MTI

12 éves kor alatt nem kellene ujjlenyomat az EU-ban

Tizenkét éves kor alatt nem kell majd ujjlenyomatot venni a biometrikus útlevél kiállításához az Európai Unióban - tartalmazza az az indítvány, amelyről kedden Strasbourgban folytat vitát az Európai Parlament (EP).

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások hatására az EU 2004-ben rendeletet hozott arról, hogy az európai útlevelek biometrikus azonosító adatokat, köztük ujjlenyomatot is tartalmazzanak, megakadályozandó a dokumentumok hamisítását, megnehezítendő a bűnözést és az illegális bevándorlást, illetve segítendő a terrorizmus elleni küzdelmet. A 2004-es, még hatályba nem léptetett rendelet szerint mindenkitől egységesen kötelező lenne két ujjlenyomatot venni az útlevél készítésekor.

A tagállamokban végzett kísérletek azonban azt mutatták, hogy a gyermekek esetében az ujjlenyomat nem megfelelő minőségű a személyazonosság egyértelmű igazolásához, ráadásul gyermekkorban az ujjlenyomat még változik, ami megnehezíti annak ellenőrzését az útlevél érvényességének teljes időtartama alatt. Az Európai Bizottság ezért most a június 29-ikén - az Európai Unióban, valamint Izlandon, Norvégiában és Svájcban egységesen - hatályba lépő rendelet módosítását javasolja. Az előterjesztésről az EP a keddi plenáris ülésen úgynevezett együttdöntési eljárásban, első olvasatban tárgyal. A 12 év alatti gyermekektől a módosított rendelet szerint nem kellene ujjlenyomatot venni.

Az előterjesztés ugyanakkor kötelezővé tenné, hogy minden gyermeknek saját útlevele legyen. Ma még több tagállam követ olyan gyakorlatot, miszerint a szülő útlevelében a gyermekek is szerepelnek, ám ez megkönnyíti a gyermekcsempészetet. A parlamenti szakbizottság kiegészítésként azt javasolja, hogy a kísérettel utazó kiskorúak esetében az útlevél a saját személyes adatokon kívül az értük felelősséggel tartozó személy(ek) adatait is tüntesse fel, így a határellenőrzéskor meg lehetne állapítani, hogy a gyermekek valóban szülői felügyelet mellett utaznak-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #9
    "Ok és okozat."
  • B0nFire #8
    Azért túlreagálni sem kell. Én egyelőre még nem érzem "terrorfenyegetettnek" magam. Persze vannak államok, ahol félnek az emberek. Ezek valószínűleg okot is adtak rá, hogy ne szeressék őket. Ok és okozat.
  • Amergin #7
    "12 éves kor alatt nem kellene ujjlenyomat az EU-ban"
    Nagy hiba! Hiszen látjuk, hogy Gázában is rengeteg terrorista kisfiúval és kislánnyal végez Izráél minden nap! Ha ott vannak ilyen fiatalkorú terroristák akkor bizonyára az EU-ban is vannak. Nem kellene az illetékeseknek a homokba dugniuk a fejüket, amikor ilyen nagy horderejű dologról, "mindannyiunk biztonságáról" van szó!
  • NEXUS6 #6
    Mera mórimészárlásban is sokra mentek a sok újlenyomatukkal, meg déenesükkel. A disznólopásos eseteknél, meg nem kell ujjlenyomat, elég benézni a fészerbe, meg pofont adni Gazsinak a beismerő vallomás megkezdésének nyomatékosításának foganatosításának hatálybahelyezése ügyében!

  • Vogel #5
    Majd nyom nélkül késelhetnek a blahán :>
  • smv #4
    "12 éves kor alatt nem kellene ujjlenyomat az EU-ban"
    De 12 éves kor felett legyen nálad mindig!
  • ssdb #3
    Most ugy gondolják h a 12 éves (még) nem potenciális bünőző :) Ezen ennyit kellett gondolkodni?
  • atlagember #2
    Az újjlenyomatolvasók 80%-át már most könnyű szerrel át lehet vágni, és minél több helyen tárolnak ilyen adatot, annál könnyebb ezekhez másoknak hozzáférni, majd azokkal visszaélni.
  • atlagember #1
    Az egész ujjlenyomatrendszer aggályos, mert az adatok illetéktelenek kezébe kerülése esetén ezt nem tudja a megváltoztatni az ember úgy mint egy jelszót, és onnantól kezdve élete végéig visszaélhetnek vele.