Gyurkity Péter

A Google láthatóvá tenné az internetes szűrőket

A keresőcég néhány amerikai és európai egyetemmel összefogva olyan megoldást dolgozott ki, amelynek révén a felhasználók ellenőrizhetnék az internetszolgáltató által végrehajtott adatszűrést és -manipulálást.

A Measurement Lab, avagy M-Lab névre keresztelt portál a napokban indult útjára, feladata pedig az internet semlegességének ellenőrzése lesz, amerikai és európai akadémiai kutatókkal közösen. Utóbbiak 12 különböző helyszínen összesen 36 szerverhez jutnak a Google jóvoltából, így folyamatosan végezhetik majd munkájukat. A cél a lassú, illetve akadozó internetelérések korlátjainak felderítése, a lehetséges okok megvizsgálása.

Nem véletlen, hogy a Google az internetszolgáltatók ellen hajt végre lépéseket a fenti fejlesztéssel, a semleges internet kérdése ugyanis a tartalomszolgáltató cégeket (így például a keresőóriást) állítja szembe azon vállalatokkal, amelyek a szolgáltatás minőségére és folyamatosságára hivatkozva korlátozni szeretnék a túlságosan sokat igénylő eléréseket. Kitűnő példa erre az amerikai Comcast esete, amely éveken át manipulálta előfizetőinek elérését, hogy a túl sok forgalmat generáló felhasználók sebességét visszafogva csökkentse saját kiadásait, illetve fenntartsa a hálózat egészségi állapotát - ez azonban sem a felhasználók, sem pedig a bíróság tetszését nem nyerte el, így a cég módosítani kényszerült politikáján.

Vint Cerf, a Google internetfelelőse elmondta, hogy a most kifejlesztett megoldás révén a felhasználók maguk is ellenőrizhetik a lehetséges okokat, ez pedig lehetővé teszi a szolgáltató részéről alkalmazott forgalommanipulálás felderítését. Ez persze csak egy a lehetséges kiváltó okok közül, az eszköz pedig arra is rávilágít, a vártnál lassabb iram vajon a számítógép, avagy az adott szoftver hibája-e. Három szervert már most üzembe helyeztek, a további példányokat pedig az elkövetkező hat hónap során szállítják le a kijelölt helyszínekre, hogy a kutatók megkezdjék az elérések részletes vizsgálatát.

Az M-Lab jelenleg három szolgáltatást kínál az otthoni felhasználóknak. Az első révén megtudhatjuk, hogy szolgáltatónk hogyan viszonyul a BitTorrent forgalmához, a második a szélessávú hálózatokat érintő általános jellegű problémákat vizsgálja meg, a harmadik pedig a sebességet visszafogó lehetséges okokat veszi sorra. Cerf elismerte, hogy a laikusok számára bonyolultnak tűnhet a kapott adatok értelmezése, ám ezt hozzáértő ismerőseinknek továbbíthatjuk, hogy kikérjük véleményüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    A tesztoldal normal esetben elerheto, de pl. a upc rendszere ledobja a gepet a halorol ha valaki elinditja az egyik tesztet. A helldesk meg nem ertette mi tortent, viszont egy szolgaltatooldali session reset megoldja a dolgot. A lenyeg, hogy ugy nez ki, a upc eseten a teszttel valo probalkozas eseten is blokkolnak. (mondjuk ez nem meglepo, mivel a teszt es a valos forgalom is ugyanazt a mintat mutatja a szolgaltato szamara)
  • B0nFire #7
    Remek. Kíváncsian várom.
  • Sir Quno Jedi #6
    No, akkor már tudod, hogy téged ÚGY korlátoznak, hogy már a korlátozásellenőrző szoftverek sem jutnak ki! :D Ez a legbiztosabb, legalább nem izgulsz... :D
  • torcipepe #5
    fuck, ezen a rohadt kolis neten keresztül még az oldalt sem tudom betölteni. nehogymár megtudja a paraszt, hogy korlátozzák az elérését
  • torcipepe #4
    a T át akart állni optikai kábelre, de szerintem ráfogják a válságra és hagyják a picsába.
  • Turdus #3
    Kiváncsi vagyok, mit kezd ez a rendszer azzal, amit a T-Offlinenál tapasztaltunk: sávszél rendben, de percenként szakadozik a kapcsolat.

    (Ember kellett hozzá, hogy rájöjjünk: ősrégi, 2. vh-ból ittmaradt telefonkábeleket használtak, és mikor emeltek a frekin, az már interferenciákat okozott, ami miatt megugrott a hibás csomagok száma, ezért nem mentek át időnként a keep-alive csomagok).
  • FoodLFG #2

    Ez már szállóige errefelé. xDD
  • Sanyix #1
    TOR!!!