Gyurkity Péter

Egyetlen szélessávú technológia maradhat talpon

Elemzői vélekedések szerint a jelenlegi gazdasági válság miatt a szolgáltatók is kényszermegoldásokat alkalmaznak majd - számukra a közös tulajdonban lévő, egységes hálózati technológia jelenthet nagy könnyebbséget.

A Deloitte által elkészített Technology, Media and Telecommunications (TMT)  idei évre vonatkozó jóslataiból kitűnik, hogy a cég szakértői szerint komoly takarékossági intézkedésekre kényszerülnek majd az internetszolgáltatók, a hálózati operátorok és a telekommunikációs cégek egyaránt. Előbbiek esetében a több eltérő szélessávú hálózati technológia helyett egy egységes, a költségek megosztását lehetővé téve platform kialakítása lenne a megoldás, míg utóbbiaknál az okostelefonok iránti kereslet visszaesése igényelhet új megoldásokat.

A szolgáltatók és általában a hálózati infrastruktúrát birtokló cégek fokozatosan váltják le rézalapú megoldásaikat, egyre szélesebb körben téve elérhetővé a száloptikás eléréseket. Itt azonban nagy gondot jelent számukra, hogy több eltérő technológia verseng egymással a piacon, amelyek ráadásul egyáltalán nem mondhatók olcsónak. A választás kényszere így komoly dilemma elé állítja ezen vállalatokat, amelyek a költségeket tekintve sem repesnek az örömtől, különösen a mostani egészségtelen gazdasági légkörben. Éppen ezért egy olyan megoldást kell kidolgozniuk, amely mindannyiuk számára könnyebbséget jelentene.

A Deloitte elemzői a kiutat egy egységes optikai szabvány kidolgozásában vélik megtalálni, amely lehetővé tenné, hogy az egyes vállalatok osztozzanak a kiadásokon és közösen birtokolják az infrastruktúra egyes részeit. Ez persze újabb kérdéseket vet fel, nem mellesleg egészen új alapokra helyezi a szolgáltatók közötti piaci versenyt, amire azoknak alaposan fel kell készülniük, hogy saját szolgáltatásaik vonzóbbak legyenek a vetélytársak ajánlatainál. Az egységes hálózati infrastruktúra mindazonáltal nyílt elérést tenne lehetővé minden érdekelt cég számára, így a kisebbek is könnyebben jutnának esélyhez a piacon.

A telekommunikációs szektorban problémát jelent, hogy lassul az okostelefonok részesedésének növekedése. A szolgáltatóknak azonban mindenképpen szükségük van az adatforgalmi opciókkal érkező csomagok terjedésére, hogy ezzel kompenzálják a hívások és az SMS-ek esetében egyre csökkenő profitot, így számukra hasznosak lehetnek a különböző külső mobil alkalmazások, amelyek új mobifizetési, helymeghatározási és egyéb fizetős, bevételt generáló platformok kialakítását teszik lehetővé.

2009-ben tehát fontos változásokra kerülhet sor az internetes és a mobil technológiák esetében - meglátjuk, hogy az érintett cégeknek melyik lesz a legszimpatikusabb megoldás a romló pénzügyi helyzetben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #19
    Nálunk is mikrohullám van, és rettenetesen instabil! Ha köd van, eső van, alig csordogálnak az adatok. Tehát egyetértek az előző hozzászólóval, hogy fos hardver+fos rendszer, és drága is az adott sávszél vele...
  • zoliapu #18
    Igen kevesebb hálózat kisebb fenntartási költég, főleg az informatika terén igaz ez, mindenki jobban járna.
  • gettoharcos2 #17
    sms-t pont lehet ingyér is küldeni : wadja.com
  • NEXUS6 #16
    "Csak egy maradhat!!!"

    Ahogy mondja a részegség miatt kettős-látásban szenvedő alkesz, és lenyomja a köv sörét is!
  • pzssoft #15
    Jaja, 13:05-kor történt valami, mert az országban több helyen is elment a net és csak most jön/jött vissza percekre - de remélem már marad is (adsl). Állítólag valami központi kábelszakadás.
  • Reg5 #14
    Jó neked.
  • traveller #13
    Nézd meg a bix statisztikát 13:00 előtt van egy nagy sebesség csökkenés valószínűleg azért olyan lassúak.
  • Sir Ny #12
    ebben mi a hír? és hogy lehet a semmiről egy oldalt írni?
  • roliika #11
    Mellesleg tudja valaki, hogy a freemail.hu, iwiw.hu, hwsw.hu miért borult ma meg illetve miért ilyen tetű lassú a weboldalak fele? Ennyire nem bírják a hétvégi kiképzést milliárdokért?
  • roliika #10
    Szia! Ahol laktam (Zalaegerszeg) 1-10 megabites netet adtak 5000Ft-ért és stabil volt..szakadó esőben, hóban. Csak az atomstabil rögzítés kérdése, hogy mennyire jó.

    Cikkhez is hozzászólva, a 4G a rövidtávú jövő. Alacsony beruházás nagy sávszél nagy hatótáv. 1 ilyen mobil állomás 100km-t is letud majd fedni több száz Mbites Internettel. Az állomáshoz közel eső települések 1 gigabites kapcsolattal is rendelkezhetnek. Már élesben tesztelik..nem sci-fi.