Gyurkity Péter

Univerzális szélessávot akarnak a britek

A szigetország kommunikációs minisztere szerint az ágazat fordulópont előtt áll, az univerzális szélessávú elérések pedig idővel lehetővé teszik, hogy a kormányzat egészen új alapokra helyezze polgárainak kiszolgálását.

Lord Stephen Carter brit kommunikációs miniszter a Westminster eForum elnevezésű rendezvényen tartott beszédet, amelyben megemlítette a szélessávú internetelérések további gyors terjedésében és univerzálissá válásában rejlő lehetőségeket. Véleménye szerint a jövőben a kormányzat egészen új alapokra helyezheti szolgáltatásait, amelyeket a világháló segítségével az állampolgárok könnyebben és gyorsabban érhetnének el.

Arról az utóbbi hónapokban mi is folyamatosan beszámoltunk, hogy a szigetország nagyobb internetszolgáltatói saját útiterveket fogalmaztak meg az optikai hálózatok kiterjesztésével kapcsolatban. A BT több millió háztartást kapcsolna be az újgenerációs hálózatba, amelynek eredményeként megugrana az átviteli sebesség és a jelenleginél stabilabb platformot alakítanának ki - az optikai hálózat ezzel az otthonokban is megjelenne. Ez természetesen sok pénzt emészt fel, ám néhány éven belül komoly eredményeket érhetnek el a kormányzat erőteljes támogatása mellett.

A miniszter maga azonban nem homogén platformot, hanem eltérő technológiák megfelelő egyvelegét látja a jövőben, amelyben a hagyományos vezetékes és a vezetéknélküli megoldások egyaránt fontos szerepet kapnának. Ennek révén univerzálissá válhatnak az szélessávú elérések a városokban és vidéken egyaránt, a kormányzat pedig megkezdheti a különböző e-megoldások újraszabását, kiemelését a jelenlegi átmeneti állapotból. Napjainkban ugyanis még nagy gondot jelent, hogy sokan nem az interneten keresztül veszik igényben ezen szolgáltatásokat, vagyis gondolni kell a hagyományos megoldások megőrzésére is.

Az univerzális internetelérések a kormány szerint a gazdaságot illetően is javulást eredményezhetnek, ami különösen a mostani kedvezőtlen helyzetben jelent reményt keltő fénysugarat. A lelassulás, a stagnálás ugyanis komoly fenyegetést jelent a szigetország számára (amely az elmúlt 50 évben már több alkalommal megtapasztalhatta ennek következményeit), a csúcstechnológia széleskörű alkalmazása azonban új lendületet adhat a növekedésnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #4
    najo, csak mindig az van, hogy a németeknél így, a németeknél úgy
    nyilván köze van hozzánk T miatt milyen hálózatfejlesztések vannak németországban, de azért nem mindig.
  • B0nFire #3
    És mire fog kelleni az univerzális szélessáv? Csak nem "illegális fájlcserére"? A villanyszámla befizetéshez, meg az e-mailhez nem kell szélessáv. Akkor minek? On-line JúTyúb HD adást nézni? Ejnye no!
  • gz8 #2
    Mi a bajod a német hírekkel? Ugyanolyan európai állam, mint Francia- vagy Spanyolország.
  • bertino #1
    végre egy nem német netes/hálózatos hír.