Berta Sándor

Egyre több a kiberzaklatás

Világszerte nő a cyberstalking által érintett személyek száma. Védekezési lehetőségek vannak, csak kevesen ismerik őket. A kiberzaklatásnak sok formája és módja van.

Akinek szerencséje van, elég csak az e-mail címét megváltoztatnia vagy visszaküldenie egy általa meg sem rendelt terméket. Rosszabb esetben viszont az illető élete romokban heverhet és mondjuk a bankszámláját is kifosztották. A szakértők szerint egyre gyakrabban használják a bűnözők a személyes adatokat arra, hogy embereket zsaroljanak vagy nyomást gyakoroljanak rájuk.

"A cyberstalking egy művészi elnevezés, nincs pontos definíciója. Általában olyan esetekben használják, amikor valakit az interneten ismeretlenek zaklatnak vagy követnek. A veszély azonban mindenkire nézve egyre nagyobb" - mondta Ulrich Schulte am Hülse berlini ügyvéd. "Nincs ugyan erre vonatkozó statisztikánk, mivel nem eszerint kategorizáljuk a bűncselekményeket, de azt mi is érzékeljük, hogy folyamatosan nő a kiberzaklatási ügyek száma" - közölte Frank Scheulen, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Bűnügyi Hivatal szóvivője. A legtöbb esetben arról van szó, hogy valaki egy hamis név megadásával vásárol vagy ad el különböző árucikkeket a világhálón. De gyakori a blogok vagy honlapok működtetése, a kéretlen elektronikus reklámlevelek terjesztése, személyek fotóinak, adatainak megjelentetése is.

"A legelső tennivaló a kiberzaklatási ügyekben, hogy feljelentést teszünk. A rendőrség ugyanis az internetszolgáltató segítségével, az IP-cím alapján képes a tettest azonosítani. A legjobb védekezés azonban továbbra is az óvatosság és a bizalmatlanság. Soha nem szabad kiadnunk magunkról a legszemélyesebb adatainkat, például a valódi nevünket, a címünket, a telefonszámainkat vagy a hobbijainkra vonatkozó információkat. Soha nem tudhatjuk ugyanis, hogy ki van a túloldalon és mire használja fel a megszerzett adatokat" - tette hozzá a szóvivő.

Amennyiben valakinek a nevében követik el ezeket a bűncselekményeket, úgy érthető, hogy ezek a dolgok alkalmasak jó hírének a lerombolására. S legtöbbször a gyanútlan felhasználó csak a nyomozás során szerez tudomást arról, hogy mi is történt. "Az új médiák, elsősorban a világháló térnyerésével sajnos megjelent a cyberstalking is. A közösségi portálokat látogatók esetében hatékony védekezési megoldás lehet, hogy ha a személyes profilunkhoz kizárólag a barátaink és rokonaink férhetnek hozzá" - tette hozzá Harald Dreßing professzor, a mannheimi Lelki Egészség Központi Intézet munkatársa.

Az érdeklődők egyébként a Klicksafe és a mannheimi szervezet honlapja mellett a német rendőrség külön erre a célra létrehozott tájékoztató oldalán is segítséget kérhetnek, illetve kaphatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JMáté #9
    Szerintem is hülyeség ez az egész:
    "Rosszabb esetben viszont az illető élete romokban heverhet és mondjuk a bankszámláját is kifosztották."
    Na jó, de ilyen többnyire csak komplett idiótákkal szokott történni (azokkal, akik kérésre bárkinek kiadják a bankszámlaszámukat,jelszavaikat).
  • butuska66 #8
    Inkább magyaráznád meg neki Persze az már nem megy mi ?
  • B0nFire #7
    Pont az iwiw az az oldal, amit sokan csak szemetelésre, meg ingyenreklámra szeretnek használni. Főleg amióta klubok is alakulhatnak. Így aztán olyan is küldhet nekem levélszemetet, akit nem is ismerek, mindössze egy klub kapcsol össze minket. Legnagyobb sajnálatomra így minden létező klubomat szépen sorban kilőttem, miután az iwiw legénysége azt válaszolta, hogy nem áll módjukban a spamelést nyomon követni vagy büntetni. A legközelebbi az lesz, hogy az egész accountot fogom törölni, és kész. Akivel napi kapcsolatban vagyok, úgyis el tud érni, akivel meg nem, azt nem is érdeklem.

    Jó a közösségi oldal - ahogy ezt már máshol is leírtam -, annak, akinél csak most kötötték be az internetet, és valahonnan el akar indulni. Annak is kell egy közösség, ahol nem érzi magát "egyedül". De egy bizonyos idő után ezen tovább kell lépni. Általában az emberek nagy része egy idő után megtalálja az érdeklődésének megfelelő helyet/helyeket. Tehát a közösségi oldal ugródeszka. Aki viszont huzamosabb ideig ott ragad, hát... talán neki mégsem való az internet.
  • AtomHeart #6
    En ezzel nem dicsekednek!
  • teddybear #5
    Mostanában egyre inkább nézik a HR-esek az iwiw, és hasonló oldalakat. Lehet, hogy ártatlan bohóckodásnak tűnik amit felteszel, de akkor esetleg ép ezért szórnak ki a jelöltek közül.
    Amúgy a véleményem szerint, a magánéletem az enyém, senki jöttmentnek nincs köze hozzá!
  • kukacS3K #4
    azért paranoiásnak nem kell lenni, valszeg az iwiw meg a hasonló oldalak nem fognak az életedre törni és spamekkel elárasztani a fiókodat és az is tök mindegy hogy valaki tudja-e rólad hogy mit szeretsz mert most azzal mit tud kezdeni? persze nem azt mondom hogy regisztrálni kell minden hülye oldalra és megadni minden személyes adatot...
  • teddybear #3
    Hozzátenném, hogy se a Facebookra, sem máshova semmi szükség feltenni a családi fotóalbumot, mert senkinek semmi köze hozzá, kivéve a családot. Nem kell rákattintani minden bővítményt feltölteni kívánó ablakra, de viszont fontos a vírusirtót legalább hetente rázavarni a gépre. Ha így teszel, akkor sok bosszúságtól kíméled meg magad.
  • B0nFire #2
    Ez arról szól, amit az általános iskolában első informatika órán kéne megtanítani. Sok tukó minden létező helyre beregisztrál, aztán a webhelyek 90%-át el is felejti a nickjével meg a jelszavával együtt, de azért mindenhol kitölti az űrlapot, ami kifaggatja arról, hogy szereti-e a bablevest, mi a kedvenc kutyafajtája, és hányas a cipőmérete. Aztán meg csodálkozik, hogy teleözönli a mailboxát a spam. És még az e-mail szolgáltatását sem tudja használni, hogy hogyan kell egy levelet spamnek jelölni stb.

    A múltkor meglátogatott egy jóbarátom, és volt szerencsém belepillantani a mail-boxába. Hát kész horror volt. Volt benne minimum 580 nem olvasott üzenet, rahedli spam und so weiter, und so weiter. Mondtam neki, hogy egyszerűbb egy új címet regizni, mint abban a kupiban rendet rakni. Képzelem, milyen lehet a dolgozószobája. Én sem vagyok túl pedáns, hogy minden elvágólag álljon, de a gépen szeretem, ha rend van.

    És mellesleg nem adunk meg valódi adatokat SENKINEK! Legfeljebb nem vásárolok on-line, de sem a nevem, sem a lakcímem, sem a nemi identitásom, sem a lábszagom mérete nem tartozik senkire. Mondhatni magánügy.
  • readswift #1
    kutya legyek ha értem h miez a hülyeség