR megvalósult, 2-300fős nappali(!!!) szakok. Úgy kell harcolni a székekért a teremben előadás előtt. :)
  • toto66 #54
    Áá! A végére elfáradt az újjam, hiába ma már sokat dolgoztam.
  • toto66 #53
    Magiszter: Teljesen egyetértek, a szülő nevelje a gyermeket, ne az állam!
    Zipp: Pontosan harmónikusan kell nevelni, nem akkor kell a gyereket agyba főbe verni mikor már lop, szipuzik, hanem határokat kell még kisgyermekkorban szabni amit nem szabad átlépnie, ha mégis akkor következetesen kell szankcionálni. De épp annyira fontos a pozitív megerősítés is és a kettő együtt hatékony. Az a szemlélet, hogy a gyermeket nem szabad korlátozni téves (itt esett túlzásba Vekerdi).

    Mike: Nem vagyok szientológista, vagy hogy is hívják! A nevelés sajnos a köztudatban nem az érték kategóriába tartozik, ahol kellen legyen, ez a reakciódból is látszik. Valószínűleg a szocialista neveléstől való viszolygás miatt alakult ki ilyen könnyen az emberekben, persze én azt én is képmutatásnak tartom, de hát azért mert valamit alkalmaztak a múlt rendszerben (mégha saját céljaik érdekében is) nem biztos hogy nem jó! Tehát ha a nevelésből kiveszük ami ideológiai célt szolgált és a szocializáció (semmi koze a szocializmushoz) és az emberi értékek felismerése marad akkor az igen is jó!
    B0fire:
    Az ilyen "modern kütyük" eltejedése, inkább az azt forgalmazóknak jó, mint nekükn. Tehát egyetértek.