Berta Sándor

Németország - 50 milliárd euró szélessávú fejlesztésekre?

A német kormány nyilvánosságra hozta második konjunktúraprogramját, amelyben komoly összeget fordítanának az internettel kapcsolatos beruházásokra.

Az elképzelések szerint 2014-ig a német háztartások többségében az átlagos sávszélességnek el kell érnie az 50 Mbit/s-ot. Szakemberek úgy vélték: a cél teljesítéséhez akár 50 milliárd euróra is szükség lehet.

2010-ig megszüntetik a fehér foltokat, minden településen minimum 2 Mbit/s-os adatátvitelt kell garantálniuk a szolgáltatóknak. 2014-re a sebességnek a német állampolgárok 75, 2018-ra pedig a 100 százalékának esetében el kell érnie az 50 Mbit/s-ot. Ez a sávszélesség kereken 800-szor nagyobb a jelenleg még sok háztartásban jelen lévő ISDN sebességénél és már kiválóan alkalmas nagy méretű fájlok, például nagy felbontású videók továbbítására. Konkrét részleteket a német kormány nem hozott nyilvánosságra, az első információkat február végére ígérték.

A BITKOM szakmai szervezet becslése alapján a fejlesztések összköltsége elérheti az 50 milliárd eurót, ugyanakkor tisztázatlan, hogy kik és milyen arányban viselnék ezt a terhet. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a távközlési társaságok, például a Deutsche Telecom, az Arcor és a Hansenet osztoznak az összegen. "Ezenkívül a konjunktúraprogramból már 200 millió euró elég lenne ahhoz, hogy támogassuk a települések szélessávú fejlesztési törekvéseit" - hangsúlyozta August-Wilhelm Scheer professzor, a BITKOM elnöke. Ez az összeg arra pont elegendő lenne, hogy a városok és falvak szabad csöveket fektessenek le az útépítési, -felújítási munkák során.

A bejelentést a BITKOM-on kívül üdvözölte a VATM is. Utóbbi ügyvezető igazgatója, Jürgen Grüntzer arra hívta fel a figyelmet, miszerint most az a legfontosabb, hogy megtalálják a gazdasági és technológiai szempontból a legmegfelelőbb szélessávú technikákat. Emellett mielőbbi a digitális szakadék szűkítésére vonatkozó politikai döntésekre is szükség van.

Az egyelőre megválaszolatlan kérdések között van, hogy milyen támogatást kapnának a fejlesztésekért a távközlési vállalatok, mekkora hozzájárulást követelhetnének a hálózatot később használni akaró cégektől és mennyit kellene fizetniük az elérésekért a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #5
    Ja aztán meg sirnának hogy nem bírja a gerinchálózat. Mert a vérpistikék tolják a varezt 50 Mbittel . Hamar bekorlátoznának jópár embert úgy mint a UPC.
  • cickany2 #4
    nálunk is van 50 miliárd ejró .... elsikkasztása... a nehéz szellemi munkában meggörbült orrú parlamenti naplopók által... utána meg szélessáv heiett reklamálhacc akinél akarsz mikor lekorlátozzák még a nemkalóz letöltéseket is cuzámmen...
  • Darth Sith #3
    itthon még van olyan falu ahol csatornás víz sincs, ha bemész egy korházba, van e TB-d vagy sincs, úgysem kapsz gyógyszert mert nincs. Hol vagyunk mi még attól h szélessáv mindenhova..
  • FZoleee #2
    OMG, itt is valami ilyesmi kéne
  • Ferrer #1
    Szépen fejlődik dicső hazánk, Németország!